bronhitis in bronhialna odzivnost
Spoštovani,
pred štirimi tedni se mi je po blagem prehladu iznenada pojavilo oteženo dihanje. Pulmolog je posumil na bronhitis (veliko sem tekla tudi v hladnem) s povečano bronhialno odzivnostjo, testi za astmo so bili vredu, prav tako rentgenska slika in astma ni bila diagnosticirana. Prejela sem dozo Alvesco 160 1x na dan zjutraj. Napisala mi ga je že osebna zdravnica par dni prej, skupaj z Ventolinom, kajti tudi ona je posumila na isto stvar.
Ker sem imela še vedno težave z dihanjem, mi je osebna zdravnica povečala dozo na 2x Alvesco zjutraj.
Zadeve se umirjajo ampak res zelooo počasi. Je to sploh normalno za akutni bronhitis? Zadeve so zdaj tako znosne, da sem lahko spet v službi in ob mirovanju nimam težav, prej tudi npr. v postelji nisem mogla dobro predihati. Ob naporu (ki je že malo hitrejši sprehod) in prihodu na mrzel zrak me pa še vedno precej stiska v pljučih in tudi neprijetno špika na trenutke. Nimam občutka, da se dušim ali pa kaj podobnega, samo da ne uspem predihati v skladu z naporom. Kondicije sem prej imela veliko. Če poskusim dihati forsirano, me tudi boli. Čudno mi je, ker ne kašljam, nimam vročine, pravzaprav nič podobnega težavam povezanim z bronhitisom.
Moje vprašanje je, če lahko bronhitis sploh lahko poteka brez kašlja in tako dolgo traja – že cele štiri tedne. Malce me skrbi, da nimam kakšne prikrite pljučnice, ker sem tudi s počutjem ves čas tako tako na meji in bi sicer morala dobiti antibiotike. Tudi zdravilo Alvesco me skrbi, sploh ker smo povečali odmerek, pa sploh ne vem če učinkuje. Se mi zdi, da bi tako počasi se zdravila tudi brez Alvesca. Najrajše bi zmanjšala nazaj na 1x 160, kot je predpisal pulmolog.
Vljudno vas prosim za nasvet,
Katarina
Spoštovani,
Po prehladu lahko traja kašelj še 2 meseca. Tudi utrujenost se lahko vleče. Ampak za bronhitis ni značilno dušenje in špikanje. Ali ste opravila kakšne krvne preiskave? Krvno sliko, CRP? Glede smiselnosti prejemanja Alvesca pa se dajte pogovoriti s pnevmologom.
Lep pozdrav
Mitja Košnik
Bolnišnica Golnik
Hvala za odgovor,
vse preiskave sem opravila in so vredu, nič ne kaže, da bi bilo kaj narobe, tudi srčni markerji so bili ok. Pomislila sem tudi že na psihogeni izvor, vendar mi je čudno zakaj so potem zadeve v mirovanju ok in nimam nobenih občutkov forsiranega dihanja. Zdaj sem pa že itak psihično znervirana, ker tole ne mine. Prejšnji teden in čez vikend je bilo ok, zato sem šla včeraj zjutraj peš v službo (imam cca 20 minut) in ker je bilo malce bolj mrzlo se mi je ob hoji spet poslabšalo. Globoko sploh ne morem dihati ob naporu, kot da ne morem dvigniti ali spustiti trebušne prepone in se res forsiram pa še boli me v tem predelu. Prav ustaviti se moram, da lahko prediham in potem nadaljujem. Takrat ko imam težave npr. tudi zazehati ne morem. Sedaj se spet umirja, ker sem včeraj počivala. Ali je to sploh čemu podobno?
Težave so se mi pa začele po zadnjem teku, ko sem celo pot praktično globoko predihavala čez usta, ker sem bila prehlajena. Spirometrija je bila ok, ampak ali se da to testirati, da se me da na kolo za 15 minut pod visoko obremenitev in bo slika čisto drugačna kot v mirovanju.
Kašljala pa tako ali tako sploh nisem, niti na začetku ne.Tudi dušila se nisem nikoli.
Še enkrat vam hvala za ponoven odgovor,
Katarina
zgleda zagonetno. Sicer po infektu neko pomanjkanje kondicije lahko dolgo časa traja, ampak ni varno težav banalizirati. Predvsem ob tem, da sem odvisen od precej majhnega nabora podatkov. Vsekakor je to za osebni pregled, morda na kliniki.
Lep pozdrav
Mitja Košnik