Buscopan
Spoštovani,
zanima me, ali naj bi zdravilo Buscopan pomagalo tudi pri bolečinah v spodnjem delu trebuha, ki naj bi bile posledica širjenja maternice, obremenitve vezi? Nosečnost traja 21 tednov. Bolečine v spodnjem delu trebuha so več ali manj stalne že od cca 15. tedna dalje. Ginekolog pravi, da je normalno. Morfologija opravljena prejšnji teden, BP. Magnezij 200-400mg dnevno ne pomaga. Kaj lahko sploh naredim, da bi se te bolečine vsaj malo zmanjšale, kakšen Lekadol?
Hvala in lp, Stefani
Spoštovani,
Buscopan je spazmolitik, torej zmanjša krčenje gladkomišičnega tkiva v primeru, da se le to patološko krči. Proti normalnemu delovanju maternice in drugih cevastih organov v telesu (črevesje, žočnik, sečevodi ipd.), torej ni proti bolečinam. Proti bolečinam so analgetiki in eden od osnovnih, ki so dovoljeni tudi v nosečnosti, je paracetamol (Lekadol, Daleron ipd.). Do 30. tedna je dovoljen tudi Analgin (metamizol).
Pozdravljeni,
- slab teden nazaj sem v 34. tednu nosečnosti zaradi nenadnih pogostih otrdevanj trebuha odšla na pregled v porod., kjer so tudi na CTG opazili “popadke”, domou so me poslali s Spasmexom in magnezijem ter počitkom. Magnezij jemljem že ves čas nosečnosti (400mg) spasmex pa naj bi jemala po potrebi oz. ob poslabšanju. Ker se mi otrdevanje dogaja na 10-20min skozi cel dan (ko ležim tudi na 30min) sapsmex vzamem 2x na dan ampak mi je od začetka jemanja vsak dan bolj slabo. Zanima me ali ima smisel, da nadaljujem z jemanjem? Morda zamenjam za Boscopan? Sem v 35. tednu, želela bi si “pripeljat” do 37.
Hvala za odgovor!
Spoštovani,
vedno znova o tem “zdravljenju domnevnih popadkov doma” povem enako: To, kar omenjate so Braxton Hicksove kontrakcije. nekatere jih imajo več, druge manj, nekatere bolj, druge manj boleče. Tega se NE ZDRAVI. Noben buscopan ali spasmex niti magnezij per os ne more preprečiti poroda, če se ima namen zgoditi. Za vpliv na popadke potrebujemo 5 g magnezija v začetku, potem pa 2 g magnezija vsako uro v žilo! 400 mg(0,4 g) je kaplja v morje. Mogoče je primerno za preprečevanje nočnih krčev v nogah, nikakor pa ne za preprečevanje poroda!