Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Homeopatija Burnout – kako dalje?

Burnout – kako dalje?

Kaj je za storiti odraslemu cloveku, ki je tako globoko izgorel, da vec ne more normalno funkcionirati?

Ze 15 let se borim s kronicna preobremenjenostjo v sluzbi. Vendar me je psihofizicna izcrpanost sele pred dvema letoma pripeljala tako dalec, da vec nisem sposoben niti redne prisotnosti in le z najvecjo muko karkoli naredim. Pravo cudo je, da sem sploh se zaposlen.
K temu je vredno dodati, da sem se po 15 letih zakona se pred 5 leti tudi traumaticno locil in sluzbeno preselil v tujino, kjer nisem nikogar poznal. Zato se se lotil sporta, ki pa sem ga po 2 letih zaradi zdravstvenih tezav z zglobi moral v celoti opustiti. S tem pa sem izgubil tudi zaceta prijateljstva.
Odhod v sluzbo mi ze leta predstavlja najvecji napor in ze sama misel na sluzbo me do te mere izcrpa, da ceprav dobro vem kako bi se moral prehranjevati, nimam energije niti da bi poskrbel za redno prehrano, kaj sele da bi se potrudil okoli zelenjave, ipd. Podobno je tudi glede rekreacije. Z veseljem bi se vec rekreiral, saj sem vedno v tem uzival, a kaj ko ze par let vse tezje zberem energijo za karkoli.

V tem casu sem obiskal se pa se zdravnikov, ki so de-facto simptome adrenalinske izgorelosti zdravili s tabletami proti bolecinam, vnetjem, cortizolom v sklepe in operacijo le teh, antidepresivi in psihoterapijo, itd. Danes imam diagnosticiran revmaticni artritis, splosno vneto/kiselkasto telo, depresijo in kronicno utrujenostjo. Cutim pa, da se hitro staram.

Pisem v upanju na nasvet, kako si zastaviti zivljenje, da bom lahko enega dne ponovno normalno zazivel. Zavedam se, da moram narediti korenite spremembe in da bo trajalo lep cas. Razmisljam, da vsaj za leto, dve pustim sluzbo in se posvetim sebi. Slej kot prej me bodo tako odpustili. Menim, da bom le cim bolj razbrememnjen zmogel dovolj energije, da se potrudim okoli prehrane in gibanja/rekreacije. Malo me skrbi socijalno zivljenje, ampak tega v sluzbi niti sedaj nimam in, ce kaj, mi bo ostalo vec energije za vlaganje v odnose izven nje. Se vedno sem v tujini in tukaj bom nemara tudi ostal. Razmisljam pa, da bi vsaj del tega leta, dveh prezivel med starimi prijatelji v Sloveniji. Zavedam se, da imajo vsi svoje druzine, zivljenje, ipd, zato ne morem veliko pricakovati, ampak trenutno niti ne nimam hudim potreb po socijalnih stikih in mi bo ze malo dovolj. Do zensk in seksa obicajno relativno lahko pridem, se pa sprasujem koliko so take veze smiselne, saj me razne drame potem pogosto le dodatno izcrpajo. Bi se jih bilo pametneje izogibati? In ce si ze vzamem toliko casa zase, morda bi imelo smisla prepotovati vec sveta. Po eni strani me mika, saj sem si kaj takega vedno zelel, po drugi strani pa se nimam energije, da bi se v kaj takega podal. Morda kasneje, si pravim. Kaksno je vase mnenje?

Narediti leto, dve pavze, si pred leti ze zaradi financ nisem mogel privosciti. Na sreco pa je tokrat drugace. Pa tudi ne pocutim se vec krivega, ce del “rezerv” zapravim, saj vidim da se moje pocutje sicer le se slabsa. Vseeno pa ne bi pa rad tako pomembnega koraka naredil na vrat na nos. Me lahko taka sprememba pripelje do zeljenjega stanja, da bom spet poln zivljenske energije? Hvala! 🙂

Pozdravljeni,
na večino vaših vprašanj si morate odgovoriti sami, psihoterapevt vam lahko pri tem zelo pomaga, da boste res našli prave odgovore. Nivo zgornjih vprašanj kaže na to, da iščete preveč površinske rešitve. Prava vprašanja so globlje narave in so takšna, kjer se boste vprašali, kaj v vašem doživljanju sebe povzroča, da imate življenje zorganizirano tako, da se izčrpavate oz. da energija od vas odteka. To so bolj prava in seveda težje odgovorljiva vprašanja, na katere boste znali le sami zase odgovoriti, če si boste pustili biti iskreni sami s sabo. Zaradi tega potrebujete terapevta, da bo vrtal naprej, ko sami ne boste več želeli kopati in bosta skupaj prišla tako zadosti globoko, da se bodo lahko zgodile pravilne spremembe.
V tem procesu homeopatija lahko sodeluje, homeopatska zdravila pomagajo človeku do samega sebe in dvigajo nivo energije v iztrošenem organizmu. Tako poleg dobrega terapevta priporočam tudi izkušenega zdravnika homeopata.

Lep pozdrav in vse dobro. Jošt Klemenc, dr.med., zdravnik homeopat www.celostnozdravljenje.si

New Report

Close