bronhitis, ukinjanje ventolina
Spoštovana dr. Tanč,
Naš 3 letnik je včeraj zjutraj začel suho pokašljevat, čez dan se je kašelj stopnjeval, ponoči pa je sploh bilo pestro. Ker je zjutraj sin začel tudi hitro dihat, sem ga nemudoma peljala k dežurnemu. Diagnoza- akutni bronhitis, del. statusa: tahipnoičen, ugreza interkostalne prostore, sicer ekspirij podaljšan, slišno oslabljeno dihanje . Sat. 93
Po Ventolinu 0,4 ml v 110 ml fiz. inhalaciji saturacija 93-94, nad pljuči normalno slišno dihanje.
Ventolin 3 vpihe na 4 ure.
Popoldne sem ga pripeljala na domenjeno kontrolo. Bil je že na pogled mnogo boljši. status: pljuča: normalno dihanje, zadaj bazalno posamezni poki. saturacija 95
Zdravnik je svetoval Ventolin še pred spanjem3 vpihe, ponoči pa ne,oz. če se bo zbujal sam od sebe zaradi težav s kašljem, jutri na 6 ur 2 vpiha.
Ko sem sinu nazadnje dajala Ventolin ( letos aprila ob bronhitisu in junija ob bronhitisu, ki je prešel v pljučnico) se spominjam, da nisem ukinjala tako hitro v količini vpihov in razmaku med dajanjem zdravila.
Ali menite, da je to doziranje pravilno, kako je to z uvajanjem in ukinjanjem Ventolina? Kaj pomeni- zadaj bazalno posamezni poki?
Za Vaše odgovore se Vam najlepše zahvaljujem,
Ana
Glede na opis iz izvida je diagnoza bronhiolitis ali bronhitis?
Če ima otrok dober odgovor na Ventolin, potem lahko domnevamo, da ima morda neprepoznano astmo. Sicer Ventolin ni potreben.
Ventolin lahko ukinemo v nekaj dneh, vendar vedno glede na stanje otroka. Če potrebuje Ventolin na 3 ure, bo toliko dni na 3 urah, dokler ne bo boljši in bo naslednji dan tudi po 6 urah v redu, naslednji dan na 8h, potem pa ga lahko ukinemo.
Poki zadaj so lahko zaradi sluzi ob prebolavenju bronhitisa (prehlad v prsnem košu), slišni so tudi pri pljučnici, vendar so ti poki premalo opisani, da bi se dalo karkoli sklepati.
Spoštovana dr. Tanč,
Najlepša hvala za odgovore. Sem večkrat preverila diagnozo- obakrat je napisano Akutni bronhitis.
Sinova pediatrinja je že ob prvi uvedbi Ventolina in dobrem odgovoru nanj omenila možnost astme. Vendar je po aprilskem bronhitisu in junijski pljučnici vladalo zavetje do sedaj. Sina sem takoj po omenitvi možnosti astme peljala k zdravniku homeopatu, ki mu je predpisal zdravilo, ki ga je sin jemal 3 mesece. Po tistem je bilo bistveno boljše.Res je tudi, da smo bili v poletnih mesecih, v vrtcu čez poletje skoraj ni bil, od jeseni naprej so kašlji redno na sporedu, opažam pa,da je vsaka nova epizoda s kašljem resnejša. Tokratni kašelj je spet tak, kot je bil pri aprilskem bronhitisu.
Jutri gremo na kontrolo k sinovi pediatrinji. Bom poročala.
Najlepša hvala za Vaš trud in ekspresne odgovore : – )
Ana
No, bom samo rekla, da to ni bronhitis (kvečjemu delovna diagnoza obstruktivni bronhitis, kar so včasih pisali namesto astma).
Odvisno, zakaj ga prejema (astma, npr.) in odvisno od tega, kako se boste dogovorili v vrtcu. Vrtec namreč ni dolžan dajati nobeno zdravilo.
Spoštovana dr. Tanč,
Danes sva bila s sinom na kontroli pri naši pediatrinji. Sedaj je popolnoma OK, čeprav sem mu včeraj Ventolin dala le zjutraj in zvečer, danes pa sploh ne.
Pediatrinja je skrbno preučila okoliščine vsakokratne potrebe po Ventolinu. Povzela je, da je bil astmatični napad oz. piskanje vsakokrat povezan z virusno okužbo in vsakokrat je v tistem času obolelo več otrok na isti način kot naš, ki pa sicer niso imeli astme.
Glede na to, da v naši družini astme nimamo, se ni odločila za kakšne nadaljnje ukrepe.
Sin je zdaj mnogo boljši, čeprav ga je bolezen precej zdelala. Ventolin imamo v rezervi, srčno upam, da ga ne bomo potrebovali.
Najlepša hvala za Vaš trud in odgovore.
Vse dobro Vam želim,
Ana
Odlično, še dobro, da tile naši otročki pridejo hitro k sebi. Predvsem zdravo leto vam želim:=)