Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Bronhitis, faringitis?

Bronhitis, faringitis?

Spoštovani!

Zanima me, kako se med seboj ločijo npr. bronhitis in faringitis? Namreč, zdi se mi, da mi za iste znake zdravniki večkrat napišejo različne diagnoze, včasih eno, včasih drugo. Ko se mi je to prvič pojavilo, nekje konec osnovne šole (stara sem 25 let), je bila diagnozna faringitis (postavljena po brisu žrela), potem pa se mi je nekaj podobnega ponavljalo na približno 3 – 4 leta, od tega mislim, da sem si enkrat ali dvakrat sama pozdravila, dvakrat pa je bila diagnoza bronhitis (enkrat po slikanju pljuč). Zanima me, po čem to lahko zdravniki ločijo, če seveda ne vzamejo brisa? Sama trenutno, ko sem zdaj spet zbolela, (in ko je odhod k zdravniku bil nemogoč zaradi praznikov), menim, da je bronhitis, saj čutim draženje tudi globlje, v pljučih, ne le v žrelu, ki je tudi boleče, sem hripava in kakšna dva dni sem bila tudi na pol brez glasu, in prisoten je dražeč, “težak” kašelj iz pljuč z nekoliko gostejšim rumenkastim sputumom, ki je občasno rahlo krvav. A menite, da si kljub temu lahko poskusim to do konca sama pozdraviti, ali bi bil nujen odhod k zdravniku? (dežurni najbrž ne sprejemajo za kaj takšnega ali pač?)
Sedaj pijem čaj iz sleza (Althaeae) in žajblja z mlekom in medom (recept sem našla v knjigi p. Ašiča) in mislim, da mi je prav ta pomagal pri delnem povratku glasu (saj po knjigi zdravi hripavost, težave z žrelom, bronhitis itd.), ponoči vzamem še sirup Althaeae, čez dan pa raztopino Fluimukan, ter občasno kak Neoangin, Septoleto ali sprej Angal-S. A je takšno “domače” zdravljenje ustrezno in ali menite po zgornjem opisu, da gre res za bronhitis, ali bi kljub temu lahko bil “le” faringitis? Vročine nimam, pa tudi nahod je le srednje močan. Glede na to, da so se mi prvi znaki (rahlo draženje v zgornjem delu pljuč) pojavili že okrog 21.12., se mi zdi, da je za zdravnika že tako in tako prepozno, da je torej bolezen že nekje na polovici. Kaj menite?

Najlepše se zahvaljujem za odgovor in vas lepo pozdravljam!
In seveda, lepe praznike!

Maja

Spoštovani!

Bronhitis je vnetje drobnih pljučnih bronhijev in se kaže kot piskanje pri osluškovanju, bolnik pa ga občuti kot slabo počutje kašelj, tudi pisaknej pri ustih, lahko tudi zbadanje v prsih… Hripavost in bolečine za prsnico niso sestavni del bronhitisa, čeprav ga lahko spremljajo. Faringitis je vnetje žrela, tj. skrajno zgornjega dela diahlnih poti od ust pa do grla in ga čutimo kot bolečine pri požiranju. Vnetje grla (in sapnika) pa zaznamo kot hripavost, bolečine za prsnico, dražeč kašelj…

Bistveno je razlikovanje med znaki bakterijske okužbe, kjer je potrebno zdravljenje z antibiotiki in virsune okužbe, kjer zdravljenje z antibiotiki ni smotrno. Bris bi nam pri tem lahko pomagal – a gre za bris žrela, ki pa ne more pokazati povzročiteljve drugje. Postavljenje diagnoze je zato pogost bolj stvar navdiha, saj se znaki in bolezni v dihalih pogosto prepletajo in so si na moč podobni. Bronhitis je v primerjavi s faringitisom relativno redka diagnoza.

Ker večinoma bakterijske okužbe dihal potekajo z visoko vročino in hudo prizadetostjo, v vašme primeru ravnate pravilno. Poleg tega pa bo potrebnega kar precej časa, da se stanje izboljša.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Hvala lepa za odgovor, prosim samo še za drobno pojasnilo:
A to pomeni, da je tudi bronhitis lahko bodisi bakterijski ali pa virusni? In v primeru da je virusni, ga torej lahko zdravim tako “po domače” ali pa bi se vsak bronhitis moral zdraviti z antibiotiki?
Se opravičujem za kompliciranje, a tega nisem najbolje razumela! (namreč ali obstaja tudi bronhitis, povzročen z virusi, ki mu torej antibiotiki ne pomagajo)
Še enkrat, hvala in lep pozdrav! Maja

Spoštovani!

Bronhitis pri sicer zdravih ljudeh je praviloma virusnega vzroka in ga ne zdravimo z antibiotiki. V primeru večje sape ali piskanja uporabljamo zdravila za širjenje bronhialnih poti kot pri astmi. Antibiotik prepišemo le v primeru, da bolnik z bronhitisom izkašljuje gnojav sekret, da je ta obilen ali, da se med boleznijo spremeni njegova oblika. Antibiotik predpišemo tudi bolnikom s poslabšanjem kroničnega bronhitisa z gornjimi znaki.

Bronhitis zato lahko mirno zdravite z “domačimi” zdravili.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani!

Danes sem bila pri zdravniku, saj se stanje še ni izboljšalo, in mi je najprej postavil diagnozo (ob pogledu na žrelo) kronični faringitis, torej da imam izsušeno sluznico itd., in da je zraven morda bilo še malo bronhitisa. Predpisal mi je tablete Sinecod, ki zavirajo kašelj, a zanima me naslednje: res je, da ne izkašljujem veliko, a vsake toliko (npr. ponoči za kakšni dve uri) dobim nekak napad suhega kašlja, včasih tudi izkašljam malo (tudi krvavo sluz) in skoraj ves čas “čutim pljuča”, nekakšne občutek, kot da bi pljuča “srbela” od znotraj. Torej, nekaj se izkašlja, čeprav zelo težko. A ni potem škodljivo jemati Sinecod, saj bo ta npr. povzročil, da sluz oziroma nek tujek, ki me sili na kašelj, ostane v pljučih, namesto da se izloči. Zato sem tudi do sedaj na lastno roko jemala raztopino Fluimukan, a mi je danes zdravnik rekel, da ne, ker tako ni kaj izkašljat, zdi pa se mi, da takrat slučajno ni bilo nič v pljučih, medtem ko občasno je in bi s Sinecodom to “zavirala”, če razumete, kaj želim povedati.
In, ali je normalno, da bi pri navadnem faringitisu ali bronhitisu bila prisotna krvava sluz? (ali pa je lahko to morda kakšna tuberkuloza?)
Še enkrat se najlepše zahvaljujem za odgovor in vas lepo pozdravljam,

Maja

Spoštovani!

fluimukana za izkašljevanje ne uporabljajte po 16. uri, ker vas potem po ne potrebnem draži na kašelj še ponoči. Čeprav čutite pljuča, je to predvsem vnetje žrela in sapnika, zato imate tudi dražeč kašelj. Izkašljujete sluz in kri iz kake počene žilice v sapniku, na kar pa fluimiukan nima kakega bistvenega vpliva. Z umirjanjem kašlja ne boste preprečili izločanja te odvečne sluzi, oz sluzi, ki nastaja zaradi vnetja, le nekoliko manj naporen bo ta kašelj.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close