bulice v dojki – po koncu dojenja
Lepo pozdravljeni,
na vas se obračam s svojo težavo, ki se je pojavila po že končanem dojenju.
Sem mamica dveh deklic. Obe sta bili dojeni. Mlajšo sem prenehala dojiti konec decembra lani, po 18 mesecih dojenja.
Zdaj pa že par tednov v levi dojki zatipam grozdaste zatrdline (kot zamašeni vodi) in na pritisk so tudi rahlo boleče. Med dojenjem sem bila nagnjena k težavam (mastitisi in zamašeni vodi).
Razmišljala sem, da je težava povezana z dojenjem, vendar me čudi, ker so od prenehanja dojena minil že 3 meseci.
Naj še povem, da sem poskusila z masažo pod tušem. Iz obeh dojk je (še) pritrkla rahlo rumenkasta kapljica tekočine (mleko?). POvem naj tudi, da imam na levi dojki rahlo vdrto bradavico – vendar že od prej.
Ne vam ali naj me stanje skrbi – ali naj grem na pregled dojk?
Kaj mi svetujete?
Je lahko za moje težave kriv pretesen modrček?
Stara sem 34 let.
Lepo prosim za vaš nasvet.
Lepa hvala!
Modrček naj ne bo pretesen, del dneva preživite tudi brez njega. Od dojenja so minili dobri trije meseci in dojki se še nista povrnili v prvotno stanje. To potrjujejo tudi občasne kapljice mleka.
Z masiranjem in tuširanjem dojk nadaljujte. V lekarni kupite olje ali kapsule dveletnega svetlina ter ga vključite po navodilih proizvajalca v vsakodnevno prehrano. Med drugim ureja hormonski sistem, umirja predmenstrualni sindrom ter blaži bolečine in občutljivost dojk.