BT in ovulacija
Lepo pozdravljeni!
Vem, da ste že veliko pisali o BT in ovulaciji, a jaz vam še enkrat postavljam vprašanje v zvezi s tem.
En mesec si merim BT in ni prišlo do znatnega povišanja za najmanj 0.5°C. Temperatura je kar nekako ustaljena skozi cel mesec cca 36.3°C. Ookoli 15 dneva ciklusa sem imela rahle bolečine v predelu jajčnikov in pa boleče prsi.
Kako nadaljevati. Ali merjenje moje BT že pomeni odsotnost ovulacije?
Naj povem, da imam že enega otroka, sedaj pa se z možem tudiva ponovno zanositi. Dva meseca že imava redne nezaščitene spolne odnose, a do sedaj nama še ni uspelo.
Ali naj grem ginekologu in mu poved opisano situacijo, ali velja še kaj čakati?
Hvala za odgovor,
Ines
Draga Ines,
ne ŽE 2 meseca! ŠELE 2 meseca se trudite! Že ničkolikokrat sem razložil, da je zanositev bolj naključje kot pravilo in da se pri vsakem ciklusu ob idealnih pogojih le v 1/4 primerov zgodi nosečnost. Lahko vam tudi ilustriram: Če vržete kocko 10x se vam prav lahko zgodi, da niti 1x ne vržete šestice, je res? Tako je tudi z zanositvijo. Če torej v 12 mesecih ne zanosite dobite “pravico” tarnati, da je morda kaj narobe razen, če že imate jasno diagnozo. Če pa bi se zaradi “neplodnosti” pričeli ukvarjati z vsako žensko, ki v dveh mesecih ali celo v 6 mesecih ne zanosi, bi to bila katastrofa tako za zdravstveno blagajno kot za medicino, saj bi nam nehote potem zanosilo vsaj 50% žensk, ki bi jim “prilepili diagnozo neplodnost” potem, ko bi se nehali ukvarjati z njeno neplodnostjo.
tudi glede BT ponavljam: če ta pokaže spremembo za 0,5 st. C ali več v sredini ciklusa, O.K., potem ovulacija je, če spremembe za 0,5 st. C ali več ne pokaže pa to ne pomeni, da ovulacije ni!