Najdi forum

Bulica

Spoštovani,

v ponedeljek sem pri samopregledovanju dojk začutila bulico na zunanji desni strani prsi. Bulica je velikosti majhnega grahka, na otip precej trda (ne kot kamen, ampak vseeno kar trda), premika se čisto malo levo in desno, drugače pa ostaja kar na mestu, sploh če s celotno dlanjo na hitro podrgnem po zunanji desni strani prsi gor in dol. Naj omenim, da sem stara 22 let (kmalu 23), pozitivna na mutacijo gena BRCA1 s precej neugodno družinsko anamnezo. Mama je pri 45 zbolela za hormonsko odvisnim rakom na prsih, je prav tako BRCA1 pozitivna in je mutacijo dobila od mojega dedka. Njegov brat je pri 28 letih umrl za rakom na prostati. Sestrična dedka pa je prav tako imela raka na prsih. V zadnjih 2 mesecih preden sem odkrila to zatrdlino, sem imela nekaj epizod groznega nočnega potenja do točke, ko sem si mogla dejansko zamenjati pižamo. Lahko, da je bilo to zgolj naključje, a se mi to do sedaj ni še nikoli zgodilo. Se vam zdi, da bi lahko bilo to nočno potenje kakorkoli relevantno z zatrdlino v prsih?

Hvala vam za odgovor

Potenje bi lahko bilo znak hormonalnega neravnovesja, nepravilnega oz. neoptimalnega delovanja ščitnice, lahko pa tudi podvrženosti stresu in preobremenjenosti.  Ste še mladi, zato srčno upam, da gre za slednjo možnost. Bulico pa prosim čimprej pokažite svojemu osebnemu zdravniku ali ginekologu, da se opravijo dodatne preiskave in da se preveri, za kakšno vrsto spremembe v dojki gre. Če gre za novo nastalo spremembo, je v vaših letih (kljub družinski anamnezi) majhna možnost, da bi bila nevarna, a za vsak slučaj se le posvetujte z zdravnikom.

Držim pesti, da se bo vse dobro izteklo,

Pozdravljeni,

Hodim 1x letno na preventivni UZ dojk. Tako je bilo tudi konec decembra 2023. Dr. Podkrajsek mi je pokazala oz. Povedala da vidi na kazalcu 9 na desni dojki strukturno motnjo v dolžini 1,3 cm izza nje močna akustična senca., ne prikaže pataloskih bezgavk. Povedala je, da so rakaste bulice videti kot žarišče, ta je pa s temnim ozadjem. Zdravnik mi izda napotnico za punkcijo. Opravim punkcijo v februarju v NM, rezultat negativen. Punkcijo opravim kontrolno čez en mesec, tako kot prvič, 2x punkcija(ni vzela dovolj tkiva), tudi tokrat izvid negativen. Priporocijo pregled v ambulanti za bolezni dojk, kjer mi ponovno naredijo punkcijo. Pred njo mi zdravnica, ko me je pretipala povedala, da je tvorba gladka. Danes sem pa dobila klic, da so izvidi prišli in da je pokazalo spremembe tkiva, napotili me bodo na OI, kjer bodo bilo odstranili in pogledali. Zanima me, kako to, da je v enem mesecu in negativnem izvidu sedaj zaznana  sprememba v tkivu? Ali mogoče veste, kaj pomeni, da je na otip tkivo gladko? Opravila sem tudi mamografijo, vendar nisem seznanjena z rezultati. Povedala mi je samo za rezultat punkcije…. Hvala za odgovor. Lep pozdrav.

Lepo pozdravljeni,

v vašem primeru se soočate s precej podobno situacijo, kot marsikatera druga ženska pred postavitvijo diagnoze. Žal mi je, da ste se znašla v tej situaciji, sigurno vam trenutno vse skupaj predstavlja velik stres.  Nam, zdravstvenim delavcem, so take situacije razumljive, ker se dnevno z njimi srečujemo.

Rada bi vas potolažila, da je vse v najlepšem redu, a v praksi je žal tako, da moramo včasih na končne odločitve počakati dlje časa in vedno imeti v mislih, da nobena od diagnostik, ki se uporabljajo v zdravstvu, ni 100% zanesljiva. Tudi v vašem primeru bo očitno potrebno še nekaj dodatnega preverjanja, da bodo zdravniki res prepričani, da to, kar jim je trenutno v dojki sumljivo, ni nevarno. Seveda se včasih zgodi tudi obratno, da gre dejansko za rak dojke, ki ga katera od diagnostik ni opazila, ampak na srečo veliko redkeje.  Sedaj je pomembno, da stvari pridete do dna in upajva, da  bo odstranitev tkiva pokazala negativne rezultate. Če pa imate pred posegom dvome, bodite malce “tečna” in zdravnico vprašajte vse kar vas v zvezi s tem zanima. V vsakem primeru si zaslužite odgovor, da boste razumela, zakaj je ta poseg nujno potreben.

Upam, da sem vam z odgovorom vsaj malce pomagala in vam želim, da se bo za vas vse dobro končalo,

Najlepša hvala za vaš odgovor.

 

Pozdravljeni. Mama je lani junija v tujini kjer dela opravila mamografijo in Uz dojk. Vse je bilo brez posebnosti. Sedaj v mesecu aprilu je imela mamografijo še v Sloveniji preko programa DORA. Danes so jo klicali, da vidijo neko nejasno spremembo in rekli da naj pride ponovno na slikanje ter uz dojk. Ali bi v tako kratkem času lahko prišlo do česa resnega? Ali gre lahko tudi za kake nenevarne oziroma lažne spremembe? Prosim za pomoč.

Lepo pozdravljeni!

Če sem vas prav razumela, je mama lani v tujini opravila poleg mamografije tudi UZ dojk. Predvidevam, da kot dodano diagnostiko, tako  da je čisto možno, da je tudi tokrat podobna situacija, da gre za dodatno preverjanje te nejasne spremembe.

Upam, da je mama, v programu Dora, povedala, da je opravila lani mamografijo in UZ dojk. Če ni, in če ima izvide, naj jih obvezno nese s sabo na pregled, ,lahko da bodo izvidi zdravnikom pomagali do lažje odločitve.

Rak dojke praviloma raste počasi. Da zraste do velikosti, ko je na mamografski sliki viden, rabi približno 3-5 let. Je pa res, da je prav vsaka diagnostika lahko lažno negativna ali lažno pozitivna, tako da se ni vedno smiselno zanesti samo na eno metodo. Kot dopolnilna diagnostika je lahko zelo dobrodošla metoda BreastScan, ki sodi med funkcionalno diagnostiko, ki ni odvisna od slikovnih podatkov, ampak ocenjuje in spremlja delovanje tkiva v dojki oz. spremlja kakšen je metabolizem celic v dojkah, ki se ob nastajajočem tumorju spremeni. Več o metodi si lahko preberete na http://www.pregledi dojk.si

Upam, da sem vam z odogovorom pomagala in držim pesti, da se bo za mamo vse dobro izteklo.

Pozdravljeni ga dr.

Ponovno se oglašam in vas naprošam za razlago:

Dobila sem izvid radiološki

preiskave uz dojk enostransko D, vodena vstavitev markerja v dojko D, DIB Dojke desno.

Na meji zunanjih kvadrantov desne dojke blizu mamile je vidna vertikalno orientirana lezija velikosti približno 14mm,ima izrazitejso akustično senco, je slabše razmejena.. Dodatnih lezij ne vidi. Desno aksilarno ni patoloških bezgavk.

Birads 4b

To je preiskave.

Po konziliju na OI sem dobila pošto, da so opravljene preiskave pokazale spremembe, ki bodo zahtevale zdravljenje. Moje vprašanje meddrugim je – ali se zdravijo oz kirurško odstranjujejo tudi nenevarne spremembe ali je “sprememba” nujno najslabši scenarij?

Prvo spremembo na UZ smo ugotovili decembra, kjer dr. Ni mogla opredeliti kaj bi bilo. Do sedaj sem hodila 1x letno na UZ dojk preventivno. Feb. In marca pa se izvid dveh negativnih punkcij.

Hvala za razumevanje in odgovor

Če so se odločili za odstranitev, je najverjetneje tudi res potrebna. Odstranjujejo tudi benigne spremembe, sicer manjši meri, kot včasih, a še vedno jih in če so presodili, da je smiselno spremembo v vašem primeru odstraniti,  je to verjetno bolje, kot pa karkoli zamuditi.

Držim pesti, da bo vse v redu,

Pozdravljeni,

v levi dojki nad vradavico sem zatipala zatrdlino nekje 1 teden ored menstruacijo. Na oregledu dojk z ultrazvokom je zdravnica rekla, da ne vidi tumorja v zatrdlini in da bi ona rekla da ni rakavo. Je naredila punkcijo in dobim reultate kmalu. Ko sem jo vprašala kaj bi to še bilo lahko je rekla neko besedo, ki sem jo v tisti zmedi pozabila. Sploh se ne morem spomniti ampak da se to tudi dogaja. Rekla je še, da bi mi vsekakor povedala če bi videla da je rakavo. Povem da prsa me bolijo že kaksnih 14 dni, obe. Včasih me tudi nahitro zaboli, kot da bi me kaj špiknilo, ampak to se mi ponavlja več let …. Drugih težav sploh nimam.

Seveda sem celo pod do doma jokala in sem popolnoma “živčna” ker ne vem kaj je, rak ali ne. Do izvidov bom že živčna razvalina.

Lansko leto junija je bilo vse ok na ultrazvoku in tudi ko me je pregledala/ pretipala (bila je druga zdravnica). Res se pa ne spomnim ali je bila ta zatrdlina tam, ker sem jih že večkrat cutila in potem ne več …. Tale pa je že 14 dni na istem mestu, mogoče tudi dlje ker se nisem redno pregledovala.

Torej kaj bi lahko to pomenilo da vvzatrdlini ne vidi tumorja? Ali lahko punkcija pokaže vseeno da je rak?

Se opravičujem za pozen odgovor. Žal sem bila zaradi “višje sile ”  nekaj časa odsotna od računalnika. Upam, da že veste rezultate punkcije in da so bili rezultati negativni.

V dojki ne zrastejo samo nevarni tumorji, obstajajo tudi benigni, , ki niso nevarni, imenujemo jih fibroadenomi, redkeje se pojavijo hamartomi. Če zdravnica na UZ ni videla tumorja, gre najverjetneje za benigno cisto, v kateri se nabere tekočina, ki se jo v primeru, da je večja, velikokrat tudi punktira in preveri njeno vsebino. Kot sem rekla, upam, da ste že dobila rezultate in upam, da je vse v najlepšem redu.

New Report

Close