Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Preventivni pregled dojk Bula pod pazduho

Bula pod pazduho

Pozdravljeni!
Stara sem 36 let, in sem pred mesecem bila na pregledu dojk, ker sem pod levo pazduho (med pazduho in dojko – ni ne pod pazduho, ne na dojki), videla in zacutila bulo. Izvid je bil sledec:
Pri kliničnem pregledu obe dojki simetrični, brez tipnih sumljivih sprememb ni izzivne sekrecije iz bradavic ne iz leve, ne iz desne. Regionalne bezgavke na desni strani se ne tipajo. Na levi strani tipam ovalno mehkejšo strukturo do velikosti 1-1,5 cm katera jo na otip tudi malo boli.
Opravimo tudi mamografsko slikanje obeh dojk v KL izvedbi. Na slikah vidim močno izraženo žlezno tkivo, zaradi tega so slike težje čitljive. Mamografske slike bo odčital se radiolog. V primeru nejasnega izvida, vas bomo povabili na razgovor. Opravim UZ leve dojke, kjer poslikam povečano najverjetneje bezgavko mehkejše konstitucije, na dotik nekoliko občutljive. Prav tako po pregledu leve dojke UZ najdem še dve enostavni cistici v zg. zun. kv. Razen tega suspektnih sprememb v dojkah ne najdem.
Odločimo se za spremljanje. Kontrola čez 1 mesec. V slučaju rasti spremembe, kontrola prej.
Zanima me sledece: kaj ta izvid pomeni? Me more skrbet? ( to me itak že zdaj zelooooo). Naj povem še, da je še bula,bezgavka,…vedno tipna vendar ne boli več. Mogooooče malenkost manjša. Kaj lahko pričakujem na kontroli, glede na to da se je vedno prisotna? Ali se z UZ in mamografijo vidi ali je nevarno ali nenevarno? Če je bezgavka, od česa je še lahko povečana in vstraja malo povečana? Drugače se počitim ok, bolna ze dolgo nisem bila. Če je od kakšne okužbe povečana – kako dolgo rabi da izgine?
Hvala za vaš trud.
Lep pozdrav

Lepo pozdravljeni,

zaenkrat na opravljeni mamografiji in na ultrazvoku, kakor tudi klinično niso ugotovili nevarnih sprememb, ker je pa bezgavka povečana, jo je seveda potrebno spremljati, zato boste imela kontrolo čez 1 mesec. Mislim, da vas ni treba skrbeti, le pozorna morate ostati, se redno samopregledovati in opraviti omenjeno kontrolo.
Najverjetneje lahko pričakujete klinični pregled in ponovitev ultrazvoka, se bo pa o tem odločil seveda specialist, kateri bo pregled opravil.
Bezgavke (ali limfne žleze) so zelo pomemben del našega imunskega sistema pri boju z mikrobi in tujki. So okrogle ali pa ovalne oblike, mehkejše na otip, navadno ležijo v skupkih. Vsaka bezgavka je odeta v kapsulo iz vezivnega tkiva. Znotraj kapsule njej se nahajajo imunske celice, to so predvsem limfociti, ki lovijo in ubijajo« viruse, bakterije ter preostale mikrobe ter tujke.
Mesto na telesu, kjer so opazne ali tipne povečane bezgavke. nam govori o predelu telesa, kjer bi se naj nahajala bolezen (vratne bezgavke, podpazdušne, trebušne, predel dimelj. Vzrok, zakaj je prišlo do povečanja, je lahko različen, lahko gre za vnetni proces, možnost okužbe, poškodbe ali pa eventuelno tudi na razvoj tumorja.
Bezgavke v pazduhi se največkrat povečajo ob poškodbi in okužbi dlani in celotne zgornje okončine, redkeje tudi pri raku na dojki in raku bezgavk (limfomu). Ste mogoče spremenila deodorant ali odstranjevala dlake v predelu pazduhe ? Če uporabljate deodorant, ki zapira potenje (antiperspirant), ga takoj prenehajte uporabljati, saj je potenje nujno potrebno, da se iz telesa odstranjujejo toksini. Največkrat se velikost bezgavke normalizira v dveh do štirih tednih.
Upam, da sem vam z odgovorom vsaj delno pomagala. Verjamem in upam, da bo na naslednji kontroli stanje že veliko boljše oz. da bo se bo v enem mesecu stanje že popolnoma normaliziralo. Možnosti za to so velike. Držim pesti, da bo tako.

Spostovana, jaz bi tudi imel vprasanje, vezano na pregled moje mame (47 let). Na pregledu so ji ugotovili benigna displazija dojke, nepopredeljena. Na pregled je sla zaradi predvidene tankoigelne biopsije zatrdline leve dojke pod kontrolo ultrazvoka. Ultrazvok: v levi dojki na meji zunanjih kvadrantov hipoehogena struktura ovalne oblike, ki meri v vecjem premeru 20 mm. Pod kontrolo UZ tankoigelna biopsija spunktiramo gosto rumeno vsebino. N60.9 Benigna displazija dojke, neopredeljena. Zanima me ali je to bolezen, ki se lahko razvije v raka dojke oz. ali je to nevarno. Hvala za odgovor.

nova
Uredništvo priporoča

Pozdravljeni,

benigne displazije so lahko različne, v bistvu gre za spremembe parenhima zaradi hormonskih motenj. Največkrat se pojavljajo v mladosti ali v obdobju menopavze. Na otip največkrat otipamo, da je tkivo tudi gostejše. Ločimo 2 večji skupini benignih displazij. Če so proliferativne ali hiperplastične narave, se možnost rakavega obolenja poveča, neproliferativne ali fibrocistične pa so in praviloma tudi ostajajo benigne (nenevarne) narave.
V primeru benignih displazij je potrebno opravljati redne kontrole v Centru za bolezni dojk po navodilih specialista. Trenutno iz izvida ni moč razbrati za kakšno vrsto benigne displazije gre pri vaši mami, vsi izvidi do sedaj govorijo v benigno smer. Mogoče se bo to odkrilo naknadno, tekom naslednjih priporočenih kontrol.
Kot dopolnilno tehniko vam priporočam metodo BreastScan, saj le ta odlično dopolnjuje vse diagnostične metode, ki jih je vaša mama do sedaj opravila. V primeru, da je BreastScan meritev pravilna, se možnost, da bi se v tkivu dojke razvijal rak dojke, bistveno zmanjša.

New Report

Close