Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca bronhoskopija

bronhoskopija

Ali se pri fiberbronhoskopiji pregledata desni in levi pljučni reženj ali samo eden?

Hvala in lep pozdrav.

Pozdravljeni, pregleda se obe strani.
Lp

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Pozdravljeni, kaj pomeni, da so na bronhoskopiji krtačli DB1, kaj to pomeni DB1? Je pa šlo
na citologijo in ne histologijo. Prosim za razlago.

Hvala in Lp

Pozdravljeni, s krtačenjem desnega bronha so dobi vzorce celic z večje površine in ker gre za celico, se jih pregleduje s citologijo (cito se nanaša na celice)
Lep pozdrav

Pozdravljeni,

Dobila sem izvid bronhoskopije: citološki izvid krtačenja DB1: obilen celičen vzorec, v katerem so zajeti
celični elementi respiratorne sluznice primernega videza. prevladujejo cilindrične celice, nekaj zajetih skupkov bazalnega sloja in ena skupina nekoliko atipičnih celic. Ni tumorja ali tumorske infiltracije.

Vprašanje: Ali so nevarni skupki bazalnega sloja in atipične celice?

Hvala in LP

Pozdravljeni, nič od tega ni nevarno, atipične celice so lahko posledica precej različnih stanj.
Lep pozdrav

Pozdravljeni. Mama je imela že pred dvemi leti na desnem zg. pljučnem režnju stare fibrozne lezije.
Takrat je imela slikanje pljuč zaradi katarakte. Letos aprila je bila hospitalizirana zaradi suma na pljučno embolijo. Imela je CT ki je kazala na patologijo v smislu tumorske rašče, tbc ali pljučnice na istem mestu kot takrat pred dvemi leti videno na RTG-ju. Letos 25. aprila je imela bronhoskopijo in bris DB1, o čemer
sem vam že pisal. Izvid je govoril o znakih kroničnega bronhitisa in ni tumorja ali tumorske infiltracije.
Ker je že takrat, ko je imela sum na pljučno embolijo bil svetovan ct po 2 mesecih, je le tega tudi imela zdaj po treh mesecih in ta infiltrat je povečan. Svetovan ji je bil pet ct.

Kaj bi to naj bilo, je to rak?

Pozdravljeni! Sama preiskava seveda ne napoveduje izvida, glede na to pa, da navajate, da se je sprememba povečala, diagnostika stremi k izključevanju najslabših možnosti najprej in zagotovo sem sodijo pljučni tumorji.
Lep pozdrav

Torej ali je sploh možno še kaj druga, kar bi se v tem času lahko povečalo kot tumorji? Me pa čudi, da
bronhoskopija ni nič pokazala..

Lp

Čisto teoretično lahko sprememba izgleda drugačne velikosti slikana pod rahlo drugačnim kotom… In seveda ni vse kar je večje nujno tumor…. Takole na daleč pa žal ni možno ugibati kaj več…
Lep pozdrav

New Report

Close