Bula na podlahti
Spoštovani!
Na zgornji strani podlahti, blizu komolca, se mi je naredila bula. Na površini kože se nič ne vidi, je pa na otip zelo trda. Če pritisnem, rahlo zaboli.
Zanima me, kaj je to, saj ni videti kot kakšen mozolj.
Se mi pa zdi, da se je bolj na hitro naredilo, ali pa nisem opazila.
Hvala za odgovor.
Spoštovani!
Če se na koži ne opazi ničesar bi najverjetneje šlo za maščobno bulo, ki ni nevarana in ni treba ničsar ukreniti.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Izšel je priročnik diagnostične preiskave za vsakdanjo uporabo z navodili za bolnike http://www.drmed.org/novica.php?id=13437. Dobite ga v knjigarnah DZS in MK.
Dr. Kersnik.
Moram povedati, da sem včeraj bila s svojo hčero pri pediatrinji, pa sem jo poprosila za mnenje. Ona je bulico otipala, pa je rekla, da se ji zdi pretrda za maščobno bulico. Nič ni želela reči, kaj bi lahko bilo, rekla je samo, naj stopim do svojega osebnega zdravnika, da bo dal na UZ ali mogoče celo na biopsijo.
In zdaj me je šele strah.
Zanimivo je to, da sedaj, če pritisnem na njo, ničesar ne čutim, sprva sem rahlo, res rahlo, bolečino. Sedaj več ne.
Pa še en občutek imam, sicer ne vem, ali si ga ne izmišljujem, mislim si, da je bulica vseeno manjša, ne toliko v širini in dolžini oz. obsegu, kot v višini.
Ne vem.
Še ena ideja, kaj bi lahko bilo, seveda da ni tisto najhujše.
Hvala za odgovor.
Spoštovani!
Po moje ni treba ničesar ukreniti in tudi močno dovmim, da bi vam naredili biopsijo.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Izšel je priročnik Diagnostične preiskave za vsakdanjo uporabo z navodili za bolnike [www.drmed.org]. Kupite ga lahko v knjigarnah DZS in Mladinske knjige.
Dr. Kersnik.
Nadaljujem na tej temi, ker se nadaljuje. Moram povedati, da mi je osebni zdravnik pred cca 3 meseci napisal napotnico za kirurga, da bi mi bulico izrezali. Jaz sem do kirurga šla, vendar se je le ta odločil za UZ vodeno biopsijo, ki so mi jo opravili. Kolikor sem izvedela tokom biopsije, gre za cca 4 mm veliko bulico, tik pod kožo, ki ni cistična in ne kalciogenirana. Upam, da sem si prav zapomnila besedo. Zdravnik, ki je biopsijo delal, me je sicer potolažil, da ni nič kaj takega, zaradi česar ne bi mogla dočakati večjo starost (sedaj sem stara 33 let), vendar je po biopsiji ta bulica dosti bolj boleča na otip, kot je bila prej. Je pa bila tudi pred biopsijo boleča, predvsem če si s večjo silo pritisnil na njo. Sedaj ni več potrebna večja sila, začutim bolečino že, če se manj pritisne, če pa se z večjo silo, pa precej zaboli.
Prosim še za kakšno mnenje več.
Spoštovani!
Za dokončen izvid počakajte izvide bioptičnega pregleda. Na prvi pogled pa zdravnik očitno ni opazil nevarnosti za zločest tumor. Boleče je lahko zaradi rane ob biopsiji ali celo manjšega hematoma, ki ob tem lahko nastane in bi se v kakšnih treh tednih po posegu moralo umiriti.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Izšel je priročnik Diagnostične preiskave za vsakdanjo uporabo z navodili za bolnike [www.drmed.org]. Kupite ga lahko v knjigarnah DZS in Mladinske knjige.
Dr. Kersnik.
Prejšnjič sem stvari nekoliko pomešala. Ves čas sem namreč omenjala biopsijo, v resnici pa je v moje primeru šlo za punkcijo.
Delali so mi namreč punkcijo…
Tu je del prepisanega izvida:
Opis: Giemsa, Papanicolau. Pičel celični izplen v oblilici tkivne vlage so posamezne dokaj atipične, vezivne celice s hiperkromnim, polimorfnim jedrom deloma anizokromnim, ponekod s psevdojedrnim inkluzijami, podolgovato, svetlo citoplazmo.
Diagnoza: Zatrdlinica na zunanji strani levega komolca spodaj: atipične celice. Ekscizija in verifikacija.
Lepo prosim za pojasnilo, kakšne celico to so, kaj predstavljajo, kakršenkoli podatek več, ker nič (še vedno) ne vem.
Sem pa zelo prestrašena, kar je še zdravnik (kirurg) opazil, ko mi je predočil izvid. Pojasnil pa tako nič.
Lepo, lepo prosim, dr. Kersnik.
Spoštovani!
Gre za igelno biopsijo.
Na podlagi tega izvida ni bilo moglče reči niti, da gre za rakasto tvorbo niti, da je običajna maščobana ali podobna bula, zato predlagajo, da se izreže in ponovi histološki pregled.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Izšel je priročnik diagnostične preiskave za vsakdanjo uporabo z navodili za bolnike [www.drmed.org]. Dobite ga v knjigarnah DZS in MK.
Dr. Kersnik.
Še 4 vprašanja.
1. Bi se lahko reklo na osnovi tega izvida, ali v primeru, da gre za raka, da je benigna novotvorba oz. maligna novotvorba?
2. Ali bi lahko še kakšna druga bolezen okvarila celice na tak način, kot so (razen raka, seveda)?
3. Ali potem odpade prva domneva, ki so jo imeli kirurgi, da gre za brazgotino kot po neki poškodbi?
4. Ali mogoče poznate kakšnega kirurga, ki dela privat in ima kratke čakalne roke, tako da bi lahko hitro to bulico izrezal, seveda ob primernem plačilu? In bi mi posredovali naslov oz. telefonsko številko.
Hvala še za te odgovore.
Spoštovani!
Lahko bi šlo za sarkom, ki je precej neugoden malgini tumor, a 100% to iz izvida ni.
Na citologijo se veliko premalo poznam, da bi lahko prav veliko povedal glede opisnih sprememb, kaj vse je možno. Spremenjeno vezivno tkivo ni najbolj optimističen izvid.
S tem izvidom vas ne bodo nikjer pustili čakati več kot 14 dni. bolj kot hitrost je pomemben temljit pristop in analiza izrezanega.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Spoštovani!
Pokličite na kirurgijo v ostalih slovenskih bolnišnicah, ali pa ordiancijo dr. Fabjana (plastični kirug) v Kranju.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Pozdravljeni,
to vprašanje je namenjeno v glavnem uporabnici “it”, lahko pa prispeva kdorkoli.
Meni se je pred dobrim tednom naredila identična bulica, vse kakor si opisala: zelo trda, boleča samo, če možno pritisneš, premika se, iste velikost.
Zanima me, kaj se je na koncu izkazalo, ker me je precej strah (tudi zato, ker imam z rakom že izkušnje).
Lep pozdrav,
andrej
Spoštovani
Bil sem na pregledu v bolnišnici.kjer so mi reklii.daimam maščobne bule in me poslali na ultrazvok,ki bi naj bil samoplačniški. Na izvidu piše;
V predelu desne lopatice,v lumbalni regiji vertebralno in na desni podlahti so tipne zatrdline,ki so delnofiksirane na podlago, od kože relativno dobro premakljive.Po klinični sliki spremembe odgovarjajo lipomu. Napotimo ga na UZ.
Bil sem presenečen,ko me je zdravnica vprašala zakaj jih želim odstraniti.Rad bi vedel,če bodo bule rasle naprej
Prijateljski pozdrav
Ljubo 31.7.2012
Spoštovani!
Naša vprašanja so pogosto malce izven konteksta in bolnike lahko begajo, če jih postavijo v svoj kontekst. Vprašanje je bilo povsem nevtralno. Medicinske indikacije za odstranitev namreč ni, seveda pa se odstrani, če bolnika skrbi, moti pri funkciji ali estetsko…
Lep pozdrav!
Janko Kersnik