bulimija, anoreksija … in gastritis – še kdo??
Zdaj, ko sem odgovarjala Minki, sem sklenila, da odprem kar novo temo, v upanju na delitev izkušenj.
Je tu še katera, ki je v povezavi s svojimi težavami s hrano “pridelala” kronični gastritis?
Mogoče imata tudi moderatorki kak odgovor? Zanima me, ali je to dejansko lahko normalna posledica in koliko časa lahko traja?
Hvala:)
Gastritis je lahko posledica motenj hranjenja, lahko samo začasna, če imaš redno prehrano in če upoštevaš potrebe telesa. Res je, da moraš jesti kuhano hrano, ker želodec ne more prebavljati sveže hrane. Veliko stvari lahko ješ, samo da je kuhano – upoštevajte kar telesu paše. Nekateri ne prenašajo mleka, pa kislih stvari. Pomembno je, da hrana, ki jo kuhate ni brez okusa, dodajate tudi začimbe, ki ustrezajo želodcu in telesu, da dobite okus – da stvari tudi zabelite, če si kuhate takšno hrano, kjer je to potrebno oz. kjer lahko. Tako boste imeli tudi več veselja s takšno hrano. Kuhanoa hrana samo na vodi brez vsega drugega seveda ne da dovolj hranilnih snovi. Potrebno je jesti raznoliko.
Vzeti si morate čas, da se navadite na takšno prehrano. S časoma se bodo zadeve umirile. Traja lahko različno, odvisno od vsakega posameznika in od skrbi za telo.
Res je, da vpliva na to tudi stres, zato skušajte s kakšno dejavnostjo, ki vas umirja, da se ne razburjate preveč.
Lep pozdrav
Tatjana
Mali gepard,
se strinjam se s Tatjano, menim pa da je zelo odvisno tudi od tega, zakaj je do gastritisa prišlo. Pri meni je bil predvsem psihosomatske narave. Odkar sem na antidepresivih in se me je lahko “prijelo” tudi vse psihološko delo na sebi, so težave skoraj izzvenele. Čutim pa takoj več kisline, ko sem zaradi česa čustevno razburjena. Ne glede an to, da že leto dni prehtrane nisem spreminjala.
Sveže sadje in zelenjavo jem ves čas, vendar v manjših količinah oz. tisto, ki mi ne povzroča težav. Enotne diete namreč ni, čeprav mnogi viri strogo trdijo nasprotno. Grozdja recimo ne prenašam (morda ga letos bom ;)) pa ga vedno priporočajo. Kava po zajtrku pa mi ne dela težav. Od sadja jem še vedno banane, zdaj tudi češnje, od sveže zelenjave pa zeleno solato, rukolo, ne škodi pa mi tudi majhna doza oliv, paprike, paradižnika itd. Izogibam se zgolj močnim začimbam in kislemu sadju.
Te težave ne minejo hitro, sploh če so trajale dolgo. Minejo pa 😉
Čim manj se sekirat in premišljevati o tem je najbolje!