čaj iz svežih zelišč? (meta, melisa)
Doma imam v lončku meto in meliso in me zanima, ali se čaj lahko pripravlja tudi iz svežih listov, ali jih je treba prej posušiti, in na kak način se iz svežih naredi čaj – enako kot iz suhih (kot prevretek)?
In za kaj še uporabljate ti dve zelišči, npr. kot začimbo, pri kateri hrani?
(jih daste že med kuhanjem ali na koncu?)
Hvala in lep pozdrav,
Maja
Sveze rastline imajo se vecjo zdravilno moc kot posusene, Ki jih moramo po enem letu zavreci. Ne prevreti, ampak popariti in pokriti za nekaj minut.
Melisa pomirja krce, ureja prebavo, krepi in pomirja srce, razkuzuje in celi rane, preprecuje srcni krc in bruhanje na zivcni podlagi, pomirja migrena, motnje v prebavi, omedlevice, premocno bitje srca, pri neredni menstruaciji, depresijah. Proti nervoznemu glavobolu oblozimo celo in zatilje z listi. Pospesuje iztok zolca, toje pomembno, sicer lahko nastajajo kamni. Melisa krepi spomin, pricara lepe misli, odganja “crne oblake”, nevrastenije, stiske, fiksne ideje, odganja tesnobo, daje telesu novih moci, deluje protikrcno. Pri nosecnicah preprecuje bruhanje inslabo pocutje. Melisa, namocena v alkohol ali olivno olje je dobra za masazo pri revmi, protinu, utrujenosti udov in zmeckaninah. Pri slabem pocutju si lahko napravimo vrecico suhe melise in damo na zglavje. Pri zivcnih motnjah primesamo caju se baldrijan.
Poprova meta ima anesteticni ucinek-hladi, ce jo zvecimo. Caj pomirja zivce in jih krepi. Vpliva na izlocanje zolca, seca in zelodcnih sokov. Pomirja bruhanje. Uporabljamo jo tudi kot antiseptik pri prehladih. Koristna je za ljudi, ki veliko sedijo. Pri zadahu iz ust grgramo metin caj, pomesan z jabolcnim kisom, kakor tudi pri vnetju dlesni, ranjenem jeziku, zobobolu in za splakovanje. PAZIMO: caja ne smemo pretirano vzivati, ker bi slabo vplival na srce, pac pa poprovo meto dodajamo raznim cajnim mesanicam. Znano je metino olje, dobimo ga v lekarnah. Na sladkorju do 5 kapljic hitro pomaga pri omotici, migreni, potovalni bolezni, glavobolu. Meta je krepcilna, zato uporabna za rekonvalescente, slabotne otroke, posebno po kaksnih hudih boleznih. Blazi bolecine, krepi delovanje jeter in trebusne slinavke. Po napornem delu si privoscimo metino kopel, ki nas bo osvezila.
Liste nabiramo, se preden cveti. Nikoli ne nabirajmo v slabem vremenu, ce nameravamo posusiti. Lahko nabiramo tudi celo rastlino.
Iz knjige Domaca lekarna patra Simona Asica.
META kot zacimba: V kuhinji uporabljamo sveze in redkeje posusene metine liste. Poprova meta koristi prebavi, mentol,kigavsebujejo listi, pa pobija bakterije. Poprova meta ima malce poprov okus, potempa da obcutekhladu v ustih. Listi so najbolj aromaticni tik pred cvetenjem.
Sveze metine liste uporabljamo:
za metino omako: potrebujemo 1/4 l dobrega vinskega kisa, 180g sladkorja in 2 do 3 sopke metinih listov. V kis vsujemo sladkor,zavremoin kuhamo toloko casa, da se sladkor raztopi. Odstavimo,primesamo drobno sesekljane metine liste in omako ohladimo.
Joj, Silva, res najlepša hvala, si mi res pomagala s temi izčrpnimi informacijami! 🙂 Zgleda, da sta rastlinici kot naročeni zame, zdaj ko sem brala, za kaj vse sta zdravilni! 🙂 A tudi če ne bi bili, mi enostavno ustreza njun osvežilen okus, tako da organizem očitno čuti, kaj potrebuje…
Bom pa poskusila tudi z začimbami!
še enkrat hvala in lep pozdrav,
Maja
Nisem prebrala prejšnjih odgovorov. Povedala ti bom iz svojih izkušenj.
Tako vrst mete kot tudi melise je več. Vse se uporabljajo enako in vse blagodejno vplivajo na naše telo.
Čaj ali napitek lahko delaš iz svežega zelišča ali pa iz posušenega. Če nimaš svojega vrta, potem čez zimo raje uporabi kupljena posušena zelišča, ker boš sicer ob nepravilnem sušenju dobila samo “neuporabno seno”. Sveže liste lahko malo malo popariš, dodaš limono in piješ. Obe zelišči pomirjata in pomlajata.
Najstarejše Gruzijke (precej preko 100 let!) pijejo samo metin čaj.
Sicer pa metin čaj v preveliih količinah lahko negativno vpliva na ledvice.
Če imaš mete veliko, si lahko za čez poletje narediš metin sirup. Skuhaš močan metič čaj (veliko listov mete na 1 liter vodeo), dodaš sladkor in veliko limoninega soka. Jaz delam po 1 liter, shranim v hladilniku in s tem si delamo sok oziroma ledeni metin čaj. Če namesto sveže limone uporabiš citronko, obstane dlje časa, vitaminska vrednost pa je nižja.
Meto in meliso lahko zmešaš tudi v mesne polpete (boljša in bolj aromatična je meta), to je albanska specialiteta in je krasna.
Če si vegetarijanka, zmešaš v polpete iz ovsenih kosmičev. Jaz delam polpete iz različnih zeli, kosmiče namočim v kislo smetano, posolim, dodam jajce, v sezoni pa korenje, bučke, karkoli pride pod roko.
Priporočam.