Najdi forum

britje spolovila

Spoštovani!

Odločila sem se za britje spolovila do zadnje dlakice in me zanima, kako to najbolj varno storim, da ne bo kakršnih koli vnetij, mozoljčkov, …skratka da bo spolovilo čisto gladko, negovano?
Vem, da se lahko pojavijo reakcije, pa vendar.
Ali lahko uporabim kar peno za britje?

Hvala vam za nasvete.

Lep pozdrav.

Spoštovani,

hvala za zanimivo vprašanje, ki se gotovo poraja številnim ženskam.

Za depilacijo intimnega predela so primerne vse tehnike, ki jih sicer uporabljamo za odstranjevanje dlak drugje po telesu: britje, depilacijska krema, vosek ali celo trajna epilacija z laserjem. Na intimnem predelu, zlasti v področju kolčnega pregiba, se po depilaciji na splošno pogosteje pojavlja vnetje (folikulitis – mozoljčki) kot drugje, npr. pod pazduhami ali po nogah. Težave so najpogostejše po britju ali vosku, običajno jih je manj po uporabi depilacijske kreme, so pa odvisne od vsake posameznice – nekatere imajo težave skoraj vedno, druge nikoli.

Možnost vnetja po depilaciji lahko kar najbolj zmanjšate z nekaj preprostimi ukrepi. Področje pred depilacijo umijte z vodo in milom. Če ste se odločili za britje, lahko uporabite tudi peno. Po depilaciji ostanke pene izperite z vodo in nežno osušite s svežo brisačo. Nato obvezno uporabite antiseptik za kožo, bodisi katerega od namenskih proizvodov po britju, bodisi razkužilo iz lekarne ali pa npr. kremo Bepanthen plus (pozor, ker obstajajo trije različni Bepantheni – mora biti krema plus, tj. tista, ki je za rane). Britvica naj bo vsakokrat nova; če jo uporabite večkrat, pa jo po vsaki uporabi dobro očistite in razkužite. Po britju se izogibajte sintetičnega perila; najbolje je depilacijo opraviti zvečer in si potem privoščiti spanje brez hlačk. Tudi drgnjenje (npr. tesne kavbojke, spolni odnos) kmalu po depilaciji povečajo možnost folikulitisa, tako da se odrecite tesnim vrhnjim oblačilom, po morebitnem spolnem odnosu pa depilirano področje še enkrat razkužite.

Ta splošna navodila sicer preprečijo večino težav, pa vendarle se lahko kakšen mozoljček še pojavi. Sčasoma vsaka ženska najde svoj recept za depilacijo, morda bo svoje izkušnje prispevala še kakšna obiskovalka.

Lep pozdrav,

Vesna Tlaker Žunter, dr. med., zdravnica specialistka dermatovenerologije Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/ Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/

Pozdravljeni,

če bi kdaj prej videla ta forum, bi že zdavnaj postavila par vprašanj na to temo :-)).
Žal sem ena izmed tistih s konstantnimi težavami na tem področju.
Namreč, sem normalno poraščena, dlake pa žal dokaj močne in koža zelo občutljiva, tako da so depilacijske kreme zelo hitro odpadle (koža je bila po uporabi močno vneta in razdražena, dlake seveda niso odpadle). Poskusila sem tudi z voskanjem bikini predela, tako doma (le 1x :-)) kot v tudi v salonu. Učinek od doma je bila katastrofa, v salonu sicer boleče, koža pa gladka, dokler se ni začel ciklus nove rasti dlak. Le-te so se pričele vraščati, kar je vodilo do bolečih podkožnih mozoljev. Aja, ko sem hodila v salon na voskanje, se zaradi učinka nisem brila.
Z britvico pa so tudi izkušnje posebne vrste. Britje s peno ali z milom, po britju sem se mazala z vsem možnim ali pa z ničemer, spala s spodnjicami ali brez, koža se je slej kot prej vnela. Teh mozoljčkov je ogromno, so vzdolž obeh strani bikini predela, koža pa tudi nenormalno srbi. Seveda poskušam ne praskati (ne uspe vedno) in se namažem s Fenistil gelom, da omili zadevo. Problem pa se pojavi tudi, ko po britju pričnejo dlake ponovno poganjati. Tudi ta proces nenormalno srbi, saj se te kratke in močne dlake drgnejo ob spodnjice in “žgečkajo”. In se spet vse vname in je spet polno mozoljčkov.
Tudi “tadrago” metodo laserskega odstranjevanja dlak na tem področju, sem lani preizkusila, vendar sem jo zaradi bližajočega poletja morala prekiniti, jeseni je zaradi drugih razlogov nisem mogla nadaljevati. Tudi ta metoda vključuje britje dlak in posledično vse kar spada zraven.

Trenutno sem v 20. tednu nosečnosti in verjetno je pod vplivom hormonov koža tudi na bikini predelu še bolj občutljiva oz. jaz vse skupaj bolj občutljivo doživljam.
Nebritje oz. poraščenost ne pride v poštev, že zaradi higiene, pa tudi bolj pogostih obiskov ginekologov, zato vas prosim za kakšen uporaben nasvet.

Hvala za odgovor in lep pozdrav,
Urška

Spoštovani,

podobne težave kot vi ima po depilaciji kar nekaj žensk z močnimi in skodranimi dlakami, pa tudi nekateri moški po britju brade. Če je dlačica izpuljena ali obrita tako, da konec ne gleda iz lasnega mešička nad površino kože, lahko začne namesto navzven rasti v katero koli drugo smer v koži, kjer deluje kot tujek in sproži vnetno reakcijo. Posledica pa je neprijetno, srbeče, lahko tudi boleče vnetje, medicinsko ga imenujemo psevdofolikulitis.

Ob težavah, kot so vaše, boste najverjetneje še najbolje prišli skozi, če si dlak ne brijete oz. depilirate popolnoma, ampak jih samo na kratko pristrižete. Nad površino kože naj gleda vsaj kakšen milimeter dlake. Pomagate si lahko s frizerskim strojčkom za lase, tovrstno možnost pa ima tudi nekaj električnih brivnikov. Na daleč (npr. na bazenu) ne bo nihče opazil, da niste depilirani na gladko. Kar se zdravnikov tiče, vam pa zagotavljam, da vidimo toliko različnih intimnih frizur, od brazilke pa do bujnega grmičevja, ki sega od popka do sredine stegen, da nas prav nič ne more niti presenetiti niti začuditi in tega pravzaprav niti ne opazimo.

Edina trajna rešitev, če si želite problem rešiti za vselej, pa je laserska epilacija, ki jo je sicer treba nekajkrat ponoviti, ampak bo po njej konec muk.

Lep pozdrav,

Vesna Tlaker Žunter, dr. med., zdravnica specialistka dermatovenerologije Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/ Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/

pozdravljeni
zanima me po koliko časa zrastejo dlaje po prvem britju?

lp

Pozdravljeni,

dlačite začnejo rasti že v nekaj dneh.

*** Lep pozdrav, Urška Bizjak Ogrinc Juna d.o.o. http://www.juna.si

New Report

Close