Bullmastiffi
Pri nas doma smo molos ljubitelji in imamo že drugo neapeljsko mastifko, po novem še bulmastifko. Nerada sicer posplošujem na vse pripadnike pasme, vendar smo tako z neapeljsko kot bul mastinko zelo zadovolni. To so zelo ljubeznivi psi, ki pa so primerni za stanovanje in ne za pesjak ali verigo in kočo.
Naša bulčica je zelo temperamentna in živahna. Sedaj je stara skoraj dve leti a je pravi divjak. Je preveč požrešna in bi pojedla vse kar ji pokažeš. Do otrok je zelo potrpežljiva, a nima njabolj občutka za to, d aje močna in jih neprestano podira ali pa premaha z repom. Tudi do drugih živali je prijazna. Ker smo na deželi imamo res vse okrog sebe in lahko rečem, da ovac niti ne pogeda, za mačkom gre le če je zelo daleč,kokoši ji sploh niso zanimive. Edino kar prežene od časa do časa je kakšen ptič.
Glede hrane bi ti svetovala zmernost. Dlaka je kratka in potrebuje tako nego kot vsaka kratka dlaka. Je pa fino, ker se na teh psih klopi vidijo še ko lezejo in jih lahko odstraniš preden se prisesajo.
Mladiči vseh teh velikih in težkih pasem so kar zahtevni in jih je potrebno še posebaj paziti. Ne smejo hoditi po stopnicach, paziti je treba koliko vitaminov in kalcija je treba še dodajati.
Niso pa pretirano bistri psi, vsaj kar se delovne in poslušnostne inteligence tiče. Spadajo bolj na rep na 69 mesto od 72 ( mislim da je nekako tako, lahko sem se zmotila za mesto ali dve). Če mene vprašaš so zelo pametni, ker točno vedo kaj hočejo in kakao naj to dosežejo.
So pa to psi, pri katerih absolutno grde besede in sila ne zaležejo in lahko povzročijo veliko škode. Potrebujejo veliko ljubezni in pozornosti, veliko gibanja ( pa ne na Triglav). Ker iammo bulčico šele od konca septembra ( nekdo jo je dal stran) ne vem kako je z plavanjem in vodo. za mastinko vemo, da je dobro da veliko plava in tudi rada plava. Predvidevam da sta tu nekja skupaj.
Vsekakor pa mora vsak laststnik psa take pasme vedeti, da neradi prenašajo oz. slabo prenašajo spremembe ( selitve, novi lastniki…), da potrebujejo stalnost in da živijo od zaupanja lastnika. Če imajo ob sebi še kakega psa so absolutno glavni in težijo k nadvladi nad drugimi psi. So družabni psi, ki jih je treba veliko voziti v pasjo družbo, da se navadijo druženja in s tem preprečimo kasnejše pretepe. JAz vsekakor prisegam na psičke ne na pse, ker se mi zdijo bolj nežne in potrpežljive. Sta pa naši obe sterilizirani, kar je glede na pogostost rakastih oboljen in oboljenj maternice ( piumetri – vnetje maternice)še najbolj pametno. Poleg tega je težko najto dobre nove lastnike, ki bodo za tega psa skrbeli tako kot je treba.
Še enkrat bulmastifi so za stanovanje ne za ven, tako je navedeno tudi v strokovni literaturi.
Lep pozdrav!
Tudi mi imamo bulmastifko na katero smo čisto nori. To so zame najlepši psi. Velik knedl, ki se kotali z blefersko, vedno žalostno in fehtajočo faco. Ta nežni črni pogled te čisto vrže.
Tudi naša je požrešna in žre vse. Celo tablete je kot posladek. Je nežna, lena in nobenemu nič noče. Ni lepšega kot se cel dan zležavat pred hišo. Prav nastavlja se soncu in zadovoljno mrmra.
Vedno kadar kihne me spravi v smeh. Na pločniku se pozna luža, glasovi pa so velikosti primerni. Tudi jaz sem bila presenečena, ko sem prebrala, da niso prav zelo pametni. Z našo se včasih sporazumevava s pogledi. Ni mi treba ničesar govoriti. Če gre mimo hiše kakšen mali kuža in vem da se jo bojijo, ji samo mirno rečem ne tja in pač samo stoji in ga gleda. Zelo hitro se je naučila osnovnih ukazov, kar za tako požrešno bitje ni problem, ker za hrano naredi vse.
Tudi z otoki je prijazna, moteča je edino slina, če jo slučajno dobi kak gost.
Pridružujem pa se mnenju, da je treba mladiče že od začetka paziti in ne forsirati, pa seveda hrana prirejena za velike pasme.
Pa dobro odločitev,
Tinoča
Aja,ups,samo še nekaj,če sta slučajno še kaj na forumu.Zanima me namreč ali so bullmastiffi kot psi dobri čuvaji,glede na to da so primerni zgolj za stanovanje?
Ali bi odreagirali ob morebitnem vlomu vsiljivca?
Seveda niti najmanj ne mislim imeti psa samo kot čuvaja,ampak me le zanima,ko ga bo treba za kakšnih par ur pustiti samega doma in če bi (bognedaj) prišlo do česa takega.
Hvala se enkrat.
LP,MiG
V knjigi Inteligenca psov so bulmastifi na vrhu lestvice čuvajev. Če k naši hiši pride človek, ki ga ne pozna, psička nekajkrat zalaja, za znane pa tudi opozori z drugačnim lajanjem. Če se kaj dogaja okoli hiše in ne ve kaj, vstane in se postavi v pozo in spusti značilen zvok. Mi nimamo zvonca, pa kljub temu mislim da vem za vsakega, ki se približa. Na ljudi, ki gredo po pločniku pa ne reagira. Meja ji je jasna. Ta pes tudi ne prenese nasilja. Ko sem sina kot dojenčka trepljala po riti, je bila čisto zmedena. Ko sva z možem naredila preiskus in se kao nekaj ravsala, je bila takoj zraven in branila mene. Tudi drugi lastniki pravijo, da so ti psi zaščitniški do domačih. Poznajo pa mejo, tako da ne napadajo. Sama sem prepričana, da če bi mi kdo kaj hotel, da bi skočila vanj.
Moram priznati, da je enkrat prišel na dvorišče neznanec, ona pa je mahala z repom in se pustila čohat. Tolažim se stem, da je tako pametna in je precenila da ni nevaren.
Naj te ne skrbi, da to ni čuvaj, če je v stanovanju. Ni dosti korenjakov, ki bi ob takem glasu, ko zalaja, vlomilo v hišo. Enkrat za moj rojstni dan, so kolegi potrkali na okno. Ko sem ga odprla je prvi že bil na polici. Tisti moment ga je naša že oblajala in skočila na polico. Mogoče zgleda iz tega pisanja, da ful lajajo. To je v bistvu opozarjanje. Zalaja nekajkrat in utihne. Ni to histerično lajanje do onemoglosti.
Sporoči kaj ste se odločili!
v literaturi sem zasledila, da so neapeljski mastifi bolj branilci kot čuvajo, bul mastifi pa bolj čuvaji kot branilci. Načeloma so oboji pogumni psi in prepričama sem, da nepoznanemu obiskuvalcu ne bi prinesli copat v času naše odsotnosti, čeprav se mi zdi, da so pogumni predvsem kadar smo mi prisotni, takrat letijo na zvonec kot bi bili za to plačani, ko pa nas ni se “skrivajo” po posteljah.
No sem zadevo zakomplicirala. na kratko, bulmastifi so dobri čuvaji, a še boljši “crkljančki”.
Vidim, da nisem edino jaz udarjena na tele zverince. Mi lahko prosim napišeš na čem spita? Moja požre kar vidi. Jogija sicer ni požrla ampak samo nacufala, si pa ga je rahljala toliko časa, da je naredila luknjo in ležala na fedrih. Naredila sem ji tudi žakelj iz stiroporjastih kroglic,da je lahko ležala tudi na hrbtu in v vseh mogočih pozah, a je po nekaj tednih že kakala stiropor. Sedaj razmišljam o senu, kajti na dilah ne more biti, ker se ji delajo otišanci. Imata tvoja s tem kaj problemov?
Lepo pozdravljeni!
Najprej Tinoča, kje praviš na Drenovem griču, prav tud ali kakšen kraj v okolici? Kakšna pa je cena, teh psov na Drenovem griču?
No tudi jaz imam bullmastifa, ki bo v kratkem dopolnil 3 mesece. Je tak cukrček, da ga človek takoj vzljubi. Včasih ima ogromno energije, včasih bi pa samo spal, mislim da je zelo vremenski.
Ponoči ga imam notri, podnevi pa je zunaj. Bila sem kar pri nekaj lastnikih teh psov in vsi jih imajo zunaj v pesjaku, in priznam da sem prvič, tu na forumu, zasledila, da je ta pes za notri. Mislim da je vse odvisno kako psa navadiš in kakšne možnosti imaš glede tega, vsekakor pa niso za na ketno, kar pa noben pes ni.
Prehranjuje se z Hills-ovimi briketi Ovca&Riž.
Res je, da se ga ne sme preterati, naj skače in teče toliko kolikor paše njemu, ko je utrujen pa naj počiva. Spati mora na toplih in mehkih tleh zaradi kolkov in treba paziti, da gre čim manj po stopnicah, čeprav mi kdaj pa kdaj uide in gre tudi po kakšni stopnički.
Tu pa še en link: http://www.ambullneomastiff.com/Bullmastiff%20Page.html
LP
Ta tip kterega mislim je prav na drenovem griču, znanka ki pa ga je kupila leto pred mano pa pravi, da jih je imel na nekem hribu v bližini. Problem je bil, da je paril psico z psom, ki ima prepoved vzreje zaradi displazije kolkov. To pomeni, da zadnje noge začnejo odpovedovati zaradi sprememb in izrastkov v kolkih (zelo laično povedano). Displazija se lahko pokaže že pri nekaj mesecih ali pa sploh ne. Je pa dedna in pri velikih psih praktično neozdravljiva. Sama sem želela imeti mladičke in sem imela takorekoč že rezervirane od prijateljev, vendar nimam srca, da bi uničevala svojo psico in pa nategovala nove lastnike.
Cena samcev je bila 800 DEM, samic pa 400. Mogoče mu delam krivico in je s početjem nehal. Vsekakor pa je tudi možno, da je samec že pokojni. Kako čas leti, saj je moja stara že 6 let.
Katarina vstrajaj pri vzgoji kot si jo zastavila. Sama sem psico nosila po stopnicah do 20kg. Pri enem letu sem ji dala slikati kolke in slika ni bila preveč obetavna. Mislim, da sem z zmernim obremenjevanjem in vsem ostalim “crkljanjem” pripomogla k temu da pri 6 letih še skače okoli brez da bi opazila bolečine.
Kar malo sem ti fouš, ker imaš tako malega knedla. Še dobro da ostanejo večni otroci.
Živjo spet !
Prijatelj mi je pred nekaj dnevi rekel da je njegova teta včasih mela Bullmastiffa in da je bil baje zelo dober obrambni pes in je znal zelo hitro ukrepati,če je do česa takega prišlo.Zdaj me pa zanima vaše mnenje,ker sem zasledil na tem forumu,da je bolj odličen čuvaj.Ali bi se lahko došolal tudi kot obrambni pes in ali je po vašem mnenju primeren tudi za kaj takega,glede na to da zna hitro ukrepati.
Po mojem mnenju tud mal psihološko pripomore njegov videz,ki lahko marsikoga odvrne od nečednih namenov.
LP,MiG