bulica v dojki, bolečine pod pazduho
Pozdravljeni!
Sicer sem naročena na pregled k svojemu ginekologu čez dva tedna, vendar bi vas vseeno rada vprašala za mnenje, saj me zadeva skrbi. Lani maja sem rodila in otroka dojila do decembra. Na začetku dojenja in po koncu sem imela mastitis, torej letos januarja zadnjič. Menstruacije še vedno nimam, niti kakih znakov, da bi jo imela v kratkem.
Pred nekaj dnevi sem v zgornjem zunanjem delu desne dojke zatipala zatrdlino velikosti manjšega fižola. Ker me že nekaj dni boli pod pazduho in se bolečina širi po notranji strani roke, me je zaskrbelo. Stara sem trideset in smo imeli v družini več primerov raka (na črevesju in na dojki). Kot sem rekla, sem naročena čez dva tedna, vendar me moj partner prepričuje, da naj se naročim za prej, ker je 14 dni v takem primeru lahko zelo važnih. Prosim povejte, ali naj me skrbi, ali je vseeno mogoče, da je zadeva čisto nedolžna?
Pri vprašanju, ki sem ga postavila malo prej, sem pozabila napisati, da imam na kolobarju desne dojke tudi štiri temna znamenja, ki so nastala med nosečnostjo. Premer imajo nekaj mm in so temno rjave, skoraj črne barve. Ne vem, ali je to kakorkoli povezano. Pa tudi to, da sem imela v zadnjih mesecih dojenja iz te dojke precej manjši izliv, kot iz leve (na začetku obratno).
Prosim za čimprejšnji odgovor.
Hvala
Hvala za vaš čas in odgovor!
Znamenja niso povezana. Med nosečnostjo lahko nastajajo pigmentne lise, ki potem praviloma ponovno izginejo.
Najverjetneje gre za zastoj mleka in s tem možnost ponovnega mastitisa, lahko tudi za zastoj limfe ali posledico mastitisa. Na dojko dajte topli obkladek. Če vam bo godil, to večkrat ponovite. Dojko nežno masirajte v smeri bradavice. Počivajte, pijte zadostne količine vode in pazite, da mleko ne bo zastajalo v dojki. Če se stanje poslabša, morate do ginekologa predčasno, zaradi možnega mastitisa.