Najdi forum

bulimija&šport

Pozdravljeni!

Mene pa zanima v kolikšni meri bruhanje(bulimično) vpliva na mojo kondicijo in če je recimo nevarno it po bruhanju npr. na trening, tečt, kolesarit ipd.?

Opažam namreč, da sem po vsakem bruhanju zelo nemirna, utrip se mi pospeši, imam vrtoglavice, zato me je strah, da bi se mi med telesnim naprezanjem kaj zgodilo?
Sem namreč aktivna športnica, ki pa se že več let občasno bojujem z bulimijo.

Pa še nekaj vprašanj: kakšni so prvi znaki, da je bulimija načela moje zdravje? Ali je mogoče, da se posledice bulimije pojavijo tudi kasneje, recimo tudi čez mesece, tedne, ko ne bruham?

Namreč, sama bruham bolj občasno, recimo trikrat na mesec, včasih tudi po pol leta ne, včasih kakšen mesec redno, odvisno od psihičnega stanja…,a se mi dostikrat čudno vrti, tudi takrat ko nimam bulimičnega obdobja, imam občasne bolečine v želodcu, neredne menstruacije…, najbolj pa me je strah, da bi se posledice bulimije odrazile na srcu.

Pred leti sem trpela za hudimi paničnimi napadi(zaradi poststravmatskega stresnega sindroma), kjer je izstopala močna bolečina pri srcu in sem večkrat mislila, da imam srčni napad. Včasih mi je v mirovanju srce bilo tudi do 200 udarcev na minuto. Od takrat se ne morem znebiti strahu pred boleznimi srca, živim v nekem stalnem prepričanju, da je z mojim srcem nekaj narobe, čeprav preiskave pred leti niso ničesar potrdile. In ko bruham, me je tistih nekaj minut po bruhanju prava groza, skoz se mi zdi, da mi srce čudno bije ipd..

Je možno, da tako občasno bruhanje oslabi srce, četudi se res aktivno ukvarjam s športom? Bi me moralo skrbeti? Je kombinacija športa in bulimije morda še bolj nevarna?

Oprostite, ker sem vas zasula z vprašanji, a ne vem kam se naj obrnem. Hvala že vnaprej za odgovore in lep dan še naprej.

Simona

draga Simona,
bruhanje predvsem vpliva na srce prek znižanja koncentracije krvnega Kalija. čeprav ne bruhate zelo redno, vam priporočam, da si pri svojem zdravniku občasno te vrednosti kontrolirate. glede telesne aktivnosti pa, prisluhnite svojemu telesu – kadar ste omotični ali imate občutek nemoči v mišicah, utrujenosti… se ne lotevajte izrazitejših telesnih aktivnosti, ampak počakajte, da bo vaše občutje zdravo, preden se podate na trening.
glede na to, da ste aktivna športnica bi bilo še toliko bolj pomembno, da poskušate svoje hranjenje urediti. svetujem vam, da najdete strokovno pomoč in poskušate doseči bolj zdrav odnos do hranjenja in do svojega telesa.

z lepimi pozdravi,
M ANderluh

New Report

Close