Najdi forum

Na dlesnih, na notranji strani odspodaj imam belo bunkico – že kar nekaj časa. Ne boli me, trda je, nič se ne spreminja, nič ne teče ven. Dve zobozdravnici sta rekli, da so se verjetno zamašili kanali in da to ni nič hudega. Slikanje zob glede tega nič ni pokazalo. Zanima me, če imata prav in kaj se mi lahko zgodi z bunkico?

Na slikanju zob se je izkazalo, da so zadnji zobje poševni oz. njihova korenina leži skoraj vodoravno. Rekli sta, da bi to trebalo izpuliti, ne vem pa zakaj, če nimam nobenih težav z njimi. Pravita, do so to modrostni zobje, vendar ne verjamem, ker jih imam od pamti veka. En modrostni zob mi raste sedaj, kar pa nista opazili kljub mojemu opozorilu. Ali imam res modrostne (vodoravne) zobe? Saj pa modrostni zobje izpadejo, ali?

Hvala za Vaš trud.

Spoštovana Papajaja,

težko bom s svojim poznavanjem vašega problema prekosila dve kolegici, ki sta vas videli v živo. Če je bunkica na notranji strani (se pravi ob jeziku), potem gre verjetno res za spremembo v izvodilu žleze slinavke. Kaj več o tem bi težko napisala brez pregleda.
Če vam modrostni zobje izraščajo poševno in v čeljusti ni prostora za njih, potem se res priporoča njihova odstranitev. Zob, ki izrašča, lahko povzroči precejšnje okvare na sosedih. Tako lahko “raztopi” korenino sedmice oz. zoba, ki je njegov najbljižji sosed in leži v smeri njegovega izraščanja. Tudi, če leži zob postrani, lahko del njegove krone pogleda v ustno votlino pa to še ne pomeni, da bo cel izrasel.
Vidim pa, da imate kar nekaj težav z izrazi; modrostni zobje so osmice, to ne pomeni, da so vodoravni. Ti zobje ne izpadejo sami od sebe (zamenjali ste z mlečnimi), njihova odstranitev zna biti celo zelo težavna.
Lepo pozdravljeni!

New Report

Close