Čaj iz njivske preslice-ga.rina9
Spoštovana ga. rina 9!
Upam, da niste jezni, ker se obračam direktno na vas.Zasledila sem vaš nasvet v zvezi KT – slabost zato vas prosim, da kaj več napišete okoli uporabe čaja iz njivske preslice -kako ga pripraviti in uživati.
Povprašala bi vas tudi o prehrani, oz. pravilni kombinaciji, kot pišete.
Sem ena izmed mnogih, ki jih zaradi osebneih zdravstvenih težav in zdravljenja zanima to področje.
Lep dan.
Spoštova Maca ,
čaj iz njivske preslice sem kupila kar na ljubljanski tržnici, sem ga popila precej med KT, liter do 2 med dnevi ko sem prejela KT -sem pa odvajala precej vode torej je šla KT hitro skozi telo. Ta čaj so mi svetovale zeliščarice. Kar se prehrane tiče se raje pogovoriva kar po mailu .
Če kliknete na e naslov ga dobite in mi pišite , to je kar obširna tema, imam pa nekje še recepte ki sem jih v tistem času uporabljala .
Moram povedat da sem bila danes na OI pri prijateljici in sem se zgrozila kot sem videla jedilnike za cel teden , meso tudi po 2 krat , 3 /zjutraj še salamca/krat dnevno , kombinacije nemogoče …. jaz ne vem kakšni prehranski strokovnjaki sestavljajo te jedilnike in kaj je v tem zdravega. Prijateljica se je skoraj zbruhala ko so jih prinesli ješprenj (neki tacga) čeprav ni izbirčna. Rekla je da si želi domov da se lahko naje. Saj vem da ne more biti kot doma , ampak pečenka za večerjo…. ?? To še za zdravega ni, kaj za bolnega . Se opravičujem če sem preveč kritična, ampak mislim da imajo mnogi bolniki o prehrani na OI svoje mnenje – sicer pa bi bila lahko to tema za forum.
Lepo pozdravljeni
Brskala sem po forumu in našla vašo temo. Upam, da se bosta gospe na forum še vrnili. Čaj se uporablja kot diuretik (poveča nastajanje in izločanje urina) pri vnetjih ledvic in pri edemih, zunanje pa za spiranje ran, ki se počasi celijo. Vse lepo in prav.
Prebrala sem, da gospa rina9, kupuje čaj na tržnici, in tu vas moram opozoriti. Njivski preslici je zelo podobna močvirska preslica, ki vsebuje strupeno snov palustrin. Zeliščarji, ki rastlino nabirajo ju med sabo skoraj praviloma ne morejo ločiti, potreben je natančnejši pregled v laboratoriju. Svetujem vam, da njivske preslice ne kupujete na tržnici, temveč v lekarni, kjer imajo vse zdravilne rastline certifikate, ki izkazujejo njihovo identiteto.
Seveda kamilico, žajbelj, poprovo meto, meliso… lahko kupujete tudi na tržnici.
Uporaba “napačne” preslice ob daljšem uživanju lahko resno škodi vašemu zdravju.
Lep pozdrav