Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Manualna medicina – zdravljenje gibalnega sistema C5-C6 disk protrudira in osteofiti – operacija da ali ne

C5-C6 disk protrudira in osteofiti – operacija da ali ne

Spoštovani,

že več kot eno leto in pol imam bolečine v levi rami in roki ter mravljinčenje v palcu in kazalcu. Sprva so bile te bolečine občasne, približno zadnje tri mesece pa so le te prisotne skoraj 24 ur dnevno. Poleg tega se mi je pojavila tudi neznosna bolečina v komolcu. Bolečine v vratu nimam, prav tako je vrat normalno gibljiv – bolečina se pojavi samo pri “večjem” pogledu/nagibanju v levo.
Edino “približno” olajšanje je v primeru, ko ležim na hrbtu s primerno podporo glave (čim bolj zravnan položaj hrbtenice). Če sedim ali hodim pa je ta bolečina stalno prisotna in zelo nadležna. Prav tako imam težave s spanjem saj se vsak dan zbudim parkrat na noč zaradi bolečine. Zdravnik mi je predpisal tudi nekaj različnih zdravil a nobeno ne pomaga pri blaženju bolečine oz. ni vpliva (Roticox, Doreta, Analgin, Nalgasin forte, Lyrica). Prav tako sem hodil na fizioterapijo (8x) in bilo opaznega izboljšanja.

Pred kratkim sem opravil vse preglede, ki so priporočljivi za te težave (MR, EMG, rentgen).

Izvid MR je:
MR vratne hrbtenice nativno
Napravljene so STIR, PD T1 sekvence sagitalno in ciljane T1, T2 transverzalno

– Vratna lordoza je izravnana

– V nivoju C3-4 in C4-5 so i.v. diski degenerativno znižanega signala, nekoliko protrudirajo dorzalno po celotnem obodu, nekoliko so zoženi i.v. foramni, izstopajoče korenine foraminalno še niso videti utesnjene.

– v nivoju C5-C6 je i.v. disk degenerativno znižanega signala in znižane višine, protrudira dorzalno po celotnem obodu, predvsem pa levo, vidni drobni degenerativni dorzolateralni osteofiti, zožena i.v. foramna obojestransko, levo več kot desno, utesnjena je videti izraženo izstopajoča korenina C6 levo forminalno, blažje lahko tudi desno.

– v nivoju C6-C7 je i.v. disk nekoliko degenerativno znižanega signala, blažje protrudira dorzalno po celotnem obodu, nekoliko so zoženi i.v. foramni, izstopajoči korenini forminalno še nista videti utesnjeni.

– Prisotna stenoza spinalnega kanala C5-6, iztisnjen je likvorski prostor, hrbtenjača še ni videti komprimirana in je videti še primernega signala.

– zmerna degenerativna spondilartroza cervikotorakalnega prehoda.

– edem skeleta C5-6 levo – videz akutne degenerativne osteohondroze Modic 1, v ostalem je siglan skeleta videti primeren, patoloških zlomov ni videti, višine korpusov so videti ohranjene.

EMG izvid je brez posebnosti oz. kaže rahlo okvaro živca. Moč v roki zaenkrat še ni zmanjšana.

Zanima me ali je glede na izvid in vse omenjeno to možno zdraviti brez operacije ali je ta žal nujna?

Pozdravljeni,

spremembe, ki jih opisuje izvid, so izrazite, zgolj na podlagi zapisa sicer težko natančno opredelim nujnost operativnega posega, pa vendar: vidno je akutno stanje, pri čemer pa je zelo pozitivno, da hrbtenjača nima spremenjenega signala, kar bi bil glavni razlog za operacijo. Prav tako EMG preiskava ne opisuje resne okvare živca. Za natančen nasvet glede možnosti konzervativnega zdravljenja bi morali v eni izmed naših ordinacij opraviti klinični pregled, na katerega poleg izvida prinesete tudi slike magnetne resonance, ki ste jih prejeli na CD-ju. Sicer s tehnikami manualne medicine uspešno zdravimo številne podobne primere.
Vabljeni na pregled s slikami: https://www.mo-gy.si/kam-na-pregled/
Lep pozdrav.

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

New Report

Close