Butarce
Pri nas se tradicionalna butara dela takole:
Osnova za butarico iz zelenja so najprej veje (leskove – na Dolenjskem, ali vrbove, ali kake druge) lepe ravne, dolge po želji, za majhno butarico 30 cm, za veliko tudi do enega metra ali več metrov (ta je že skupinska:)
veje povežeš v “snop”, na vrhu zatakneš zelenje (bršljanove veje (lepo je če so tudi bunkice zraven), pušpan, oljčne veje, popki, mačice) oblikuješ kot nekakšno “krošnjo” in jo nekako zapleteš in prepleteš v zgornji del snopiča iz palic. Povezuješ jih z vrvico ali vrtnarsko žičko.
V “krošnjo” daš še iz palic (popkov) oblikovan križ, ki se sicer ne vidi, ko pa butaro razdreš, ta križ obesiš na vrata hleva (seveda če ga imaš:), ali podstrešje, običajno se shrani za streho (na notranji strani – da se ne vidi od zunaj) tudi okrašen del krošnje)- v blokovskem stanovanju to seveda ni možno – vse to so blagoslovljene veje in naj bi hišo varovale pred hudim duhom, pred neurji in pred drugimi nesrečami.
V naših krajih se delajo butarice tako, da je na vrhu krošnja, spodaj pa deblo, nekateri pa po celotnem deblu razporedijo oz. vpletejo veje zelenja.
Nekateri v sredino snopiča iz palic (ki je lahko premera od nekaj cm do 10 – 15 cm ali več, samo potem je že zelo težka butara) dajo malo sena (za živino), posebno zelenje -virh (kot nekakšni bršljanovi listi, le da rastejo v gozdu po tleh- tudi za živino), jabolka, krompir. V “krošnjo” lahko privežeš jabolka ali pomaranče (gorenjska), na Dolenjskem pa “krošnjo” okrasimo z trakovi in rožami iz krep papirja.
Včasih so rekli, da je po blagoslovu butar treba kar najhitreje priti domov in blagoslovljene dele butare čimprej dati živini, kuram, pujsom… s tem jih obvaruješ pred vsem hudim. Takrat, ko so butare še pes nosili, so otroci skoraj tekli domov, da ne bi krave “zbezljale”:)