Najdi forum

Bulica

Spoštovani,

v ponedeljek sem pri samopregledovanju dojk začutila bulico na zunanji desni strani prsi. Bulica je velikosti majhnega grahka, na otip precej trda (ne kot kamen, ampak vseeno kar trda), premika se čisto malo levo in desno, drugače pa ostaja kar na mestu, sploh če s celotno dlanjo na hitro podrgnem po zunanji desni strani prsi gor in dol. Naj omenim, da sem stara 22 let (kmalu 23), pozitivna na mutacijo gena BRCA1 s precej neugodno družinsko anamnezo. Mama je pri 45 zbolela za hormonsko odvisnim rakom na prsih, je prav tako BRCA1 pozitivna in je mutacijo dobila od mojega dedka. Njegov brat je pri 28 letih umrl za rakom na prostati. Sestrična dedka pa je prav tako imela raka na prsih. V zadnjih 2 mesecih preden sem odkrila to zatrdlino, sem imela nekaj epizod groznega nočnega potenja do točke, ko sem si mogla dejansko zamenjati pižamo. Lahko, da je bilo to zgolj naključje, a se mi to do sedaj ni še nikoli zgodilo. Se vam zdi, da bi lahko bilo to nočno potenje kakorkoli relevantno z zatrdlino v prsih?

Hvala vam za odgovor

Potenje bi lahko bilo znak hormonalnega neravnovesja, nepravilnega oz. neoptimalnega delovanja ščitnice, lahko pa tudi podvrženosti stresu in preobremenjenosti.  Ste še mladi, zato srčno upam, da gre za slednjo možnost. Bulico pa prosim čimprej pokažite svojemu osebnemu zdravniku ali ginekologu, da se opravijo dodatne preiskave in da se preveri, za kakšno vrsto spremembe v dojki gre. Če gre za novo nastalo spremembo, je v vaših letih (kljub družinski anamnezi) majhna možnost, da bi bila nevarna, a za vsak slučaj se le posvetujte z zdravnikom.

Držim pesti, da se bo vse dobro izteklo,

Pozdravljeni,

Hodim 1x letno na preventivni UZ dojk. Tako je bilo tudi konec decembra 2023. Dr. Podkrajsek mi je pokazala oz. Povedala da vidi na kazalcu 9 na desni dojki strukturno motnjo v dolžini 1,3 cm izza nje močna akustična senca., ne prikaže pataloskih bezgavk. Povedala je, da so rakaste bulice videti kot žarišče, ta je pa s temnim ozadjem. Zdravnik mi izda napotnico za punkcijo. Opravim punkcijo v februarju v NM, rezultat negativen. Punkcijo opravim kontrolno čez en mesec, tako kot prvič, 2x punkcija(ni vzela dovolj tkiva), tudi tokrat izvid negativen. Priporocijo pregled v ambulanti za bolezni dojk, kjer mi ponovno naredijo punkcijo. Pred njo mi zdravnica, ko me je pretipala povedala, da je tvorba gladka. Danes sem pa dobila klic, da so izvidi prišli in da je pokazalo spremembe tkiva, napotili me bodo na OI, kjer bodo bilo odstranili in pogledali. Zanima me, kako to, da je v enem mesecu in negativnem izvidu sedaj zaznana  sprememba v tkivu? Ali mogoče veste, kaj pomeni, da je na otip tkivo gladko? Opravila sem tudi mamografijo, vendar nisem seznanjena z rezultati. Povedala mi je samo za rezultat punkcije…. Hvala za odgovor. Lep pozdrav.

nova
Uredništvo priporoča

Lepo pozdravljeni,

v vašem primeru se soočate s precej podobno situacijo, kot marsikatera druga ženska pred postavitvijo diagnoze. Žal mi je, da ste se znašla v tej situaciji, sigurno vam trenutno vse skupaj predstavlja velik stres.  Nam, zdravstvenim delavcem, so take situacije razumljive, ker se dnevno z njimi srečujemo.

Rada bi vas potolažila, da je vse v najlepšem redu, a v praksi je žal tako, da moramo včasih na končne odločitve počakati dlje časa in vedno imeti v mislih, da nobena od diagnostik, ki se uporabljajo v zdravstvu, ni 100% zanesljiva. Tudi v vašem primeru bo očitno potrebno še nekaj dodatnega preverjanja, da bodo zdravniki res prepričani, da to, kar jim je trenutno v dojki sumljivo, ni nevarno. Seveda se včasih zgodi tudi obratno, da gre dejansko za rak dojke, ki ga katera od diagnostik ni opazila, ampak na srečo veliko redkeje.  Sedaj je pomembno, da stvari pridete do dna in upajva, da  bo odstranitev tkiva pokazala negativne rezultate. Če pa imate pred posegom dvome, bodite malce “tečna” in zdravnico vprašajte vse kar vas v zvezi s tem zanima. V vsakem primeru si zaslužite odgovor, da boste razumela, zakaj je ta poseg nujno potreben.

Upam, da sem vam z odgovorom vsaj malce pomagala in vam želim, da se bo za vas vse dobro končalo,

Objava čaka odobritev

New Report

Close