brezposelna nosečka
pozdravljeni
imela bi vprašanje. sem brezposelna v 6. mesecu nosečnosti. ponudila se mi je priložnost zaposlitve, katero mislim tudi sprejeti. pa vseeno vsi vpijejo, da se mi ne splača, da je bolje, da sem brezposelna. ampak kot zaposlena dobim cca 280 evrov porodniške. če se pa ne zaposlim mi pa pripada za 1 leto starševski dodatek 195 evrov. kje je potem računica se ne zaposliti, če dobiš kot zaposlen več? naj še povem, da z očetom otroka nisva več skupaj in tudi preživnine nisem hotela zahtevati, ampak pravijo, da jo moram, če ne smatrajo, da imam dovolj sredstev za preživetje. naj povem še to, da živim pri starših, dobivam zmanjšano soc.denarno pomoč ca 160 na mesec. sedaj pa so se starši preselili, mati za stalno, oče začasno, tako, da sem v stanovanju ostala sama ali to kaj spremeni stanje?
Spoštovana!
Tudi sama mislim, da se vam bolj splača zaposliti, saj s tem pridobite: 1. višji mesečni prihodek, 2. delo tudi po preteku starševskega dopusta, 3. vse, kar zaposlitev posamezniku prinaša v psihosocialnem smislu – občutek identitete, občutek smisla, boljšo samopodobo itd. Nasveti vaših znancev verjetno izhajajo iz nekakšnega nepreverjenega splošnega mišljenja, kako se splača živeti od prejemkov države, še sploh, če imaš otroka. Zanima me, kako sami pojasnjujejo svoje razmišljanje… mogoče izvem še kak drug vidik… Srečo imate, da ste kot nosečnica dobili možnost zaposlitve.
Žal mi je, da z očetom otroka nista več skupaj. Morda vidite kot dobronamerno potezo, da od njega ne boste zahtevali preživnine, a vedite, da preživnine ne zahtevate vi, ampak to urejate v imenu svojega otroka, ki ima to pravico. In v kolikor boste matični službi navedli ime očeta, bodo dejansko nastale težave pri uveljavljanju določenih pravic, če preživnina ne bo urejena. Drug primer pa je, če imena očeta ne boste navajali in če tega tudi sam ne bo želel oz. zahteval. V tem primeru nimate od koga zahtevati preživnine in se kot sredstva za preživljanje štejejo zgolj vaši dohodki.
To, da sta se vaša starša odselila, spremeni vašo situacijo, kot lahko razberete iz tabele:
==============================================================
od 1.8.2010 osnovni minimalni dohodek se spreminja 1.januarja za tekoče leto
————————————————————————————————————
229,52 EUR – SAMSKA OSEBA
229,52 EUR – DRUŽINA – prva odrasla oseba
160,66 EUR – vsaka naslednja odrasla oseba, razen otrok
68,86 EUR – otrok, ki so ga starši dolžni preživljati
68,86 EUR – dodatek za enostarševsko družino
==============================================================
Torej namesto “naslednja odrasla oseba” v družini sedaj spadate v kategorijo “samska oseba”.
Prijetne zadnje mesece pričakovanja in lepo vez z otrokom želim!
Jana Metelko, dipl.soc.del.