Ca 125
Spoštovani!
Na levem jajčniku imam dve endometriotični cisti, ki sta se po jemanju kontracepcijskih tablet bistveno zmanjšali, sedaj merita cca. le 1 cm. Ginekologinja mi je dala napotnico za preventivni pregled Ca 125. Izvid: povišani “tumorni” marker – 78. Zanima me kaj to pomeni? Ginekologinja me je poslala na nadaljne preglede, pri odgovorih-obrazložitvah pa je bila zadržana, rekla je le, da bo skoraj sigurno potrebna laparoskopska operacija. Imam enega otroka. Glede na to, da kontracepcijskih tablet ne prenašam najbolje, o drugem otroku pa s partnerjem še ne razmišljava mi je rekla naj tudi razmislim o sterilizaciji (stara pa sem 31 let). Kolikor vem, ima po sterilizaciji ženska še vedno menstruacijo, kaj bi torej rešila z njo, glede endometrioze?!?
V naprej najlepša hvala za odgovor!
glede endometrioze sterilizacija ne reši ničesar, sicer pa pred 35 leti brez medicinske indikacije, ki je pri vas ne vidim, itak ni dovoljena. Tumorski marker Ca 125 nad 65 mU/L je pozitiven, vendar to povzroča tudi endometrioza. Mislim, da bi bila sicer res smiseln laparoskopija, vendar skoraj zagotovo ne bo najti nič nevarnega razen endometrioze, ki jo vedno velja odstraniti kirurško.
Spoštovani g. Pušenjak!
Najlepša hvala za tako hiter odgovor. Prosim Vas, če mi lahko razložite še to kaj pomeni: “Tumorski marker Ca 125 nad 65 mU/L je pozitiven.” Ko slišimo besedo tumor in pozitiven večinoma pomislimo na raka. Ali v mojem primeru to pomeni, da so že rakaste spremembe?
Hvala za odgovor!
nikakor pozitiven izvbid tumorksega markerja Ca 125 pri vas še ne pomeni raka, kajti v repšrodukcijski dobi ga zvišuje toliko drugih fizioloških in nerakavih bolezenskih stanj, da je ta marker skorajda neuporaben oziroma je zelo omejeno uporaben za diagnostiko raka. Uporabno vrednost pridobi pravzaprav šele v menopavzi, ko usahnejo vsi drugi razlogi in postane pozitiven izvid tega markerja mnogo bolj specifičen za raka. Trenutno menim, da je vaša endometrioza najbolj odgovorna za dvignjene vrednosti tega markerja. Sicer pa ima tudi beseda “tumor” med ljudmi preveč negativen prizvok in zelo podobno beseda “cista”. Velika večina tumorjev in cist je namreč benignih, torej nerakavega izvora.
Pozravljeni.
Tudi jaz imam povišan tumorski marker Ca 125 na 85. Stara sem 50 let. Pred letom sem izgubila menstruacijo za 5 mesecev, kasneje pa so se krvavitve znova pojavile (ena je trajala skoraj mesec). Ginekologinja, ki je na rednem pregledu opazila z UZ cisto, me je poslala v laboratorij in me kasneje (glede na izvid) napotila v bolnišnico po drugo mnenje. V ginekološki ambulanti v bolnišnici so me pregledali trije ginekologi (2x ultrazvok). Onkologinja je pri zadnjem pregledu zapisala:V desnem ovariju vidna enostavna cista gladkih sten, neprekrvljena premera 20 mm, lahko gre tudi za folikel. Sicer UZ v mejah normale.
Svetovali so mi kontrolni pregled in kontrolo CA 125 čez 3 mesece.
Vljudno vas prosim za vaše mnenje.
Hvala.
Spoštovani,
zvišana vrednost tumorskega markerja Ca125 zgolj pomeni razdraženo površino potrebušne mrene (peritoneja) kar je sicer skupna lastnost raka na jajčnikih ampak še številnih drugih, benignih stanj. Vsekakor ne gre kar obupati in v nedogled čakati. Mislim, da bo potrebno v 1 ali 2 mesecih preiskavo Ca125 ponoviti in če bo enaka ali bistveno višja razmisliti o diagnostični laparoskopiji. Očitno na samem jajčniku ni videti nobene sumljive spremembe.
Pozdravljeni!
Imam vprašanje glede moje mame. Lani so ji zaradi raka maternične sluznice odstranili vsa rodila, vključno z jajčniki, itd. Obsevanja, kemoterapije ni potrebovala. Sedaj so ji na kontrolnemu pregledu ugotovili cistokelo. Kolikor razberem iz foruma, je to kila? Namreč to kilo občuti tudi sama na dotik..Sicer pa je bila poslana na odvzem krvi, za tumorski marker CA 125. Ginekolog je dejal, da takšno kontrolo krvi naredijo pri vseh pacientkah po enem letu. To mi je malo čudno, kajti to naj bi bil marker, ki naj bi nakazoval spremembe jajčnikov, toda ona jajčnikov nima več. Prosim za razlago.
Najlepša hvala in lp.
marker Ca125 je marker na peritonealne tumorje in tumroje jajčnikov. Čeprav jajčnikov ni več, to žal ne daje 100% zaščite pred morebitnim razvojem raka, ki je zelo podoben raku jajčnikov, je pa ob odsotnih jajčnikih možnost takšnega raka bistveno manjša. Preverjanje Ca125 torej res ne bo škodilo.
res je.
to je na novo nastal rak.
Pozdravljeni,
imam nekaj vprašanj na katera upam, da mi lahko odgovorite oziroma svetujete. Stara sem 25 let, menstruacije imam redne. Pred 5 dnevi sem bila na ginekološkem pregledu, pri katerem mi je moja ginekologinja opazila nekoliko zvečan levi jajčnik. Točnih dimenzij koliko je povečan mi ni povedala. Dala mi je preveriti marker CA 125, kateri je povišan in sicer ima vrednost 64,86 in marker CEA 0,566. Zanima me ali je tak rezultat že znak rakavega obolenja ali se to lahko pripišem sumu katere druge bolezni? Katere bolezni poleg raka bi to lahko bile in kakšna so zdravljenja? In kaj bi mi vi svetovali?
lep pozdrav
Tina
Spoštovani,
ne vem zakaj vam je G omenjeni marker sploh preverjala!!!? Nanj namreč v teprodukcijsek obdobju vpliva milion reči in tako malo zvišan ne pomeni nič.