Bruhanje in redko blato
Pozdravljeni!
Zadnje dni opažam, da naš petmesečnik po obrokih zelo veliko poliva- bruha. Najprej sem to povezovala z napenjanjem pri obračanju – veliko se namreč igra pod mostom na igralni blazini , kjer se je naučil tudi obračati na bok in na trebuh(na hrbtu zdaj ne zdrži prav dolgo), vendar pa se je sedaj pojavilo se redko blato(skoraj tekoče, rumeno in “semenasto”) in “čudno” obnašanje pri dojenju. Blato je bilo vedno bolj redko kot ne , pokaka pa se vsaj dvkrat dnevno.Je polno dojen – na dan 3-4 ure, večerni obrok ima ob 20ih nato spi do 3-4ih zjutraj, poje in spi vsaj tri ure. Prej se je dojil cca 20 min, nekako po 10 min na vsaki dojki, sedaj pa se po desetih do petnajstih minutah začne zvijati in odmikati od dojke, kot bi ga črvičilo.
Naj povem še, da je teža do sedaj kar v redu napredovala , in sicer rojen je bil s 3440g (7.6. in 51cm), odpustna teža 3210g, nato pa je rastel takole:
13.7. 4750 g in 55,5 cm
7.8. 6010g in 57,5 cm
18.9. 7050 g in 64 cm
in zdaj 7.11. 7790 g in 67,5 cm. Skrbi me, ker je bil zadnji porast teže toliko manjši, sestra v posvetovalnici je svetovala dodajanje pred spanjem ( Novalac NF), vendar mali dobesedno spači obraz in zapre usta, kapljice ad3pa ima rad.
V tem tednu je bil tudi drugič cepljen- prvo cepljenje smo zamaknili zaradi prehlada. Sicer je dobro razpoložen in živahen otrok- joka le kadar je zelo utrujen, nikoli pa ne dolgo, tole bruhanje me pa res skrbi. Trudiva se redno podirati kupčka, pri čemer skoraj vedno malo bruhne, amapak to počne že od rojstva, očitno pa ne spraviva ven vsega zraka, ker potem leže na trebuhu spušča vetrove kot tavelik. Vsaj dva meseca pa se tudi slini toliko, da mora imeti stalno privezan sliček ker bil bil stalno moker.
Mož pravi sicer, da paničim, ampak je le prvi otrok in me skrbi zanj in njegov razvoj. Je njegovo obnašanje normalno in bo nehal bruhati, ko ga začnemo hraniti z gosto hrano ali naj se le obrnem na svojo pediatrinjo?
Vaši nasveti drugim mamicam so me že večkrat pomirili, za kar se vam ob tej priliki tudi zahvaljujem,
ikak
Pozdravljeni, ikak,
kar se tiče teže, naj vas takoj pomirim, da fantek napreduje odlično. Če njegovo napredovanje vnesete v krivuljo rasti, je ta odlična. Je malce pod 75. percentilo.
Pri polivanju in tekočem odvajanju, jepotrebno najprej izključiti, da ne gre za črevesno okužbo. Ali ima kdo v družini znake driske, bruhanje ali pa je močno prehlajen, morda s krči v trebuhu? To bi nakazovalo okužbo. Treba je biti pozoren, da se dobro doji, morda tekočina še po žličkah.
Če pa doma ni nihče bolan, potem je vzrok polivanju in tekočemu odvajanju drugje. Lahko gre za kakšno preobčutljivost na mleko (če je dojen, potem kravje mleko, kar preide v materino mleko). Morda bi za kakšen teden poskusili dieto brez kravjeg amleka. Drugo mi skoraj ne pride na misel, glede na to, da je samo dojen.
Če je polivanja res veliko, seveda gastroezofagealni refluks, ki pa itak ima v zelo velikem odstotku za vzrok al. na kravje mleko.
No, poskusite, pri številčnejpem odvajanju tekočega blata k zdravniuku v ponedeljek ali že prej (glede na stanje otroka), sicer en teden dieta brez KML, potem pa k zdravniku.
lp
Tanč