Bruhanje po Aptamilu
Pozdravljeni,
Sem mamica tri tedne starih trojčic, doma smo že skoraj dva tedna in punce lepo napredujejo. Rojene so bile 33t4d, porodne teže 2060g, 1775g, 1580g (verjetno se nas tudi spomnite). Njihove teže včeraj 2200g, 2170g in 1935g. Hranimo jih 7krat na dan, popijejo po 40-60ml.
Hranim jih nekaj s svojim mlekom (načrpano mleko po steklenički in tudi dojenje), nekaj pa z Aptamilom Premature. Največja zadnjih nekaj dni po Aptamilu vedno bruha. Bruha približno pol ure po obroku in to kar malo večjo količino (10-15ml), tako da jo moramo tudi preoblečt. Po mojem mleku se to ne dogaja, ne glede na to, ali jo dojim ali ga dobi po steklenički. Na začetku teh težav ni imela, prav tako ni težav pri mlajših dveh.
Zanima me, kaj bi lahko bil razlog, in kako to rešiti? Zaenkrat pač dobiva samo moje mleko. Ali ji to, glede na to, da je nedonošenček, zadostuje? Dodajam jim še kapljice AD3. Je v Aptamilu Premature res toliko nujno potrebnih snovi za nedonošenčke? Lahko jaz s svojo prehrano še kako vplivam na boljšo kakovost mleka, so potrebni pri otrocih še kakšni dodatki?
Zaenkrat imam mleka dovolj za eno, bi pa seveda raje videla, da tudi ostali dve občasno dobita mamino mleko in ne samo Aptamil.
Hvala in lep pozdrav!
Draga se_ena,
me veseli, da se imate doma dobro. Smo bili v porodnišnici prepričani, da vam bo šlo, tudi vaše punce so se zelo hitro “naveličale” intenzivne…
Največja lahko bruha (po opisu bi rekla, da bolj poliva) zaradi večih razlogov. Možno je, da gre “čez” le majhna količina, ki preseže prostornino želodčka, kot nekakšen “uberlauf”. In ker je Aptamil slabše prebavljiv kot materino mleko, ostane dlje v želodčku.
Če se dobro redijo, je v vašem mleku dovolj vsega. Nekaterim nedonošenčkom (zlasti tistim, ki so bili rojeni pred 32. tednom) pa količina hraniv v MML ne zadošča in se prepočasi redijo – v tem primeru MML bogatimo z beljakovinsko-mineralnim dodatkom (dobi se v lekarni, npr. Milupin FMS ali Nestlejev FM85). Ne razumem sicer čisto, zakaj le eni privoščite vaše mleko oziroma dojenje – jaz bi bila tudi bolj “pravična”, naj vsaka dobi svoj delež MML in svoj delež formule.
Za vaša dekleta je formula za nedonošenčke dobrodošla, a nikakor ni obvezna. Če se vam bo zdelo, da imajo več težav (krčki, polivanje, zaprtje) in mleka pri vas ne bo dovolj za vse, lahko nabavite drugo formulo – pač glede na njihove potrebe in težave (npr. AC ob krčkih, IT ob zaprtju, AR ob polivanju…). Svetujejo vam lahko tudi v lekarni.
Dodatki k vaši prehrani? Če niste preveč izbirčna pri jedi in nimate preveč prehranskih omejitev (vegi variante), ne rabite ničesar – oziroma le tisto, kar vam svetuje vaš zdravnik (npr. železo).
Otroci bodo poleg AD3 kapljic najverjetneje kmalu začeli dobivati tudi dodatek železa, saj imajo nedonošenčki praviloma premalo zalog in postanejo po 1. mesecu vse bolj slabokrvni. A tudi o tem, kdaj, kaj in koliko, odloča vaš – oziroma njihov zdravnik.
Lepo se imejte, čim več sonca vam želim,
Pozdravljeni,
kar tule nadaljujem, ker gre za iste tri dojenčke… 🙂
Trojčice lepo napredujejo in rastejo, zdaj pri 7 tednih smo že na približno 3kg, vse tri. Še vedno vztrajam tudi z dojenjem, vsako en obrok, pa nekaj načrpanega mleka in nekaj adaptiranega mleka. Vsaka dobi približno tretjino mojega, več pač ni, ampak se mi zdi že to kar super.
Prvi mesec je minil tako brez težav, da se mi je zdelo, da mora bit z enim dojenčkom blazno dolgčas 🙂 No, zdaj pa punce rastejo in krepijo glasilke!
Zadnje čase se po vsakem obroku grozno napenjajo. Ne vem, ali so to res krči, ampak zgleda tako, da lepo popijejo obrok, podrejo kupčke, potem pa jih odložim in je kakšnih 5 minut tišina, potem se pa začne – zvijanje, napenjanje, jok… in traja kakšne pol ure. Saj pomaga, če jih držim v naročju, ampak ker imam samo dve roki, to ne gre kar tako 🙂 tako da je cel koncert. Kapljice AD3 jim še dajem, bi mogoče lahko zdaj, ko so tudi vsak dan na soncu, nekaj dni poskusila brez njih? Vsaj take so govorice, da kapljice povzročajo razne prebavne težave.
Polivajo pa zdaj po malem itak vse tri, ne glede na to, kaj jejo, koliko kupčkov podrejo, kako ležijo… 🙂 ampak sem se pač sprijaznila in ker se dobro redijo, to verjetno res ni noben problem.
Lep pozdrav!
Draga se_ena,
po opisu gre res najverjetneje za nedolžne (a zato nič manj mukotrpne) krčke. Če se bodo razmere slabšale, vsekakor razmislite o menjavi oblike vitamina D (namesto AD3 raje samo Plivit D3, 2 kapljici sta dovolj) ali celo o nabavi preparata iz tujine (obe v Sloveniji dostopni obliki vsebujeta kot stabilizator glicerol, ki bi – vsaj po ocenah laikov, stroka to zanika – lahko razdražil črevo). Vsekakor opustitve za daljši čas ne svetujem, saj vitamin D nima nalog samo v preprečevanju rahitisa, ampak v tevilnih drugih procesih, predvsem kar se tiče imunosti na okužbe.
Druga možnost je menjava mlečnega nadomestka – torej kakšna AC varianta Aptamila, Novalaca… Če bo vse bolj v ospredju polivanje, pa so tu še AR variante.
Pa še koroške vetrovne kapljice, SAB simpleks, Bio Gaia…
In čas bo mineval (tudi družinski proračun, na žalost) – in kar naenkrat (bolje rečeno: v kasni jeseni) krčkov ne bo več.
Pozdrav,
Pozdravljeni spet po dolgem času 🙂
Naše trojčice so zdaj stare že dobrih 7 mesecev (korigirano slabe pol leta) in so res super punce, prav veselje jih je gledati in preživljati dneve z njimi. Malo sicer smrkajo, sezoni primerno, ampak zaenkrat se kar dobro skrivamo kakšnim resnim virusom.
Imam pa eno vprašanje glede pridobivanja teže. Vem, da gre to v prvih mesecih veliko hitreje, kakšen je pa normalni prirast v drugi polovici prvega leta?
Pred 4 tedni smo imeli posvetovalnico in so jih natehtali 5970g (rojena 1580g), 5840 (2060), 5640 (1775), dolge so okrog 62cm. Danes sem jih doma spet tehtala (sposojena tehtnica za dojenčke) in so tehtale 6410, 6310 in 5950 g. Za najmanjšo me malo skrbi, ker je dobila le 300 g. Res da tudi malo manj poje, ampak se trudimo, da dobi čim več.
Čez dan pojejo 5 obrokov. Zdaj imamo že nekaj tednov dva obroka GH, za kosilo in popoldansko malico, ostalo pa dojenje in AM. Po steklenički popijejo okrog 200ml (180 ml vode + 6 meric AM:), najmanjša včasih pusti 40-50ml. Za kosilo pojejo 150ml lonček goste hrane, ne samo zelenjave, dajem jim tudi bolj kalorične jedi (meso, testenine, riž, rumenjak…), vse tudi malo zabelim z olivnim oljem ali maslom. Po kosilu vsako še malo podojim za sladico. Popoldan dobijo sadje z žitno kašico ali s skuto, pa še stekleničko 120ml ali dojenje. Ponoči spijo 10-12 ur v kosu, kar je pravi luksuz 🙂
Ne kažejo velikokrat, da bi bile lačne, ampak pojejo, kar jim dam, v glavnem vse… Sem kar vztrajna pri tem 🙂
Mislite, da pojejo dovolj? Bi jim morala dajati več?
Res pa tudi veliko kakajo (3-4 krat na dan), s polivanjem je pa veliko bolje (količine so zanemarljive). Veliko so na tleh (na blazini) in kar aktivne, kotalijo se okrog in brcajo in cukajo druga drugo… Cel žur 🙂
Skratka, veliko so že zrasle, a meni se še vedno zdijo majhne… Kaj pa vi menite?
Drag se_ena,
menim, da vam gre več kot odlično. Teže so povsem zgledne, bi vam jih zavidala marsikatera mama enojčka. Zato se kar držite tega, kar vam pravi občutek – in si delajte čim manj skrbi in dela s tehtanji, merjenji, zapisovanji vsakega požirka in žličke, ki jo spravite v usta. Majhne se vam bodo zdele itak še dolgo časa – vse, dokler se ne pojavi kakšna “sveža” konkurenca v bratcu, upam, da bo tokrat “solo” 🙂
Pozdrav,