bula v dimljah
Pozdravljeni,
danes me je malo bolelo v dimljah in na mojo grozo sem v desnih dimljah zatipala trdo bulo v velikosti grozdja. Stara sem 30, nikoli rodila. Bula je definitivno samo na desni strani in nobene druge ni nikjer drugje. Je trda, fiksirana na podlago in boli, ko se dotaknem. Koža na površju ni nič rdeča in definitivno je globoko spodaj.Trenutno imam menstruacijo in sicer prvo po prenehanju jemanja komntracepcijskih tablet (jemala sem jih 10 let). Je to lahko povezano? Kaj naj naredim? bruhala sem od skrbi, saj to res ni stvar, ki bi se jo domišljala, ampak je trda bula nedvomno tam. ali je lahko rak? hvala za odgovor
Spoštovani,
zelo verjetno gre za reaktivno bezgavko, ki se odzove na neko infekcijo (o tem priča bolečina bezgavke). Bezgavke ki narastejo potihem (zaradi kakšnega rakavega dogajanja) praviloma ne bolijo. Najprej torej pomislimo na lokalno dogajanje v povirju konkretne bezgavke, kar je dotična noga in bližnje področje v anogenitalnem področju (bodisi kak vnet noht, vnetna rana na nogi, poškodba z vnetjem v predelu zadnjika, presredka in v genitalnem področju ipd.). Npr. kakšna vreznina ali gnojna bula (mozolj) na genitalnem področju. Če tega ni, je treba preveriti še ostala ključna mesta, kjer pričakujemo povečanje bezgavk (obe področji dimelj, podpazduhe, vrat, področje nad ključicama ipd.). To najbolje obvladajo zdravniki, običajno najprej splošni. Če se reaktivno bezgavko najde še kje drugje, se najprej iščejo sistemske infekcije (nekatere viroze in parazitarna obolenja kot je npr. toksoplazmoza), saj ta najpogosteje povzročijo sistemski limfatični odziv. Šele na zadnjem mestu so v bistvu maligna obolenja.