Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija bronhitis+virusni izpuščaj

bronhitis+virusni izpuščaj

Spoštovana,sin je star 14 mesec in po 4 dnevnem uvajanju v vrtec smo pristali pred dobrim tednom doma z vročino in “mokrim” noskom. Ko je po treh dneh zgledalo da bo Ok, se je čez noč zakompliciralo z vnetjem ušes – dobili kapljice tobrex. Naslednji dan smo bili ponovno pi zdravniku ker je sinko začel še močno kašljati (bronhitis)- dobil inhalacije s fiziološko +berodual, razen tega so se ušeska močno vnela tako da je dobil Hiconcil. Berodual vpihe imamo tudi za doma in sicer 2 vpiha na 6 ur, Hiconcil pa na 8 ur 3/4 žličke. Sedaj je teden dni od tega, Hiconcil smo dali danes zjutraj zadnjo žličko. Sinko še vedno hrope, kašlja pa  bolj malo. Včeraj zvečer sem opazila majne okrogle flekce na rokicah. Danes pa se od zjutraj do sedaj njihovo število povečuje po rokicah, nogicah in na obrazu, ponekod je že cela površina rdečkasta. Ne izgleda da bi sinka to kaj preveč motilo -vsaj za zdaj še ne. Danes dopoldne sva se šla pokazat zdravnici ki je ugotovila da gre za virusni izpuščaj-oz. reakcijo telesa na virus zaradi oslabelega imunega sistema (upam da sem prav napisala). Dala mu je pol žličke Claritina in zaradi hropenja še inhalacije z berod. + fiziološka. Naj povem da inhalacije s fizi. delamo tudi doma. Če bi ga srbelo pa naj mažemo s fenistilom. Na vas se obračam ker me res skrbi, saj tile izpuščaji prav grdo izgledajo in vedno več jih je. Sinko še vedno hrope-če se izkašlja je sicer malo bolje. Bi Claritin že moral delovati?? Kako nevarni so ti izpuščaji? Na kaj naj bom pozorna?? Ga lahko zvečer kopam? Lahko grem z njim ven na zrak??[/i] Sicer je kar živahen.

Na vas sem se obrnila že pred slabim mesecem  pod temo “stalen kašelj”, takrat ste mi svetovali obisk pulmologa in test na imunoglobline, sem omenila zdravnici pa mi je rekla da v našem primeru ni tako hudo da bi moral biti skratka “več” bolan. Meni pa se zdi da je antibiotik dvakrat v dveh mesecih in viroze… dovoljšen razlog zato. Kaj menite??

Izpuščaj je del klinične slike pri mnogih virozah in ne kaže, da je karkoli narobe z imunskim sistemom.
Lahko izgeldajo prav grdo, vendar če ne srbi, otrok pa nima vročine, če potegnete kožo okoli izpuščaja, pa le-ta zbledi, lahko čakate.
Kašelj in smrkanje sta zanesljiva znaka virusnega prehladnega obolenja. Antibiotik je morda pozdravil vnetje ušesa (bakterijski zaplet), viroze pa seveda ne, zato bo otrok kašljal še teden ali dva. Jaz bi dajala izključno in samo inhalacije s fiziološko.
Če je otrok brez vročine, lahko greste tudi ven. Claritine pa bi pomagal samo v primeru, da gre za alergijski izpuščaj, kar pa je ob osotnosti srbenja le malo verjetno.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Hvala za odgovor,
Sem mogoče malo bolj zmedeno pisala :-((, vendar mi je glede uporabe Hiconcila in viroze jasno kako in kaj.
Vnetja ušeskov smo imeli tudi prejšnji mesec in prav tako jemali Hiconcil, zaradi česar sem tudi omenila zdravnici če bi lahko poskusili s čim drugim pa smo začeli s kapljicami tobrex a ni pomagalo. Zakaj ne? Lahko s čim pripomorem da bi pomagalo??

Glede izpuščajev pa me zanima še kako dolgo ponavadi to traja in ali ga zaradi tega lahko kopam, tuširam ali bolje ne??

Pišete da bi naj inhaliral samo fiziološko, zdravnica pa nam je vpihe beroduala predpisala že prejšnji teden, tako da vpihujemo že več kot teden dni in naj bi še vpihovali do petka ko imamo kontrolo?? Zakaj se sicer predpisuje berodual-v kakšnih primerih? [b]Naj ga raje opustim??[/b] Nisem ravno pristaš jemanja zdravil če to res ni nujno potrebno še posebej ko gre za otroka pa vidim da tudi Claritin ni ravno potreben v tem primeru:-((? Torej svetujete da ga raje naj opustim?

najlepša hvala za odgovore in vaše potrpljenje, ki ga morate imeti res veliko:-))

mamica

Pri vnetju srednjega ušesa kapljice dokazano ne pomagajo nič in niso priporočene kot zdravilo v nobenih strokovnih smernicah.
Če se vnetje ponovi v manj kot dveh mesecih, potem ne damo spet istega antibiotika, pač pa antiibotik drugega izbora (Amoksiklav, Cefzil) ali pa podvojimo odmerek Hiconcila (vir: prof. Čižman, alfa in omega slovenske infektologije).
Izpuščaj v klsopu viroze traja nekaj dni in kopanje ali tuširanje ni problematično.
Glede na to, da Berodual jemljete že toliko časa, ali imate občutek, da je kaj pomagal? Za prehlade in navadne bronhitise pač to ni zdravilo, zakaj pa ga nekateri kljub temu predpisujejo (in seveda dobro vedo, da to ni zdravilo za virusne okužbe dihal), vam ne znam povedati.
Če ga že predpišejo kot nek terapevtski poskus, potem morajo vsakodnevno preverjati, če je prišlo do izobljšanja. Kajti, če Berodual (ali Ventolin) deluje, ker je potreben, potem deluje takoj in ne čez en teden.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Najlepša hvala za razlago!!!
Res nimam občutka da bi berodual kaj pomagal. Pa tudi po inhalacjah če jih imava pri zdravnici ga ne posluša, tako da potemtakem ne more vedeti če pomaga:-(((( Torej delava samo inhalacije s fiziološko.

Hvala in lep jesenski dan vam želim.

mamica

Mislim, neposušati po inahlaciji, da preveriš učinek, je pa res ena brezvezna zadeva.
Hitro se pozdravite, pa bo:=)

Pozdravljena,

spet se oglašam. Torej po bronhitisu pred dvema tednoma, se je stanje prejšnji teden izboljšalo. Čez dan kašlja več ni bilo, se je pa konec tedna začelo zopet ponoči :-((. Tako da smo v soboto pristali v bolnici.
Diagnoza obstruktivni bronhitis, izvidi krvi so pokazali virusno okužbo, slika pljučk oK. Saturacija 98%. Po inhalaciji fiziološke+beroduala (spet) ga je zdravnik poslušal in stanje je bilo občutno boljše, pa tudi kašelj se je umiril. Napotili so nas domov, in predpisali inhlacije z berodualom +fiziološka 1+3ml. Imam ultrazvočni inhalator, to izvajamo 3x na dan vendar do danes stanje sicer je malenkost boljše, veliko pa tudi ne. Sin je od ponedeljka brez vročine, le kašlja, čujem pa tudi “pokanje” in “hropenje” v pljučkih. Včeraj sva bila pri svoji zdravnici in je to potrdila ter rekla da naprej delamo inhalacije.
Skrbi me ker ta kašelj in hropenje tako dolgo traja. Včasih se mi zdi da tudi težje diha ker se ne izkašlja, če se izkašlja je bolje.
Kaj mi svetujete? Kako naj mu pomagam da mu olajšam ta kašelj?? Naj tudi v tem primeru inhalirava samo fiziološko? In predvsem kakšno je vaše mnenje glede teh ponovitev bronhitisov to je namreč že drugi ta mesec, prejšnji mesec smo imeli laringtis, spomldi pa bronhiolitis (potrebovali kisik)??
Lahko grem s sinkom kaj ven?
Zdaj sva namreč tudi zaradi slabega vremena namreč skoz notri (sicer zračim) a vseeno me zanima če lahko gre ven na zrak za kratek čas??

tisočkrat hvala
mamica

Ker je prebolel bronhiolitis, je možno, da so dihalne poti prevzdražljive, čeprav šetejemo, da po več mesecih ne bi smelo več biti tako.
Bronhitisa ne zdravimo s Flixotidom in Berodualom. Ker je bila saturacija popolnoma normalna, je bila obstrukcija najverjetneje v zvezi s sluzjo v dihalih. V tem primeru bo fiziološka večrkat dnevno v inhalaciji čisto zadostovala. Predvsem tudi vlažite zrak, spi naj pri zgoraj odprtem oknu, da ne bo zrak suh in pretopel (kar dihala izsuši, sluz pa se nalepi na dihalne poti kot malta in potem je slišno piskanje, ki pa ga očitno ne ločijo dobro ali gre za piskanje zaradi obstrukcije kot pri astmi ali samo za sluzne čepe).
Če ima otrok vedno pri virozi obstrukcijo (dokazano piskanje z znižano saturacijo), znake težkega dihanja (ugrezanje, dihanje s trebuhom, ugrezanje medrebrnih prostorov), potem je takega otroka za natančneje pregledati in opraviti preiskave v smislu astme. Če temu ni tako, potem preiskave niso potrebne, pač pa je potrbno ob vsakem prehladu takoj začeti z izpiranjem nosa, Operilom v nos ter inhalacijami.

Hvala za razlago!
Res ne vem zakaj je pri nas ta berodual tako “popularen” :-(( Smo bili že pri 3 različnih zdravnikih tukaj -običajno je seveda tako da se stanje poslabša za vikend ko naša zdravnica ne dela – pa so vsi dali berodual??:-(

Če prav razumem drugega kot inhalacije s fiziološko in vlaženje prostora ni za naredit, ter seveda čakati da se stanje izboljša. Potem najbrž lahko greva tudi kaj ven na zrak ? Kako dolgo naj je še doma -sicer bi naj šel v vrtec?

Zadnjič sem zdravniku v bolnici omenila da sinko v bistvu pokašljuje že od rojstva. Gre za dražeč kašelj-sicer ni zelo hudo je pa moteče in čudno. Naša zdravnica je vedno rekla da so pljučka čista in ga ni poslala naprej do zadnjič ko sem malo “zasitnarila” in ga je poslala na gastroenterološke preiskave (konec novembra) -sama mislim da to itak ne bo nič pokazalo saj ko je sin sicer zdrav pokašljuje samo podnevi. Sama mislim da je mogoče tudi tu kakšen vzrok da se mu tako hitro po prehladu razvije bronhitis, kljub temu da nosek pridno čistimo in dajemo operil:-(( Kaj vi mislite o tem??

Še enkrat hval za vašo potrpežljivost in obrazlago.

Ne vem, zakaj takšna ljubezen do brohodilatatorjev:=) V Lj se je stanje že mnogo popravilo, je bilo pa pred 10 leti toliko otrok na Ventolinu, da ni za verjet.
Če ni vročine in otrok nima znakov težkega dihanja, lahko gre otrok ven, malce bolj bo kašljal, ko se boste vrnili iz mrzlega na toplo.
Suh, dražeč kašelj in poogsta hripavost je lahko tudi posledica refluksa iz želodca in pregled bo to pojasnil, verjetno.

Se vidi da smo daleč od Ljubljane:-((

Pozdravljeni ponovno,

pred slabim mesecem sem vam pisala pod temo bronhits+izpuščaj. V kratkem povzamem sinko star 15 mesecv ima od vstopa v vrtec v začetku oktobra ponavljajoče se virusne okužbe končamo pa z bronhitisom. Sedaj bo približno mesec dni ko jemljemo singulair. Kašelj se je zmanjšal, prav tako hropenje in “vozenje sluzi” v pljučkih.
Ta teden smo prvič zdržali cel teden v vrtcu. Je pa začel danes spet kašljati in teče mu iz noska, malo prozorno malo pa vmes tudi gostejša rumenkasta sluz. Razen dražečega kašlja tudi kiha.
Zdaj sem pa v dvomih ker ne vem ali naj mu dajem Operil ali Maxitrol v nosek-te kapljice mi je namreč predpisal zdravnik v bolnici, ko sva bila pred 2 tednoma na kontroli v primeru da mu bo teklo iz noska. Prvič ko mu je predpisal te kapljice je bilo to po njegovih besedah zato ker so se sinku tako pogosto ponavljale okužbe.
Kaj naj mu dam zdaj v nosek???

Hvala za odgovor!
mamica

S fiziološko večkrat dnevno očistite, nato pa 3x dnevno Operil P.

New Report

Close