Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Endodontija bulica

bulica

Spoštovani,

pred približno enim letom se mi je začela kušiti sedmica levo spodaj. Ker je bilo zoba vedno manj, se je zdravnica odločila za preobleko. Nekaj mesecev kasneje me je zob začel boleti, zato je preobleko snela in mi zdravila kanale. Nekaj mesecev po zaključenem zdravljenju, se je na dlesni pod preoblečenim in zdravljenim zobom pojavila neboleča bulica, kot mozoljček iz katerega občasno priteče nekaj gnoja. Včasih zadeva za nekaj dni izgine, pa se ponovno pojavi. Že nekaj krat sem šla k zdravnici, ker me to moti in me je strah, da je z zobom še vedno nekaj narobe, pa pravi, da ne ve kaj bi to bilo, verjetno kak žepek, v katerem se nabira hrana, ker tudi na sliki ni ničesar videti. Tole z nabiranjem hrane se mi zdi malo verjetno, ker si zobe zelo temeljito očistim, tudi z zobno nitko in zobno prho. Tako stanje se vleče že skoraj pol leta. Lepo prosim za nasvet kaj lahko naredim in na koga se lahko obrnem (samoplačniško seveda), če bi bilo mogoče kje na primorskem, sicer pa tudi Ljubljana ni daleč.

Lep pozdrav,

Darinka

Spoštovana,

po opisanem sodeč je najbolj verjetno, da gre za zaplet pri koreninskem zdravljenju. Žep v katerem zastaja hrana je največkrat mogoče ugotoviti pri kliničnem pregledu, zato bi ga Vaša zobozdravnica verjetno opazila.
Za začetna oz. manjša do srednje velika vnetja ob vrških korenin je značilno, da jih na klasični dvodimenzionalni RTG sliki ne vidimo (zato Vaša zobzdravnica meni, da je z zdravljenjem ni nič narobe). V takih primerih svetujemo tridimenzionalno RTG slikanje (mikro CB CT), kjer je tudi manjša vnetja mogoče dobro videti. Na srečo imamo tudi v Sloveniji že dostopne sodobne aparate za 3D slike posameznih zob ( ne celotne čeljusti, kot v preteklosti), kar pomeni bistveno zmanjšanje sevanja med slikanjem.
Za nadaljnje zdravljenje se lahko obrnete na našo ambulanto, ali pa preostali dve specialistični endodontski ambulanti v Ljubljani ( v Sloveniji smo le tri take ambulante, vse v Ljubljani).

LP, dr. Igor Potočnik

New Report

Close