Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca Bris materničnega vratu-patološki izvid PIL-VS

Bris materničnega vratu-patološki izvid PIL-VS

Pozdravljeni

Sem mama dveh otrok, najmlajšega, (star dobro leto) sem rodila pri 34 letih. Do prve nosečnosti sem imela navado vsako leto preventivno opraviti pap bris (nikoli nisem imela slabega izvida) ko pa sem zanosila sem zmotno sklepala, da se glede na frekvenco pregledov opazi tudi druge neželjene spremembe rodil.V decembru 2019 mi je ginekologinja odvzela zadnji PAP bris. Izvid brisa je bil PIL-VS, Ploščatocelična Intraepitelijska Lezija Visoke Stopnje. Napotena sem bila na kolposkopijo. Dr. Klanjšček Jure je že pred biopsijo namignil, da bo glede na izvide verjetno potrebno nadaljne zdravljenje, kar bo seveda lahko potrdil po histološkem izvidu. Med biopsijo sem zelo krvavela (razlog naj bi bila žilica za odstranjenim tkivom), potreben je bil tudi šiv, sklepam, da tam, kjer je odstranil tkivo za preiskave. Kljub temu, da je bil pregled zelo neprijeten ni bil boleč (parkrat je malo zbodlo). Po pregledu sem vprašala v kakšni situaciji sem, predvsem me je zanimalo ali je to že rak oziroma kako blizu sem mu. Odgovor se je glasil, da rak ni, da so to predrakave spremembe.

Ko sem prejela izvid oz. diagnozo biopsije pa so me zmotili naslednji podatki:

N93.0 Postkoitalna in kontaktna krvavitev
N93.9 Neopredeljena krvavitev iz maternice in nožnice *zakaj neopredeljena, če smo omenili žilo
R87 Nenormalen bris rodil (npr.HPV poz.) *kako na primer HPV poz.? ali so to samo ugibanja?
Z08.0 Pregled po KRG posegu – mailgna neoplazma *mar to ne pomeni rak materničnega vratu
Z09.0 Pregled po KRG posegu – benigna sprememba

Zvedam se, da bo več znanega po prejetih histoloških izvidih vendar imam občutek, da z mano niso bili ravno odkriti glede mojega trenutnega stanja. Ne glede na naravo resnice bi rada slišala neolepšano verzijo.

Najlepša hvala za odgovor

Ni nič olepšana verzija, diagnoze so bile vnešene po MKB šifrah in kar je vrglo ven, to je ostalo. To so opisi iz šifranta, ki se sicer navezujejo na vaše stanje, ampak seveda ne beseda po besedi, saj so, kot rečeno, prepisi iz šifranta. Izvid v besedilu opisuje dejansko spremembo znotraj epitelija, ki ni razširjen raj, vsekakor pa predvidevam, da vam jo bodo odstranili, preden se razširi v okolico.
Lep pozdrav

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Najlepša hvala za odgovor. Po prejetem histološkem izvidu, so me povabili na poseg LLETZ.
Diagnoza:
Ekscizat porcije pregledam v dveh kasetah v 10-tih rezina na štirih stekelcih.
Vsaj 2/3 površine,. ki je sicer na robovih precej diatermijsko poškodovana je videti velikocelični ploščati epitelij, ki kaže PIL – VS, CIN 3, a na enem mestu vrašča tudi v svetlino cervikalne žleze. Ni videti invazijo v vezivo.

Zanima me, kaj pomeni, da vrašča v svetlino cervikalne žleze? Ali to pomeni, da bo zadevo težje odstraniti oz. so se predrakave spremembe že razširile naprej?

Hvala za odgovor in lep pozdrav

Zdravo, povprasajte na forumu ginekologija
Lep pozdrav

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

New Report

Close