bulica
Vem, da ste na to temo že toliko pisali, ampak bi vas vseeno še nekaj vprašala.
V desni dojki imam bulico, ki pa se mi večja, manjša in kdaj popolnoma izgine. To se pojavlja že kar nekaj let, ampak v zednjem času se mi zdi, da me tudi malo boli. Med nosečnostjo sem imela veliko zatrdlin v prsih – verjetno zaradi nastajanja mleka, zdaj (leto in pol po porodu) pa še vedno dojim. Ponavadi se mi je bulica naredila pred menstruacijo – vsaj pred nosečnostjo, trenutno sem pa ravno proti koncu ciklusa, pa jo imam še vedno.
Me zelo skrbi in če povem po resnici, me je zelo strah sploh iti k zdravniku. Nisem iz LJ, zato sploh ne vem, ka koga naj se obrnem. Na ginekologinjo, osebnega zdravnika…
Naj povem še to, da sem že pred leti ( 6 ali 7 let nazaj) o tem že govorila z ginekologinjo, pa je rekla, da so to le žleze, ki se zamašijo.
Hvala za odgovor
Glede na to, da se bulica pojavlja in izginja gre po vsej verjetnosti za žlezno tkivo in ni treba misliti na najhujse. Naj vas ne bo strah, vendar če ste v dvomih, se posvetujte s svojo ginekologinjo in ona vas bo po potrebi napotila v vam najbližji center za bolezni dojk.
6 mesecev po prenehanem dojenju (ko se bodo dojke “umirile” in nehale proizvajati mleko), se lahko narocite tudi na pregled z metodo BreastScan, ki je za vasa leta primerna diagnostična metoda.
Vec o metodi BreastScan si lahko ogledate na spletni strani: .
Zaenkrat toliko.
Če boste imela dodatna vprašanja se ponovno oglasite.
Pozdravljeni,
Imam podoben problem.Imam 5 mesecev starega dojenčka, ki ga dojim. Imam pa na desni dojki trdo zatrdlino, ki je velika cca.4-5 cm. Pojavila se mi je kak mesec pred porodom in še vedno traja. Moje osebno mišljenje je, da je najverjetneje zamašena kakšna žleza , sem pa malo v skrbeh, ker mi noče izginiti.Zvečer si intenzivno masiram ter poskušam iztisniti mleko.
Zatrdlina ni boleča.Že na pogled je opazno, da je drugačne oblike kot leva dojka.Je pa res, da desna dojka, na kateri je zatrdlina tudi proizvaja dosti več mleka. Tolažim se s tem, da je veretno kaka mlečna žleza. Moj ginikolog mi je že zdavnaj rekel, da imam ogromno vozličkov, kar pomeni, da moram biti bolj pozorna.
Najlepša hvala za vaš odgovor oz. nasvet
Po opisu sodeč ne gre za nič hujšega in gre v vašem primeru po vsej verjetnosti za povečano žlezo oziroma rahel zastoj mleka. Dojko še naprej pridno masirajte in iztiskajte redno vse ostanke mleka.
V primeru, da bi opazila kakršnekoli spremembe, se posvetujte z ginekologom. Opravite lahko tudi metodo BreastScan, ki je uporabna tudi med dojenjem, ker ni odvisna od gostote tkiva in nima škodljivih učinkov na telo. Če pa bo stanje ostalo nespremenjeno, priporočam preventivni BreastScan pregled 6 mesecev po končanem dojenju.