bulimija in zdravila
Pozdravljeni!
Pred nekaj leti sem zbolela za anoreksijo, vendar sem to težavno obdobje premagala, se vrnila na normalno telesno težo in se normalno prehranjevala, čeprav me je hrana v mislih še vedno obsedala vsak trenutek vsakega dne.
V zadnjem času pa sem doživela nekaj večjih stresov in se začela prenajedati in bruhati, praktično vsakdan, kljub vsemu pa sem se v kratkem času močno zredila. Ne vem več kaj naj storim, ker nimam volje in motivacije, da bi to ponovno premagala, kot sem takrat.
Slišala sem, da osebam z motnjami hranjenja predpisujejo antidepresive in zanima me ali ti resnično pomagajo in katera zdravila so to ter kakšni so možni stranski učinki?
Če ima katero dekle podobne težave naj se mi prosim oglasi!
Lep pozdrav!
Draga Eva,
poskušaj najti oporo zunaj, morda je to lahko kdo od najbližjih, ki ti bo pomagal nazaj v urejeno hranjenje, morda je to lahko katera od samopomočnih skupin ali pa zdravnik.
Glede zdravil pa, antidepresivi so dokazano učinkoviti v zmanjševanju napadov basanja s hrano, najpogosteje se predpisuje Prozac, v naraščajoči dozi do 3 kaps dnevno. O potrebi po zdravilih se moraš pogovoriti s psihiatrom, ki bo tudi ocenil raven tvojega razpoloženja. Včasih je tudi depresivnost tista, ki pobira motivacijo za spremembo in voljo za vsakodnevne aktivnosti in jo je pomembno zdraviti, da je pot do zdravega hranjenja hitrejša.
Z lepimi pozdravi!
Pozdrav!
Oglasa se ti se ena s podobnimi tezavami.Sama sem jemala antidepresive, ki so mi jih prvic predpisali na zdravljenju, vendar sem jih cez priblizno eno leto opustila.Morda je nekaj ucinka, vendar sem jih nehala jemati predvsem zato, ker svojega razpolozenja nisem zelela spreminjati s pomocjo tablet.Nisem bila nic bolj vesela.Ce si zalosten si in tega ti tableti ne morejo prepreciti, vsaj meni niso.
Lp
Zdravo;
dosti nas je s podobnimi problemi.
Jaz imam slabe izkušnje z zdravili. Po kakem tednu jemanja Prozac-a me je 14 dni brez prestanka bolela glava in nič proti bolečinam ni pomagalo. Na koncu sem s prozacom prenehala in se je stanje umirilo. Jemala sem tudi Cipramil. Stanje z mojo depresijo in napadi bruhanja je bilo nekaj časa boljše, ko sem pa nehala jemati zdravila, so bile pa zadeve še slabše kot pred zdravljenjem. Sedaj se sama trudim premagati bulimijo.
LP
v Ljubljani:
skupine za samopomoč: ženska svetovalnica, muza (najdete telefone na spletu)
psihiatrične ustanove: Psihiatrični dispanzer, Poliklinika, Njegoševa 4
KOMZ, Zaloška 29, lj. Oddelek za motnje hranjenja
za otroke do 17. let: pediatrična klinika, Vrazov trg 2
privat ambulanta dr. Reljič, Nazorjeva 1
Izven Ljubljane se pa oglasite pri psihiatru v lokalnem zdravstvenem domu, nekateri med njimi se ukvarjajo tudi s temi problemi.
marija anderluh