C1-popravek atlasa po metodi Atlasprofilax
Spoštovani dr. med. Sergey Fedorov,
Tudi sam imam težave z vratnimi vretenci in hrbtenico nasploh. Sedaj sem dobil obvestilo, da se lahko vse težave odpravijo z enim samim posegom po metodi Atlasprofilax, kjer ti popravijo ležišče prvega vretenca, C1 ali atlasa.
Zanima me vaše mnenje o tej metodi. Ali je to možno, je poseg nevaren, ali pa je vse samo pravljica?
Ker se na teh forumih pojavljajo številna mnenja uporabnikov te metode vendar med njimi ni nobenega priznanega dr. uradne medicine, me zanima tudi mnenja uradne stroke.
Mislim, da ta odgovor zanima veliko bralcev.
Hvala in lep pozdrav
Žal vas bom morda razočaral, vendar ocenjujem, da gre bolj za pravljico kot za neko čudežno rešitev.
Atlas terapija je le majhen del manualne terapije, ki jo zdravniki uporabljamo zelo redko, v manj kot 5% primerih, samo takrat, ko po natančnem pregledu ugotovimo, da bi ta morda lahko izboljšala klinično sliko pacienta.. Sam to tehniko uporabljam morda na 2 do 3 pacientih na mesec.
Nerealno je namreč ocenjevati, da s to terapijo lahko rešujemo vse primere težave s hrbtenico, saj z njo ne moremo vplivati na spremembe v hrbtenici, ki većinoma vplivajo na težave.
Pri tem naj še poudarim, da mi ne delamo nekakšne nastavitve ozirome fizičnih premikov, saj so le ti lahko res nevarni, včasih tudi usodni. Pri naši terapiji vplivamo le na mehka tkiva (vezi in mišice ob vretencih) in s tem poizkušamo popraviti pozicijo vretenca.
Upam, da tudi terapevti, ki to terapijo propagirajo, delajo na enak način, saj so sicer zelo hrabri, še bolj pa njihovi pacienti in samo bojim se dneva, ko bo prišla na dan informacija, da se je pri katerem pacientu kaj zalomilo.