Bulica med ustnami
Spoštovani,
pred nekaj dnevi se mi je na sluznici med veliki in malimi sramnimi ustnami naredila rdeča trda bulica, ki je bolela kot mozolj. Potem se je malo potuhnila, le na otip sem jo zaznala, ker je trda. Danes me je začela boleti bolj kot mozolj. Kaj bi to lahko bilo? Moram k zdravniku? H kateremu – ginekologu ali dermatovenerologu? Je nevarno za nosečnost (možno je namreč, da sem ta mesec zanosila)?
Najlepša hvala!
Spoštovani,
pri vas gre verjetno za retencijsko cisto katere od žlez na tem področju. Lahko da se bo izpraznila sama, pomagate si lahko npr. s sedečimi kopelmi v topli vodi in jo poskusite previdno iztisniti, ne pa na silo ali če bi zelo bolelo.
K zdravniku se napotite, če bi bile bolečine hude, če bi se pojavilo obsežno vnetje v okolici, povečane bezgavke in/ali vročina. Sicer pa obisk zdravnika ni nujen. Lahko je ginekolog ali dermatolog, kamor vam je lažje priti. Za nosečnost sprememba ni nevarna.
Lep pozdrav,
Spoštovani,
bulica je večja, boli pa tako, da se je komaj dotaknem, kaj šele, da bi jo iztiskala (tudi ni nič vidno, da bi bilo za iztisnit, je le rdeče in trdo, kot tako zelo globok mozolj).
Ali to izgine samo od sebe? Se potem ponovno lahko pojavi (spomnim se, da sem na istem mestu to že imela, a veliko manjše in neboleče)? Kako to odstrani zdravnik?
Najlepša hvala še enkrat!
Spoštovani,
zamašene lojnice ali žlezne ciste na področju spolovil lahko izginejo oz. se izpraznijo same. Tako kot ste opazili sami, se včasih tudi ponavljajo na istem mestu. Če pride do okužbe, pacientka prejme antibiotik; če je potrebna odstranitev, pa jo ginekolog operira. Kakšen poseg se opravi, je odvisno od vrste spremembe, praviloma pa so to manjše operacije in ni potrebno ostati v bolnišnici.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni,
tudi meni se je zdaj že drugič naredil nek mozolj na zunanji strani ustnic. Prvič se mi je naredil, ko sem bila v toplicah (pred pol leta), sedaj pa sem ravno prišla z morja in ga imam ponovno. Na vrhu je nekako gnojen, ne boli, le če bi ga hotela stisnit. Je pa res, da zadnji dan, ko sem šla z morja, nisem imela čisto suhih kopalk in jih tudi nisem preoblekla. Mislite, da je to lahko kako povezano s tem?
lp, M
Spoštovani,
različni “mozolji” se praviloma naredijo zato, ker se izvodilo kožnih žlez zamaši (npr. z odluščenimi celicami in/ali lojem), nato pa sledi pretirano razmnoževanje bakterij in okužba. Mokre kopalke v tej zgodbi ne nastopajo. Z mokrimi kopalkami lahko kožo in sluznico spolovila razdražimo – če je že prej prisotno vnetje, se to zgodi še toliko prej. Zato praviloma svetujemo preoblačenje v suhe kopalke čim prej po kopanju.
Lep pozdrav,