BRIKETI SO SRANJE-RES !!!
Jaz psu dajem samo surovo hrano in ima odlično prebavo, lepe drekce, trde, nesmrdeče-kaka 1 x na dan zelo malo, saj v glavnem izgleda njegov organizem ta hranila porabi.Uživa kosti,malo mesa,surovo mleko,tudi zelenjavo,jajca….podobno kot je že nekdo tukaj gor pred časom zapisal in sem ga jaz potem začel tako hranit.
Bili smo na dopustu in zaradi praktičnosti sem se odločil, da mu bomo tam dajali brikete.Pes ima 38 kg in smo mu dajali po 500 gr briketov (72 eur. za 13 kg-Acana torej vrhunski briketi).
Pes je hrano iskal kar naprej, zato smo mu dali po 2 obroka na dan, ampak presenečenje drugi dan-kakal je cele kupe-cele gore mehkega,smrdečega blata.Kakal je 3 x na dan !!! Imeli smo problem te kakce pobrat, ker so bili tako mehki, zato sem moral poleg vrečke s seboj nosit še gumi rokavice, poleg tega, da sem to packarijo pobral,sem moral na določenih mestih polivati še z vodo.No da ne opisujem več tega sranja, hočem rečt, da se mu je prbava čisto spremenila.
Največje presenečenje pa je bilo doma, ko sem ga zvagal-shujšal je za 2 kg pri tem, da je bil na dopustu bistveno manj aktivem kot doma.
Zdaj spet uživa ob kosteh,mesu,mleku,jajcih,korenčku,solati….
Sveža hrana ima vsekakor višjo hranilno vrednost kot predelana hrana. Seveda pa je potrebno hraniti tako, da pokrijemo vse potrebe psa in da upoštevamo tudi vse posebnosti psa (alergije, občutljivost na določeno hrano ipd.). In če psu nismo sposobni pripraviti uravnovešene sveže hrane, je mnogo bolje hraniti s kvalitetnimi briketi.
Ampak tvoj opisani problem ne izvira samo iz briketov.
Psu nikakor ne smeš z enega dneva na drugi dan zamenjati hrane, na katero je organizem navajem, to je potrebno početi postopoma.
Če bi se nekdo z danes na jutri odločil, da bo psa nehal hraniti z briketi in prešel na surovo hrano, bi se mu znalo zgoditi prav enako kot tebi.
to ne bo držalo, sem že enkrat pisal o tem.
Sicer se strinjam, da je potrebno spremembo hrane postopoma uvajat, sicer pa:
Moj pes je jedel brikete, kao “najboljše” cca. 80 eur za 13 kg pa je ravno tako iztrebljal cele gore
tako da se kar strinjam, da so vsi briketi glede na to da so termično obdelani, za psa neprimerni
in se že po iztrebkih vidi, da jih pasji organizem ne presnovi tako kot je treba-sicer bi psu več ostalo v telesu.Surova hrana ( kosti,meso,jajca,kislo mleko,zelenjava in kare še naštevate zgoraj) je ŽIVA hrana, ki jo pasje telo obdela tako kot je treba, briketi pa so mrtva hrana in zato ni čudno, da je cela gora iztrebkov.Moj pes uživa surovo in ima zelo malo iztrebkov in ti so v trdi klobasi, ki pripomore, da se psu stiskajo tudi analne žleze.Z briketi je blato mehko in se analne žleze ne stisnejo, zato so vrečke polne in imajo psi težave, posledično jih veterinarji stiskajo, kar pa ni normalno.
No o prehrani psa bi se dalo še kako pisat !
Samo kot zanimivost – jaz tudi doma občasno psa hranim z Acano. Torej mu to niso bili novi briketi. Kakci vedno čvrsti, nesmrdeči, iztrebljal ni količinsko veliko, 2 x dnevno. Na morju pa čisto enako kot pri tebi hribuc, kakal je celo kakšne 4 x na dan, mehko, smrdeče. Jaz sem sklepala, da je to zaradi vznemirjenja zaradi novega okolja in slane vode, ki jo je med plavanjem kaj popil.
Pri mojem torej dvomim, da so bili briketi krivi…
vsekakor je pripravljena, uravnotežena hrana z dovolj mesa pa tudi ostalih stvari super.
Ni pa tudi za plkuvati po briketih, al pa prehrani psov, ki so recmo alergiki ali pa jim takšna prehrana preprosto ne ustreza in imajo po njej probleme.
Vsekakor je p rudi res, da niso vsi briketi za vse pse, pa če so še tako kvalitetni. Mi smo recimo poskusili z Orjen, pa ni bilo ok. Za našega psa je očitno noter preveč beljakovin, ker je bilo enako tudi zostalimi visoko beljakovinskimi briketi. Mehko blato v velikih količinah, kjub postopnem prehodu. Ko je nepojedene brikete podedoval prijateljičin pes ni imel nikakršnih problemov, čvrsto blato v majhnih količinah. Pač niso si vsi psi enaki in ne paše vsem isto. mi sedaj hranimo z mešanico malo manj visokobeljakovinskih briketov in doma pripravljenih dodatkov in je super,
Kljub osebno ne preveč krasnim izkušnjam z Orjen, so vseeno vključeni na moj seznam priporočil. Ne pričakujem, da bo nekdo, ki išče primerno hrano za svojega psa to zadel v prvo. Če pa uspe pa toliko bolje.
Ko odkrijete kaj vašem psu ustreza in če ustreza tudi zdravstvenim smernicam in potrebam psov, potem seveda na tem ostanete. Pa če gre za pripravljeno hrano ali pa znamko briketov, ki vašem psu ustreza
moja stara mama pravi da je za psa primerno samo surova hrana-karkoli samo da je surovo.
Briketi so na trgu le nekaj let, prej jih ni bilo.Moja stara mama pravi da njeni psi niso bili nikoli pri veterinarju (imela je 3 pse s povprečno življ.dobo 14,5 let-nemški ovčar,2 mešanca 1 z rodovnikom)-nikoli niso bili pri veterinarju, razen ko je on prišel v vas in jih cepil proti steklini (kadar je pač prišel).Prvega njenega psa pa niso nikoli cepili proti stekleni in je živel še 8 mesecev več kot povprečje vseh treh psov (vse ima zapisano).Zdaj ima že nekaj let majhnega mešančka-tudi mu daje vse surovo.
Ko je ubila kakšno žival (kokoš,zajca) je pes vedno dobil čisto vse odpadke, razen perja in dlake.Ko so imeli koline so se psi še dolgo mastili s kostmi in obrezki.Tudi jajca in mleko so dobili, travo so pa itak sami dozirali po potrebi.Včasih so dobili tudi kaj kuhanega, ampak redko.
Toliko o prehrani,veterinarjih in življenski dobi psov.Danes pa veterinarji služijo na račun umetne, procesirane pasje hrane in posledično bolezni ki jih prizadane.V brikete t6ovarne zmešajo vse-VSE to se zavedajte.Pojdite enkrat v bližino takšne tovarne, boste čutili kako neznansko smrdi.
Hribbuc – moja stara mama pravi – ni ravno najboljši začetek, za neko verodostojno informacijo … verjamem, da je tvoja stara mama pametna ženska in da je imela zdrave pse, ampak nažalost niso vsi psi enaki, sploh ker jih ljudje neprestano kvarimo s neodgovor im parjenjem iz tega ali onega razloga.
Tudi to, da pes nikoli ni pri veterinarju ni nujno dobra stvar.
Briketov prej res ni bilo, ampak zakaj bi to pomenilo, da so takoj nujno slabi? Včasih tudi penicilina ni bilo, pa to še ne pomeni, da ga zato ni za uporabljati (seveda ne za vsak prehlad).
Pravilno sestavljena surova ali kuhana hrana je za psa lahko čisto ok, lahko pa tudi ne. Piščančja kost recimo že ni ok. V manj kvalitetnih briketih so ravno ti ostanki, o katerih ti govoriš, da jih je stara mama dajala psom :). V kvalitetnejših briketih je pa noter poleg ostankov od predelave mesa tudi dejansko meso, ne le obrezki. Vse je odvisno od sestave briketov, ki nikakor niso vsi enaki, pa tudi vsi ne ustrezajo vsem psom, včasih celo nobeni.
Prav tako veterinarji večinoma propagirajo le eno znamko briketov (hills), včasih mogoče še RC, potem se pa konča. Na našem tržišču pa je še mnogo mnogo drugih, s katerimi veterinarji nimajo prav nobene veze, so pa po kvaliteti celo boljši in celo cenejši. Seveda pa sam verjetno veš, da kvalitetnih briketov ne najdeš v supermarketu. Tam dejansko “prebivajo” briketi, ki jih opisuješ, ki ne vsebujejo niti polovice potrebnih beljakovin in veliko preveč žit. Tiste beljakovine, ki pa že so so vprašljivega izvora, zraven pa je vse polno aditivov in soli. Takšnim briketom se je dejansko treba ogniti v velikem loku.
jaz psa hranim že 11 let s PEDIGRE čisto poceni hrana, včasih jo kupim celo na bencinski črpalki.Pes tudi še nikoli ni bil pri veterinarju, zdrav je kot dren (se temu reče), tako da nič ne pomeni draga briketirana hrana, pa surova hrana, pa kaj jaz vem kaj še vse-moj pes je potrdilo za to, da je pes lahko lepo raščen, zdrav, živahen tudi samo s poceni briketi.
No, to da so bili cepljeni ali pač ne, pač ni neke hvale vredno.
Surovo – hm, zakaj pa perja in dlake niso dobili? V bistvu tudi to psi, hranjeni z “domačo hrano” rabijo. Najhuje je ravno to, da ljudje začnejo potem futrat zrezke, recimo.
Hm, v kateri tovarni oz. v bližini katere pa si ti bila? A to tu, pri nas? Ali je pobrano iz kakšne internetne strani mogoče? Če ja, bi prosila za link, ker me prav zanima. In o kateri hrani točno je tu govora?
Na enem se dela statistika? Jaz jih imam 6. Različnih pasem, različnih starosti, posledično z različnimi potrebami – istočasno, da se razumemo.
In ne, nobenega ne grem futrat s takim junk food-om, tudi, če bi kateremu pasalo. Jih imam preveč rada.
In se ne mislim kregat. Vzemi v roke žakelj hrane in preberi sestavino. In prepiši samo eno, ki se ti zdi OK.
Kako še ni videl veterinarja? Kaj vi psa ne cepite in tudi čipiran ni?
Obstajajo tudi ljudje, ki jedo dan na dan junk hrano in so še kar živi in zdravi. Pa ljudje, ki spijejo velike količine alkohola in jim jetra še niso razpadla. Pa ljudje, ki pokadijo škatlo cigaret dnevno in jih še ni pobralo.
Pa zato cigarete, junk hrana in alkohol niso nič bolj zdravi in jih ne priporočamo naokoli kot optimalen način prehranjevanja / uživanja.