Najdi forum

Bruhanje-polivanje

Pozdravljeni,

prosila bi vas za mnenje.
Sin je star 4 mesece (v četrtek, 26.1. imava posvetovalnico). Rojen je bil v 36t 2d: 2820g, 49cm. Ob odpustu 2720g, 49cm. Porod je bil dokaj zahteven, otroka so predihovali, prav tako je imel na glavi velik hematom. Bil je zelo zlateničen, rumenkast vse do 2 meseca. Zato je po prihodu iz porodnišnice veliko spal, sem ga zbjala na 3 ure za dojenje, v porodnišnici je bil veliko na intenzivni negi, vendar so me klicali dojit na 4 ure, kjer sva se zelo trudila – včasih ga nisem mogla zbudit (so ga tudi dohranili). prvih 14 dni sva se dojila z nastavki, zaradi bolj ploskih bradavic in njegovega šibkega sesanja, potem je steklo dojenje brez nastavkov. Od prvega meseca se vedno doji na obe dojki pri vsakem podoju, velikokrat se po dojenju joka, kot bi želel še več.

Napredovanje:
porod: 2820g
minimalna teža: 2600g
odpust: 2720g
1. mesec: 3600g, 53,5cm
2. mesec: 4400g, 56,5g
3. mesec: 4990g, 59cm
4. mesec – izvem čez 2 dni, vam javim

Do 3 meseca je imel po mojem mnenju kisli refluks, veliko se mu je vračala kislina, zato je jokal. Ni pa polival mleka skoraj nič, le kisla tekočina s sledmi mleka. Okrog 3 meseca se je to polivanje malo umirilo, sedaj pa zadnjih 10 dni spet več bruha-poliva, tokrat velikokrat pene, tako sluzasto snov, kot slina in mleko. Navadno takoj ko podre kupček in potem še nekajkrat po obroku, tudi čez 1 uro.

Bojim se, da premalo dobi pri meni mleka. Dojiva se na 3 ure, podnevi včasih pogosteje, če zahteva, oz. če zaspi na 4 ure, ponoči na 3 ure, vedno popije na obeh dojkah in potem joče. Poskusila sem mu dodat Aptamil, pa je obakrat naslednji dan, po nekaj urah in vmesnih podojih zelo bruhal – res velike količine. Potem sem poskusila s Hippovim mlekom in ni želel niti požreti, kot da ne mara okusa.

Dude sploh ne mara, prav tako mu nisem dodajala še nobenega čaja. Plenice so vedno polulane, kakal je do 14 dni nazaj vsak dan, sedaj pa nekako vsak 2 do 3 dan in se tudi bolj napenja pri tem. Drugih posebnosti ni, kožo ima lepo, je živahen, veliko spi pri meni v slingu.

Sedaj me najbolj skrbi to penasto bruhanje, ker deluje, kot, da mu v želodčku mleko vre. Danes ponoči se je veliko jokal, dokler ni zbruhal spet manjšo količino sluzastega mleka. Spi na trebuščku od vsega začetka, ker je laže spal zaradi refluksa in s tem posledično polnega noska.

Hvala za prijaznost in vse odgovore.

Pozdravljeni, bela3008!

Vaš 4m fantek se je rodil nekoliko prezgodaj, porod je bil težek, fantek je bil na intenzivni negi, imel je hematom in težave zlatenico, zaradi zaspanosti ste ga morali zbujati, potreboval je tudi dohranjevanje. Sprva so vama bili v pomoč nastavki. Ponujate obe dojki vsakokrat, vendar vas skrbi, ker po dojenju joka in ker zadnje čase spet več poliva, potem ko so se težave z refluksom že umirile.

Prvi mesec je od najnižje teže pridobil 1kg, drugi mesec 800g, tretji mesec skoraj 600g. Jutri boste izvedeli, kako je četrti mesec, bom vesela podatka.

Ker ste opazili močno polivanje po dodatku, sta možnosti predvsem dve, lahko gre tudi za obe hkrati, in sicer, da se na steklenički poskuša tolažiti, pije, čeprav je želodček že razmeroma poln, nato pa presežke obilno polije, možno pa je tudi, da gre za polivanje kot znake neprenašanja ali tudi alergije na prilagojeno mleko, kar je precej pogost pojav.

Zakaj po podojih joka, tudi tu je lahko več vzrokov. Eden je, da mu hranjenje še vedno morda povzroča nekaj vračanja kisline oz. pekoč občutek v požiralniku, ki ni več tako izrazit in četudi več ne poliva tako obilno. Še posebej bi na to pomislili, če se je jok stopnjeval s tem, ko ste ponudili dodatek in je začel bolj polivati. Možno je, da je nemiren in joka po podojih tudi zato, ker ga kaj črviči, tišči, sploh če dolgo ni jedel in je bil zelo lačen, nato pa se je hlastno in razmeroma hitro podojil.

Je zdaj morda že kaj več buden, menite, da bi ga v delih dneva, ko je več buden ali morda bolj ali manj drema, ne spi pa trdno, lahko tudi večkrat pristavili, da ne bi bil razmak tako velik? Mislite, da bi sprejel ali bi se še bolj kregal, če bi mu ponujali dojenje, ko je jokav? Mnogim dojenčkom namreč ne ustreza dojenje na 3h, ampak se dojijo v skupkih/grozdih, kar pomeni, da imajo dele dneva, ko so aktivnejši, budnejši in se želijo na dojki večkrat podojiti za lakoto, žejo, umirjanje, tolažbo, telesni stik. S tem dobijo več mleka prek celega dneva, laže pridejo do zadnjega mleka, bogatega z maščobami, ki pomirja in uravnoteži delovanje prebavil, z večjim številom podojev se tudi umirjajo in manj jokajo, predvsem pa niso tako zelo lačni, ker dobivajo mleko večkrat po malo in imajo manj razlogov za hitro, agresivno, hlastno sesanje, po čemer jih morda boli trebušček.

Kaj se zgodi, če po podoju na obeh dojkah, ponovno ponudite prvo dojko, na kateri ste podoj začeli? Se odmika, odriva, ali sprejme in sesa? Koliko časa lahko traja podoj? Čaja in dude ne potrebuje, bolje je, da se podojev ne zamika in da otrok sam naravno pokaže, kdaj se želi dojiti, s tem ko se obrača proti vaši koži, z ustami išče, da bi se prisesal, z rokico mešetari okoli ustec ipd..

Ja, prav mogoče je, da umetno, toplotno obdelano in industrijsko procesirano mleko povzroči tako reakcijo v želodčku, kot ste jo opisali. Če bo teža v tem mesecu zrasla vsaj za 350g oz. tudi če bo na spodnji meji, pa bi dojenje še lahko izboljšali z več podoji, podaljševanjem podojev, umetnega mleka ne priporočam samo zato, da bi otrok dobival več na teži, sploh če vredu raste, se primerno razvija, ima lepo napeto kožo, lula in kaka in je videti vse drugo vredu. Materino mleko najbolje ureja črevesno floro na dolgi rok.

Težave v zadnjem mesecu bi bile lahko povezane tudi s čim drugim, npr. s tem, da je bil fantek prehlajen, ali sicer kaj bolan,reakcija na cepljenje, viroza v družini, pa če je morda jemal kakšna zdravila ali ste jih jemali vi…

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Pri 4. mesecih je sin tehtal 5790g, velik 61,5cm. Me je kar presenetilo, da je toliko napredoval, očitno je bilo mleka dovolj. 🙂

Pa še odgovori na vaša vprašanja:
Podoji so zelo kratki, iz obeh dojk poje v 5-8 minutah, ravno zaradi tega sem (bila) tudi skeptična. Penjenja iz ust več nisem opazila, poliva še vedno, večinoma kislino, vedno ko podre kupček in tudi kasneje. Veliko se mu izpahuje še uro po dojenju. Zgleda pa, da ga kislina ne moti, se ne joče več, ko polije-zbruha in tudi nima težav pri dojenju.
zanimivo nikoli ne pokaže, da je lačen tako, da bi se obrnil k mojim dojkam, jih iskal ipd. Rokice ves čas tišči v usta, kar po mojem mnenju ne pomeni, da je lačen, bolj, da ga srbijo dlesni. Ko ga ponovno pristavim k dojki, ki jo najprej izprazni, takoj ugotovi in ne želi več sesat ter zajoka.
Ker se je začel ponoči zbujati še pogosteje, tudi na uro, sem poskusila, čez dan povečati število podojev, tako ga pristavljam vsaki dve uri. To se je pokazalo, kot dokaj uspešno. Spet se zbuja na 3 ure. No ko pa je podnevi 2x spal več kot dve uri in s tem ni dobil vseh obrokov, pa se je spet proti jutru zbujal na 1,5 ure.

Pediatrinja mi je rekla, naj poskusim zvečer s kakšno mlečno kašo. Obenem je pripomnila, da verjetno s tem ne bom podaljšala spanja (kot tudi menite vi), ker se dojen otrok rad ponoči crklja. In mislim, da ima prav, saj samo malo posesa, ko ga pristavim in že napol spi. Mislim pa, da bom imela težave, saj zavrača flaško, prav tako ni želel žlice. Po nasvetu pediatrinje bom pa tudi pričela z zelenjavnimi kašicami čez dan. Bomo videli, če bo sploh želel.
Je pa res, da me obremenjujejo starši, pa babicam češ otrok je lačen, daj mu kaj, predvsem je pritisk, da potrebuje čaj.

Drugače je sin zdrav, v 4 mesecih je prebolel samo en prehlad.Prav tajo jaz. Po cepljenjih ni bilo vidnih nobenih reakcij.

Očitno se bom morala sprijazniti z malo spanja še vnaprej, ker sin želi samo moje mleko. Pa bo že šlo, saj želim samo najboljše za otroka.

Lep pozdrav,

Blanka

Fantek je res zelo dobro napredoval v četrtem mesecu, super!

Polivanje bo verjetno počasi prerasel, pomembno pa je, da mu to ne dela več toliko težav.

“zanimivo nikoli ne pokaže, da je lačen tako, da bi se obrnil k mojim dojkam, jih iskal ipd. Rokice ves čas tišči v usta, kar po mojem mnenju ne pomeni, da je lačen, bolj, da ga srbijo dlesni. Ko ga ponovno pristavim k dojki, ki jo najprej izprazni, takoj ugotovi in ne želi več sesat ter zajoka. “
***Primikanje rokic je lahko tudi znak, da otrok želi sesati, in čisto prav se odzovete, da dojko po nudite, seveda pa vam otrok očitno že zelo lepo pokaže, da sesanja kdaj ne potrebuje in ne želi. Vstavljanje rokic v usta je razvojno normalno in pričakovano v tej starosti, začne se nekako po dveh mesecih, intenzivno je v 3-5 mesecih, otrok rokice odkrije in jih z vstavljanjem v usta tudi raziskuje. Usta so njegovo najpomembnejše čutilo.

Pri La Leche League odsvetujemo prezgodnje uvajanje goste hrane, saj otrokova črevesna flora še verjetno ni zrela in jo gosta hrana lahko čisto po nepotrebnem senzibilizira. Po četrtem mesecu pogosto uvajajo gosto hrano malce bolj zgodaj tiste mamce, ki se s tem želijo dodatka ali nočejo, da bi otroku, ki slabo napreduje, dojenja pa ne moremo izboljšati, dodajale umetno mleko. Raje dodajajo gosto hrano. Ti otroci gosto hrano neredko izrivajo, saj morda sploh še ne kažejo zrelosti za gosto hrano. Poglejte še tukaj. Otrok se ponoči preveč zbuja, ali rabi GH?
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5721480 (5m, zbujanje na 2h, poskusili bi z večerjo)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5654331 (6m, zbujanje, čas za GH?)
Zgodnje uvajanje GH:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5932124 (3m, težji otrok, dodali bi kašico)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4718373 (6t, polemično o (pre)zgodnjem uvajanju GH)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6748708 (4,5m, izrivanje žličke in pluvanje)
http://med.over.net/forum5/list.php?94,page=1#msg-7112138 (4-5m, zrelost, koliko še dojiti)

Odločitev je seveda vaša, pridobite čim več informacij in se odločite tako, kot je za vašega otroka in vašo družino v danih razmerah najbolje.

Mnogi dojeni otroci zavračajo stekleničko in je tudi nikoli ne potrebujejo. Menite, da bi to bilo potrebno, so vam tako rekli? Otrok zna zgodaj posrkati hrano po čisto navadnem, malo bolj širokem in malo bolj plitvem kozarčku ali lončku s ključnkom. Nekateri zavračajo žličke in raje jedo z rokami, mnoge mamice hranijo otroka po grižljajih z rokami, otroka zamotijo, animirajo na razne načine, mu dajo žličke, da se z njimi igra, med tem pa ga poskusijo malo hraniti. Vse je sprva ena velika zanimiva igra. Zaužite količine pa no sprva čisto vredu, če otrok poje žličko ali dve. Tako eksperimentiranje lahko traja tedne, pri nekaterih mesece. Pomembno je, da se imajo dobro in da primerno napredujejo. Materino mleko popolnoma zadošča vsem potrebam v tej starosti in tudi v prvi polovici leta ali še par mesecev po tem. Pri enem letu v povprečju zadošča 75% vseh prehranskih potreb. Otroci pa so seveda različni in mame smo največji strokovnjak za svojega otroka.

Čaja ne potrebuje, to poslabšuje napredovanje, če bi ga popil veliko in polnil želodček s praznimi kalorijami. Boljši je podoj ali hrana po kozarčku, npr. pitje korenčkovega soka, ijte juhe ipd., če z žličko ne gre. Lahko pa ponudimo vodo ali nesladkane čaje po gosti hrani, ko bo le-te otrok že zaužil nekaj več.

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Pozdravljeni,
Moj sin je star skoraj 3 mesece in ze od rojstva veliko poliva in bruha. Slednje je bilo na zacetku zmerno, okoli enega meseca zelo hudo (uvedla vse ukrepe refluksa), potem se je malo umirilo zato sem z ukrepi prenehala, sedaj pa je zelo hudo oz povecinj bolj bruha (tudi v loku). Opazam da veckrat bruha ce pretirano brca in krili z rokicami, saj si tako ‘premece’ zelodcek. Bruhne tud ko podira kupcek, zadnje dva dni pa je zacel riniti prste v usta tako globoko da bruha. Zadnje dni toliko bruha, da moram njega in sebe preobleci tudi do 6x na dan. Zanima me kaj lahko se storim? Kako naj preprecim da ne daje toliko prstov oz rokice v usta? Od rojstva do 2 m je na tezi lepo pridobival, kljub polivanju (pregled pri 3m se cakam). Dojenje je od zacetka na cca uro in pol oziroma 2 uri. Zadnji mesec ali pa morda vec pa pogosto zavraca dojko in se doji enkrat na 6 ur, enkrat na 1 uro, 3 ure…ko mu ponujam dojko se zacne jokati, zato sem pac predvidevala da ni lacen. Od 3 t imamo tudi krce (nisem prepiracana da so res krci ker niso vedno po dojenju) zvecer ob isti uri, ki do zadnjih 14 dni ob dodajanju kaplic Sab Simplex ob vsakem dojenju niso bili prehudi, niti ne vsak dan. Ker se mi je zdelo da kaplice ne pomagajo, sem jih ukinila oz zmanjsala. Zadnjih 14 dni so krci zelo intenzivni in skoraj vsak vecer, zaspi tudi sele ob polnoci (ga nosimo). Ze od rojstva pa malcek ob pribliizno isti uri (4.00 oz najkasneje ob 6.00 zjutraj) zacne stokati, se krciti, kriliti z zaprtimi ocmi, tolazim ga najprej z dojko potem ker je ne sprejme vec z dudo, trepljanjem po ritki, suskanjem,… vceraj pa se je zbudil v tem in je neutolazljivo jokal od 3.30 do 7.30, jesti ni hotel, brcal, krilil z rokicami in nogicsmi ter butal z glavico, sem ga ujckala, ko je zaspal je skoraj periodicno krilil z rokicami in nogicami, v spanjuu.Od rojstva sva imela veliko tezav s podiranjem kupcka, sedaj podnevi skoraj vedno na veliko podre, ponoci pa se vedno ne oz morda enkrat saj prehitro zaspi nazaj. Na zacetku sem poskusala previjati, ga buditi, vendar sem obupala. Zanima me ali je morda bruhanje povezano s krci? Me mora slednje kaj skrbeti ali bo oboje scasoma izzvenelo? Skrbi me, da ima ze zelo razdrazen zelodcek. Naj povem se to da je pogosto, vendar ne vedno (bolj popoldne, zvecer) zelo nemiren in se nemirno doji, me brca z nogicami, se odriva od mene. Pred dojenjem ga poskusam miriti, hitro se odzovem na lakoto (zato morda pogosto niti ni lacen), mi dam prej dudo da se pomiri in potem se lepo podoji. Kaj lahko storim da bi manj bruhal. So krive kaplice? Ali zaradi tega joka zvecer iin sedaj se ponoci?

Hvala ze vnaprej in lep pozdrav

Hvala ze vnaprej in lepo pozdravljeni

Pozdravljeni,

vaš fantek veliko poliva. Domnevam, da je sicer zdrav, kajti bruhanje je lahko simptome kakšne okužbe. Dojenčki, ki veliko polivajo, polivajo lahko tudi v loku in večkrat zapored, posebej po hranjenju. Prvo, kar nas v taki situaciji zanima, in najpomembnejše, je to, ali otrok dovolj dobro napreduje. Večina dojenčkov ob obilnem polivanju dobro napreduje. Če se bo izkazalo, da je tako tudi v tretjem mesecu, potem gre bolj za problem mokrote in preoblačenja ter počutja kot česa drugega. Torej ni zaskrbljujoče, če se otrok sicer dobro razvija in napreduje, mnoge matere pa poročajo o izboljšanju nekje sredi prve polovice prvega leta.

Nemirno dojenje, kreganje na dojki, hlastno sesanje … lahko poslabšajo problem, kot ste napisali. Prav tako podpiranje kupčka čez ramo, če se otrok izteguje, dviga, opleta z glavico, je napet. V tem primeru je kupček veliko bolje podpirati v drugih položajih, npr. tako, da otroka obrnemo v smer, v katero gledamo sami, naprej, in ga pri tem dobro podpiramo (predvsem hrbet in glavico), da se ne dviguje in ne opleta z njo.

Nekateri dojenčki ima več povezanih težav: nemirno dojene, nekaj ekstenizijskega vzorca s prenapetostjo, kolike poslabšajo težavo, včasih je zraven tudi alergija na kravje mleko, zato težko vemo, kje je točno vzrok. Kadar ne vemo, kje je vzrok, teže odpravljamo težavo, lahko pa jo blažimo.

Je fantek vzljubil dudo? Morda sesanje nadomešča na njej, se ne doji tudi za umiritev, tolažbo, uspavanje? Kadar je razmak večji, mleko pogosto preobilno in prehitro teče, da otrok hlastno sesa. Posledica je lahko obilno polivanje. Otrok dobiva tudi vodo ali čaj? To lahko zamika dojenje, pa tudi lakoto. Ko je otrok zares zelo lačen, se težko nasiti ne da bi silovito vlekel in hlastno sesal. Spet je lahko posledica polivanje. Prav tako se to večkrat dogaja dojenčkom, ki na večji razmak sesajo le eno dojko, druga pa pride na vrsto čez 6h ali celo kasneje. Si morda po podojih iztiskate mleko in bi lahko bila to posledica prekomerne tvorbe mleka? Nekaj je mogoče urejati z načinom dojenja, da se otrok doji večkrat po malo. Pri tem je treba včasih zelo omejiti ali povsem umakniti dudo in druge nadomestne bradavice in tekočine. Pri nekaterih se to dobro obnese. Prosim preglejte si ta članek, kjer so zadeve natančneje opisane. Otrok bruha, poliva (GER), zaletavanje, hlastno sesanje:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5950640 (članek)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5945719 (2m, preveč mleka, hlastanje, prenajedanje)

Morda je izvorna težava za otrokov nemir ekstenzijski vzorec. Pogosto imajo 2-3 mesečniki to prehodno težavo, ki se potencira, kadar se hočejo veliko nositi pokonci ali kadar imajo tudi prebavne težave. Dobro je, da jih dojimo v polsnu, torej v prvih znakih zbujanja, takoj, ko imajo še zaprte očke in so mirni in bolj mlahavi, ali pa jih prej uspavamo in nato dojimo, ko rahlo zadremajo. Včasih lahko mirne podoje nadoknadijo tudi ponoči ali sredi dnevnega spanca. Iščemo trenutek, ko otrok ne spi trdno, ampak premika zrkla pod vekami, rokice, nogice, kaj postoka – ko globoko spi, dojenje ne bo mogoče, ob plitvem spancu pa se lahko dobro in mirno podoji. Ekstenzijski vzorec – otrok je napet, se odriva, krivi nazaj, upira:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4187704,4481382 (2m)

Sta dobila kakšna zdravila, je bil porod zanj težak? Lahko da gre za kakšne tovrstne vplive, lahko pa, da to potencira prebavno neravnovesje, ker pije redkeje in obilno. Včasih se otrok s takšimi težavami vidno umiri, če mati iz prehrane izloči vse kravje mleko in izdelke iz njega, tudi v sledeh v razni hrani, popolnoma, za 2-3 tedne. Po prvih dneh običajno ni razlike, po tednu dni ali 10 dneh pa se pogosto že vidijo prvi znaki, kadar je težava preobčutljivost na ta najpogostejši alergen. Če se otrok po 2.3 tednih vidno umiri, mati dieto še drži. Prav tako izločamo vse stimulanse, kako, kakav, pravi čaj, kole in druge kofeinske napitke … Druga naravna hrana, kot sta sadje in zelenjava, je glede povzročanja krčev bolj mit kot kaj drugega.

“Skrbi me, da ima ze zelo razdrazen zelodcek.”
***Morda ga peče v požiralniku, včasih gre tudi za refluks, preberite si gornji članek o GER. Včasih že z načinom dojenja (v polsnu, več krajših podojev, umirjanje, masaža, pravilni hendling, umik drugih tekočin, uporaba dude le v krizi, ko dojenje ni možno nikakor) to popravimo, da drugi ukrepi niso potrebni.

“Pred dojenjem ga poskusam miriti, hitro se odzovem na lakoto (zato morda pogosto niti ni lacen), mi dam prej dudo da se pomiri in potem se lepo podoji.”
***To je običajno zelo dobro. Nekateri otroci se hitro razdražijo, tako da je treba vse spustiti, nič previjati, nič čakati, kot ste že opazili.

Težko rečem, ali ga dražijo kapljice. Umik za teden dni bi verjetno pokazal, če bo kaj bolje.

New Report

Close