Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija čaj za dojenčka

čaj za dojenčka

Spoštovani,

pred 5 tedni sem rodila sicer zdravega sinčka, ki ga zdaj kar pošteno mučijo krči. Ker se občasno tako zelo napenja, joče ure in ure in je očitno, da trpi, sem mu pred dnevi dala nekaj malega čaja za dojenčke, kasneje tudi kapljice proti krčem. Krči so kmalu po tem minili, sinko pa se je obilno pokakal (sicer se mi zdi, da kar malo kaka, je pa res, da ne vem, koliko je za dojenčka sploh normalna mera). Zanima me, zakaj se razni čaji za dojenčke tako zelo odvetujejo? Mu s tem res škodim, ko pa mu je zadeva očitno pomagala? In še eno vprašanje: je res, da je tudi od moje prehrane odvisno, ali bo imelo dete krče? Sem namreč vegetarijanka in je moja prehrana sestavljena večinoma iz sadja, zelenjave in mlečnih izdelkov, vse to pa naj bi vplivalo na krče pri dojenčku. Tako vsaj poslušam od raznih prijateljic, tet ipd. Je pa res, da mi slednje tudi ves čas pametno svetujejo, naj dojenčku ves čas po malem ponujam čaj, ker da je žejen ipd. Zmedena od vseh naprotujočih si izjav in v želji, da pomagam sinčku, vas prosim za komentar.
Lp, Lara

Draga Lara,

saj ni, da bi MOČNO odsvetovali dajanje čajev, pač pa jih ne priporočamo kar povprek, še zlasti, kadar mama uspešno doji, ni vročine v okolju oziroma je otrok zdrav (to pomeni, da prekomerno ne izgublja tekočin zaradi povečane telesne temperature ali driske). Poleg tega je pri zdravljenju krčkov veliko “mističnega” – vsaka mama prisega na delovanje tistega zdravila, ki ga je dala prav v času, ko so krčki ponehali. Pri nekaterih je to ta in ta čaj, pri drugih SAB simplex ali vetrovne kapljice, pri tretjih njena stroga dieta ali homeopatska zdravila. Edina skupna točka vseh ukrepov in zdravil pa je čas. Bi se pa jaz kot mama držala tistega, kar je že pomagalo.

Mamina prehrana lahko vpliva na težave s krčki pri dojenčku, a se njen pomen močno precenjuje. Narava je poskrbela za mladiča z zelo stabilno sestavo materinega mleka, ki se prilagaja starosti in potrebam otroka tudi na račun slabšega “zdravja” matere – prej “izstrada” materine zaloge hraniv in mineralov kot pa osiromaši mleko. Vendar je pri skrajno strogih vegetarijankah (še zlasti vegankah) lahko mleko (tudi če je količina sicer zadostna) vseeno premalo hranljivo in vsebuje za normalno rast in razvoj (zlasti osrednjega živčevja) premalo določenih beljakovin, vitaminov in mineralov. Glede na vaše besedilo in vprašanja vseeno sodim, da ne sodite v to skupino in je skrb prijateljic, tet in ostalih svetovalcev povsem odveč. Zaupajte torej svojim občutjem in opazovanjem, glede svoje prehrane skušajte biti čim bolj raznoliki (tudi kakšen vitaminsko-mineralni dodatek, ki vam ga svetujejo v lekarni in je “vegetarijancem” prijazen, ne bi bil odveč), veliko koristnega vam lahko povedo tudi v posvetovalnici ali na telefonu / spletni strani svetovalk za dojenje.

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close