Najdi forum

Stara sem 14 let. Ze 1 leto namerno redno bruham. Najprej sem samo parkrat na mesec, sedaj pa vsak dan. Za to nisem se nobenemu povedala. Shujsala sem ze nekaj kilogramov. Skrbi me, ker se mi zdi da ne hujsam vec pa tudi iz tega zacaranega kroga nemorem. Zelim shujsati, zato stradam, se nazrem in bruham in to znova in znova. Res me je strah da ne bom vec shujsala. Zanima me kako se bi vprla prenajedanju in posledicno bruhanju in da bi zraven se vedno kaj shujsala.

Pozdravljena,

zelo pogumno od tebe, da si se odločila pisati na tale forum in da si napisala kaj se dogaja s teboj.
Na vprašanje, ki ga postavljaš ni lahko odgovoriti, ne morem tidati navodil za hujšanje. Temu forum ni namenjen. Je pa prostor, kjer lahko pišeš o sebi in napišeš vse tisto, kar se ti zdi, da drugim ne bi mogla povedati – za začetek. Namenjen je vzpodbujanju, da si prej ali slej poiščeš pomoč, da boš ob podpori nekoga drugega (terapija, psiholog) našla pot iz tega začaranega kroga. Kdaj bo to, je odvisno samo od tebe in od tega kako močno te bo situacija v kateri si se znašla začela ovirati.

Napisala si, da že 1 leto redno bruhaš in se prenejadaš in da bi se rada temu uprla. Da boš to lahko naredila je prvi korak ta, da priznaš ne le sebi, temveč tudi drugim (staršem npr., učitelju v šoli, nekomu, ki mu zaupaš,…), da potrebuješ pomoč pri tem.
Razlogi za motnje hranjenja so različni. Prenajedanje in bruhanje sta le posledica teh razlogov. Da boš lahko začela to opuščati, boš rabila najti te razloge, pogledati kaj te žene v prenajedanje in bruhanje in kako bi to lahko skušala zadovoljiti na drugačen način. Npr., če si jezna, namesto, da greš jest in potem bruhat, da najdeš druge načine kako to jezo izraziti (kako povedati kaj čutiš, doživljaš,…). To je samo en primer, situacij pa je več in so različne.
Včasih je lažje začeti spreminjati sebe, svoje telo, hujšati kot pa povedati kaj doživljaš. Ima pa takšno ravnanje tudi posledice za telo (poškodba požiralnika, zob, ustne votline, vračanje kisline po požiralniku,slabokrvnost,….), ki so lahko dolgotrajne. Hujšanje pri tvoji starosti, ko se tvoje telo še razvija, vpliva tudi na razvoj tvojega telesa. Tega ti ne pišem zato, da bi te strašila, je pa dobro, da veš kakšne so lahko posledice.
Kaj je tisto kar tebe žene v prenajedanje in bruhanje? Mogoče veš?

Verjamem, da to ni dogovor, ki si ga želela, je pa najboljši, ki ti ga v tem trenutku lahko dam.

Želim ti vse dobro,

Tatjana

New Report

Close