Burza kolka
Pozdravljeni
Pred devetimi meseci sem padel s kolesom na kolk kjer je nastal hematom, diagnoza burzitis kolka burzo so mi trikrat punktirali in mi povedali, da če se bo oteklina še pojavila bo potrebno operativno odstraniti burzo zadeva se je umirila S časom se mi je kasneje ponovno pojavil hematom vendar manjši kot na začetku 3x3cm in pri tem je tudi ostalo takrat nisem več šel v bolnico saj sem sklepal, da se bo oteklina sama zmanjšala vendar se ni. Zanima me ali se bo ta hematom s časom sam zmanjšal ali bi bilo potrebno spet punktirati ali celo operirati burzo.Lp
Spoštovani,
priporočam spremljanje burze z ultrazvokom v nekaj-tedenskih presledkih, odločitev o operaciji pa predvsem na osnovi težav.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani
Bil sem na pregledu pri ortopedu,ki mi je svetoval operativno odstranitev burze in me zanima kaj to pomeni, če se odstrani burzo ali burze potem ne bom imel in ali se burza ponovno zaraste ter ali bo imela operativno odstranjena burza kakšne negativne posledice za ukvarjanje s športom. Že v naprej hvala za odgovor.Lp
Spoštovani,
to pomeni, da se burza odstrani in je potem več nimate (se ne obnovi). Po odstranitvi burze se (sicer zelo redko) lahko naredi boleča brazgotina, ki omejuje telesne aktivnosti.
Možna je tudi endoskopska odstranitev burze, pri čemer se naredi le dva 1/2 cm reza.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani,
koliko časa pa traja rehabilitacija po takšni operaciji (kdaj lahko grem v službo in se začnem gibati)?
Polna rehabilitacija traja nekje 3 do 6 tednov. Več se lahko začnete gibati po odstranitvi drena, ki je običajno nekje med 3. in 7. dnem po operaciji.
In kakšne bi bile posledice dolgoročno, če se ne odločim za operacijo saj nimam bolečin le hematom in ali je kakšna možnost, da ta hematom sam izgine? Moral bi videti obolelo mesto.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani
Pred dobrim tednom so mi op. odstranili burzo (klasična operacija z rezom) bolečine skorajda ni več le oteklina (hematom), ki je nastal ob operaciji in je nekoliko nižje in v stran od odstranjene burze se skorada ni nič zmanjšala sicer mi je kirurg rekel, da se bo hematom sam resorbiral, se v tednu hematom skorajda ni nič zmanšal. Zanima me v kolikem času se takšni hematomi (oteklina) resorbirajo in kdaj, če hematom ne izgine obiskati kirurga. Že v naprej hvala za odgovor.
Lep pozdrav.
Spoštovani,
hematom se običajno resorbira v nekaj tednih. Obisk kirurga priporočam, če boste opažal oteklino več kot 6 tednov.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani
Zanima me še, če obstaja kakšna metoda (elastičen povoj, krema,masaža…) za zmanjševanje hematoma, saj je hematom dokaj velik premera 8cm visok pa 1,7cm ali bi se bilo najboljše naročiti na pregled pri kirurgu, žal si z svojim osebnim zdravnikom ne morem kaj prida pomagati saj je odsoten zato se obračam na vas.Že v naprej hvala za odgovor.
Lepo pozdravljeni
Spoštovani,
glede na slike, ki ste mi jih poslali in na opis velikosti hematoma, priporočam, da v kratkem obiščete kirurga. Predlagam pregled operiranega področja z ultrazvokom, s katerim se da boljše oceniti velikost hematoma kot le s pregledom
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani
Po večkratnem punktiranju krvi se je nabiranje krvi le ustavilo, sedaj je ostala le še oteklina ali hematom, ki ne fluktuira. Zanima me v kolikem času se bo ta oteklina zmanjšala oz. resorbirala in ali priporočate uporabo kakšnih krem tipa voltaren ali tipa hepan za zmanjšanje otekline. Že v naprej hvala za odgovor.
Lepo pozdravljeni.
Spoštovani,
kdaj bo oteklina izginila, vam ne morem odgovoriti. Priporočam, da področje opazujete in v primeru vztrajanja otekline ali ponovnega povečanja obiščete kirurga. Menim, da kreme ne bodo pomagale.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih