Najdi forum

Pozdravljeni,

imam 3 mesece starega bullmastifa, zanima me kako vi pripravljate brikete svojemu ljubljenčku. Meni je en veterinar rekel, da naj jih namočim v vodo, saj se tako briketi že v posodi napnejo, kajti nevarno je, da se po nenamočenih briketih kužek napije vode in nato se briketi v želodčku napnejo to pa lahko povzroči, da se obrne želodec. Drugi veterinar pa mi je rekel, da je bolje da mu dam suhe brikete in da zraven pije vodo. Zdaj ne vem kaj je boljše, čeprav se mi zdi prva možnost logično razumljivejša.

LP

ti upoštevi to, kar je Matko reku (če je kateri od njih on). ker on je da best!

Jaz se že leta držim druge možnosti (suhi briketi, čeprav je nekaj obrokov tudi doma pripravljenih), ker se mi to zdi čisto ok varjanta. Težko verjamem, da lahko tak način prehranjevanja povzroči zasuk želodca. Če vas to skrbi, potem razdelite dnevno porcijo na dva dela in svojemu kužku privoščite vsaj uro počitka po obroku, saj lahko takrat fizična aktivnost povzroči zasuk želodca. Pri večjih pasmah je priporočljivo, da ima dvignjeno posodo. Namočena hrana je krasno okolje (veliko beljakovin) za bakterije, kar lahko v najboljšem primeru psu povzroči le prebavne motnje in drisko. Slišala sem že za primer, ko je ženska prišla na veterino s kužkom, ki mu je grozila odpoved ledic. Vzrok: vsakodnevno hranjenje z briketi namočenimi v juho, ki je bila očitno preveč slana za pasji organizem 🙁 No, malce sem zašla…pri vodi take možnosti namreč ni (sem pa to napisala, da ne bo kdo dobil kakšne “čudne” ideje). Sama imam tudi veliko stikov s pasjimi ljubitelji ter veterinarji in večina (posebno veterinarji) zagovarjajo kvalitetno suho hrano (Hill’s, Nutro…). Seveda vedno skupaj s posodo sveže vode.
Upam, da se bo še kdo javil in povedal svoje mnenje!

Lep pozdrav!

Se strinjam. Svojo psico hranim 2x dnevno s suho hrano, po obroku pa si privošči počitek.

Katarina, enega psa imam že sedem let, drugega pa dobri dve leti. Najraje sicer jesta doma pripravljeno hrano, toda briketke dobivata že zato, da malo grizljata, kajti vidim, da prav uživata, ko tareta trde brikete in ko jima poka med zobmi. Običajno sta potem žejna in pijeta vodo in do danes (trkam na les!) se ni še nobenemu obrnil želodec. Ko pa sem jima brikete namočila (z vodo ali juho), jih nista hotela jesti. Je pa res, da jima briketov nikoli ne dam zelo veliko. Trimesečnemu kužku lahko daš drobne briketke (junior) in boš sama videla ali jih bo lahko trl ali ne. Moj mlajši kuža je opazoval starejšega in se na vso moč trudil, da bi lahko tudi on zgrizel briket, ko je bil toliko star kot tvoj. No, tvoj bullmastif je gotovo večji od jazbečarja in ima verjetno tudi večje zobke. Poskusi, pa boš videla, kaj mu bolj odgovarja! Srečno!

Moji psi nikoli niso marali namočenih briketov (razen, če se jih je zalilo z govejo juhco). Dajte mu kar suhe in vodo zraven. Do zasuka želodca skorajda ne more priti, ker je tri mesece staremu psu tako ali tako potrebno dnevni obrok razdeliti na vsaj tri ali štiri dele. Kuža naj se kako uro po vsakem hranjenju ne napreza preveč in bo vse v redu.

Morda tole ne bo ravno odgovor na vprašanje, vendar ste že poskusili dati pasjo konzervo med brikete? Moja psička to naravnost obožuje!

Če ti povem da mam 10 let staro psičko in da vsak dan je brikete-nenamočene in je čila in zdrava,potem boš videla,da to kar si napisala ni res.Nasprotno-mojo psičko še veterinarji prehvalijo da nikakor ne izgleda stara 10 let,poleg tega pa v teh letih ni bila niti malo bolna.

Nič drugega noče jest-samo brikete.Vodo pa ima vedno na voljo in jo pije zraven.

New Report

Close