Najdi forum

Bula

Pozdravljeni!

Na eni izmed dojk sem opazila več zatrdlin. Bolj se tipam, bolj mi ni nič jasno:(
Stara sem 28 let, za mano je en porod. Čez slab teden pričakujem rdečo. Na istem delu sta obe dve boleči, le da se mi zdi, da je leva drugačna, pa ne vizuelno, pač pa na otip.
Da se mora pregled opraviti 8 dan menstruacije mi je jasno, se pravi da te bule, ki sem jih zatipala niso pomembne, ter so tkivo ter bo najbolje preveriti 8 dan od prvega dne M? Zanima me še, ali pregled dojk opravimo pri izbranem ginekologu in ta da napotnico za naprej, če meni da je potrebno ali se moram obrniti na splošnega Dr?
Glede na to, da se mamografija opravlja kasneje v starosti, me zanima koliko je zanesljiv UZ, kaj pa Breastscan, kje se ga da opravit? Kolikšna je cena, pa čakalne dobe za UZ in Breastscan?

Pravilno razmišljate. Pretipajte se po končani menstruaciji, če bodo spremembe še vedno prisotne, se odpravite do osebnega zdravnika ali ginekologa, ki vas bo po potrebi usmeril naprej, v center za bolezni dojk.
O natančnosti ultrazvoka v procentih, bi težko govorila. Sodi v strukturno diagnostiko, kjer poskušamo izmed vidnega tkiva v dojki potrditi ali ovreči sum na še kakšno drugo spremembo v tkivu. Lepo nam prikaže bolj mehke strukture v tkivu, lepo se vidijo ev. ciste, tako velike, kot majhne. Metoda se dopolnjuje z ostalimi in zdravnik oceni katero od njih bo pri diagnostiki uporabil.
Metoda BreastScan sodi med funkcionalno diagnostiko. Način pregledovanja je drugačen. Meri se namreč temperatura v tkivu in ocenjuje njena razporeditev. Njena natančnost ni toliko omejena na velikost tumorjev, zato lahko že velikokrat tudi prej, ko spremembo vidimo, spremljamo njen razvoj. Natančnost je 90%.
Čakalna doba za ultrazvok je odvisna od centra do centra. Za primere, ki niso urgentni, tudi do nekaj mesecev. Možen je tudi samoplačniški pregled.
Metoda BreastScan je zaenkrat samo samoplačniška, čakalna doba je do mesec dni.

New Report

Close