čaji in nosečnost
Pozdravljene,
mogoče bo moje vprašanje trapasto, ampak ob vseh teh zapovedih in prepovedih glede hrane v nosečnosti sem malo zmedena:)
Ali lahko pijem zelene čaje, mate, rooibos in črni čaj z mlekom?
Pred nosečnostjo sem jih pila vsak dan v velikih količinah – mate in rooibos, pa po kakšno skodelico črnega ali zelenega. Zdaj pa ne vem, če to še lahko?
Ena moja sodelavka je prišla z idejo, da i morala v nosečnosti jesti le zelo pokuhano hrano in sokove, meni se pa ta ideja zdi zelo čudna? Saj npr. zelenjavo operem, ne jem jo kar na gredici:)
Hvala za vaše odgovore, pa se opravičujem, ampak tale nosečnost res povzroča razne motnje zaznavanja (poleg bruhanja:))).
Lep pozdrav,
Pija G.
Nisem ekspert, ampak nekako takole bi rekla: crni caji v vecjih kolicinah niso prevec zazeleni, ker vsebujejo tein, roibosa pa lahko po mojem popijes, kolikor hoces. Tudi sama sem ljubiteljica cajev, predvsem crnih. V casu nosecnosti spijem maksimalno dva crna z mlekom, sicer se pa nalivam z zeliščnimi in roibosem. Za zelene pa ne vem – imajo nizjo vsebnost teina in so praviloma bolj blagi, zato najbrz lahko pijes tudi te.
Skratka, ne sekiraj se prevec. Tako kot pravis, ogromno je nekih prepovedi in zapovedi, pa niso vse pametne. Zdrava prehrana, veliko tekocine – to bi bilo to. Tisto o prekuhani hrani je pa traparija; najbrz je mislila reci, da moras pazit npr. pri mesu, da je res prepeceno, pa da ne smes surovih jajc oz. hrane, ki jih vsebujejo.
Srecno!
Orada
Jaz pijem v glavnem črni, včasih pa zeleni čaj, dvakrat na dan, zjutraj in popoldne. Kakšnega resnega argumenta proti nisem zasledila. Se pravi dve žlički oz. filter vrečki na dan, kot sem ga tudi pred nosečnostjo. Imajo pa tudi čaj brez teina, tako da če bo katera imela boljši občutek. Ampak meni se zdi, da bolj ko je stvar spacana in predelana, slabše je. Le kako vzamejo ven tein?
Lp
Jaz vsak dan popijem skodelico zelenega čaja zjutraj, namesto kave. Glede na to, da vsebuje manj kofeina kot kava, po moje ni problematičen, seveda pa ne gre pretiravati. Črni so močnejši, ampak po moje ti skodelica na dan ne more škoditi. Rooibos pa tako ali tako ne vsebuje niti kofeina, niti teina, tako da se lahko primerja z drugimi zeliščnimi čaji.