ca 125
Spoštovani, imam eno vprašanje. Mami je imela rak jajčnikov njen tumorski market Ca 125 je bil takrat le 36, pa je bilo vse narobe.Glede na to preverjamo tudi pri meni UZ ter tumorski marker.V domačem kraju kjer so mi preverjali Ca 125 je bil 23, prej kot v mesecu dni pa sem bila na pregledu še na onkologiji kjer so mi tudi vzeli kri za Ca 125, pa je bil 27. Vem, da je normalno do 35, toda glede na to, da je bilo pri moji mami 36 in je bil že rak in glede na to, da je rak jajčnikov težko ugotovljen dokler ni že vse narobe, me to skrbi. Zato prosim če mi lahko poveste ali je normalno da je tak porast v tako kratkem času, oziroma ali se laborotorijski izvidi lahko med laboratoriji razlikujejo. Malo me skrbi zato se vam zahvaljujem in lepo pozdravljeni.
Spoštovani,
mislim, da se spuščate na področje, ki mu niste kos, pri tem pa vam stroka celo daje potuho, namesto da bi vam zdravniki pojasnili, kako je s tem. Kot prvo bi bilo za razpravo o pomeni Ca125 pri vas zelo koristno vedeti, kakšen histološki tip raka na jajčniku je imela mama ter koliko je bil ta rak difereciiran ipd. Rakov na jajčniku je namreč veliko in ti so lahko tudi glede tvorbe tumorskih markerjev zelo različni. Kot drugo relativne spremembe Ca125 pri sicer zdravi, mladi ženski v reprodukcijskem obdobju povedo zelo malo, tako rekoč nič, zato ne razumem, zakaj vam te preiskave sploh delajo…Ca125 se namreč spreminja tudi zaradi M ciklusa, endometrioze, ovulacije, vnetij, nosečnosti itd. itd. Pravzaprav ta marker postane koristen šele v menopavzi. Celo mejna vrednsot za Ca125 je zato dvojna in je pred menopavzo pri 65 U/L, po menopavzi pa šele nad 35 U/L. Tudi med laboratoriji se lahko izvidi razlikujejo, zato mora imeti vsak laboratorij svoje lastne referenčne vrednosti.
hval za vaš odgovor, pri izvidih moje mame najdem sledečo diagnozo: Ca ovarii, stadij II.B., Gradus III. Kaj naj bi to pomrnilo? Kje bi našla kakšen drug podatek, ali lahko dvignem njen osebni karton v ginekološki ambulanti kamor je hodila na preglede? Ali imam to pravico?
Kašne histlološke tipe raka jajčnikov pa pravzaprav poznamo? In koliko vrst raka jajčnikov?
Hvala za vaše odgovore že vnaprej ter lepo pozdravljeni.
Spoštovani,
vseh histoloških tipov vam žal ne morem našteti, ker jih je preveč, vendar v osnovi ločimo epitelijske, žlezne, germinativne tumorje ter sarkome in v jajčniku so lahko prisotni vsi tipi. Vsi od naštetih tipov imajo še podskupine , vsak od rakov pa je lahko v različnih stadijih, glede na njegovo velikost in razširjenost (npr. stadij II B.), ter so lahko različno diferenciirani (podobni osnovnemu tkivu, iz katerega izhajajo – gradus III ali pa skoraj nič (gardus I) in bolj ko so podobni izvirnemu tkivu, boljša je prognoza. Možnih kombinacij podatkov, ki vplivajo na prognozo je torej ogromno.
Do dokumentov pa ima pravico le pacient osebno, njegov osebni zdravnik in sodišče na pobudo pacienta ali njegovega pravnega zastopnika.
Ne glede na vse, ustrezne in rs uporabne metode za zgodnje diagnosticiranje raka na jajčnikih žal ni, zato vsaj 70% vseh malignih tumorjev na jajčnikih odkrijemo v štadiju III ali več, ne glede na uporabo UZ in raznih markerjev.