BRONHITIS IN PUMPICE….
Prosim, ali je katera imela zeleno in oranžnopumpico v kombinaciji za zdravljenje bronhitisa…kako dolgo je trajalo, kako se je otrok odzival, namreč moja mi sploh ne dovoli in kriči zraven…???Kaj ste storile z dajenjem ponoči???Dobiti mora na 6 ur…tako da bom jo morala zbujat ponoči med različnima pumpicama pa mora biti presledek 10 minut…kaj ste storile???Kako vam je uspelo…
LP,ABI
Pozdravljena!
Sicer je moja imela le na 8 ur, ker še ni bilo bronhitisa, sva pa že tretji dan zmanjšale na 12 ur. Moja je tudi kričala, zato sva z očijem skupaj to počela. Vzela sva jogurtov lonček in ji je eden držal glavico, drugi pa lonček. Bilo mi je zelo hudo, ampak druga mi ni preostalo. Potem sva jo lepo cartala in je bilo mimo. Vse skupaj pa je trajalo 1 teden in bilo je bolje. Res pa je, da še bronhitis ni nastopil in bi lahko, če ne bi šli pravočasno k pediatrinji.
Malo boš morala na silo, razumem pa, da ti ni prijetno. Otroka to ne boli, le nadležno mu je.
Vso srečo pa čim prej se pozdravita!
Pomagal bi podatek, koliko je tale tvoja “mala” stara. Sin je prvič imel Flixotide pri še ne 4 mes, ko je obupno kašljal, kasneje se je iz vsega skupaj razvila pljučnica. V lekarni se dobijo nastavki za pravilno in učinkovito rabo teh pumpic. Glede na barvo predvidevam, da uporablajš kombinacijo ventolina in flixotida. Nastavek ima na eni strani odprtinico, kamor se vstavi inhalator, na drugi strani pa je maska, ki se lepo prilega dojenčkovemu ali otrokovemu obrazu – pokrije tako nos kot usta. Nastavek dobiš na recept oz. napotnico, je pa treba zanjo kar tečnarit, pripada ti 1 na 3 leta (vsaj mislim da, mi smo lani dobili novega, prejšnji je star 3 leta), zato pazi nanj in ga lepo vzdržuj in neguj. Obrazni del iz mehkega in lepo se prilegajočega silikona, na valju so narisani medvedki, da otročka malo odvrnejo. Mi z inhalacijami nismo nikoli imeli problema, kot dojenčka smo ga zamotili s pesmico ali igračko, kasnej pa smo lepo razložili, kako in kaj, pokazali smo tudi na tistih medvedkih, kaj se dogaja, ko vdihava, okoli leta je že lepo sodeloval, dihala sva skupaj. V bistvu je res, da otrok med jokom globoko vdihne zdravilo in mu to koristi, ampak jaz sem pristaš tega, da se otroku stvari razloži in ni nepotrebnega strahu in odpora. V sili seveda je še vedno boljši jok kot neprejemanje zdravila-možnost “mi ne dovoli” enostavno ne obstaja. Da prime ventolin, ne traja dlje kot 10-15 min, če ne prime, je zdravilo napačno oz. nepotrebno- Da se pokažejo učinki flixotida, traja več tednov, vse tja do 6 mes. Žal. Za nočno dozo bi ti tudi jaz vsekakor svetovala otroka zbudit in dvignit pokonci, sploh v akutni fazi bolezni.
Pavza med obema zdraviloma je zelo pomembna! Vedno se da prvi ventolin (berodual), ki razširi dihalne poti, po 15 min pa še flixotide. Če se zdravilo daje z nastavki, je zdravilo učinkovito 15 sek po vpihu v nastavek.
MI imamo astmo in smo pred 3 meseci inhalirali 7 dni na 4 ure.Sem hodila po stanovanju kot pijana.Glede inhaliranja skozi jogurtov lonček pa tole, ni v redu, koje treba lepo podihat zdravilo , ker se ne prilega lepo obrazku in uhaja zdravilo ven pri strani. Mi smo kupili v lekarni nastavek aero chamber. S tem lepo podiha zdravilo. Ena je omenila, da v spanju ne podiha dobro zdravilo pa to ni res, ne dobi ga če vmes joka, ker samo hlipa in zdravilo na prihaja dovoljgloboko v pljuča. Tako so nam rekli tudi v šoli za astmatike.
Kmalu ozdravite in čim več spanja.
Glede pumpic bi tudi jaz svetovala aero chamber, torej tulček, ki ima na eni strani odprtino za pršilo, na drugi strani pa masko. Maske so v 3 velikostih. Pri nas nismo vedeli da se ga da dobiti na recept, in smo ga kupili (cca 6.000). Pri jogurtovih lončkih je menda tudi problem ker se preveč zdravila prime sten lončka in sploh ne pride do pljuč.
Hvala skrbna za vrstni red inhalacij, nam tega niso povedali. Mi med vpihi počakamo minuto do dve, ampak nisem pa delala pavze med V. in F, prav tako nisem pazila na vrstni red.
Tudi naš se je jokal, prostestiral, brcal in kar se le da poskušal preprečiti inhalacijo. Potem sva se pa nekaj dni namesto s kockami igrala z inhalatorjem in medvedkom, zraven pa sem mu razložila zakaj je potrebno inhalirati. Od takrat naprej sam drži masko na obraz in zraven globoko diha 🙂
v spanju ni učinka, ker otrok preplitvo diha. je potem veliko bolje, da se zraven joka in kriči, ker vmes tudi globoko vdihne.
absolutno se ne sme dajat oranžne pumpice (domnevam, da je flixotide) med spanjem, saj mora po tem otrok splakniti usta in okoli usta ga je potrebno obrisat.
je bilo pa meni rečeno, da se učinki flixotida (če imate res tega) pokažejo v mesecu ali mesecu in pol.
druga, ki jo imate je najbrž ventolin, učinek se pokaže takoj, saj bi moral otrok takoj po vdihu lažje zadihati.
Najprej imam berodual in potem flixotide…to pa ni treba nič splakovat in brisat…zdravnica ni od tega ničesar omenila in je naša znanka…..in tudi med spanjem se lahko daje,tako kot pišete tudi ostale se z vami strinjam in še enkrat hvala vam za odgovore in nasvete
Moram vam povedat, da je malo šlo na boljše….
Lep pozdrav ABI
abi, delajte sicer kakor sami hočete. ampak po flixotidu je potrebno usta splakniti in okoli ust otroka obrisati zaradi razvoja glivic. nisem 100% prepričana, če to piše v navodilih za uporabo. nama so tako povedali na pediatrični kliniki na pulmološkem oddelku. prav tako o dajanju vpihov med spanjem.
kako je prav in kako dela to večina je seveda lahko čisto nekaj drugega. to, da je zdravnica vaša znanka pa še ne pomeni, da zaradi vas ne more kakšne stvari pozabiti omeniti. pa tudi sicer, če ni pulmologinja ampak pediatrinja bi jaz raje zaupala pulmologu. se ti ne zdi?
lahko pa seveda zadevo uporabljate na “dober stari način” in se potem ubadate še z glivičnimi okužbami.
Ventolin je dobro poplakniti ker je okus, ki ostane v ustih, grozen. To mi je svetoval zdravnik v dežurni amb. na Metelkovi.
Po Flixotidu pa so se našemu malčku okrog ust naredile pikice, in kljub zatrjevanju pediatrinje da to dvoje ni povezano, so izginile po kakšnem tednu rednega umivanja okrog ust po inhalaciji. In se niso več pojavile – ker ga še vedno umivam:))