Najdi forum

brezposelna noseča

Dober dan. Sem v sedmem mesecu prve nosečnosti, nezaposlena, delam po pogodbi o avtorskem honorarju in na mesec dobim približno 150.000 sit. Z očetom otroka nisva poročena, živiva v istem gospodinjstvu, vendar sva prijaveljena vsak na svojem domačem naslovu. Otrok bo nosil partnerjev priimek. Oče je zaposlen. Po prejšnjem zakonu o starševskem varstvu sem se nameravala pri stricu zadnji mesec nosečnosti zaposliti, tako bi dobivala dobrih 50 tisočakov na mesec. Zakon je zdaj spremenjen. Zdaj mi baje priprada 35.000 tolarejv na mesec.
1. vprašanje: glede na to, da je zakon še mlad, ali morda kdo že pozna kakšne luknje, po katerih bi lahko dobila več
2. vprašanje: kako je z otroškim dodatkom
3. vprašanje: ali bom obravnavan kot mati samohranilka
Hvala za morebitne odgovore in lep pozdrav.

Halo, poglej si moj odgovor pri NEŽI pod PORODNIŠKA. Mimogrede, tistih 35 tisočakov je kar v redu, sploh ker semn denimo jaz že pri otrokovih petih mesecih spet pričela malo honorarno delati.
T

Hvala, Tinkara. Še to. Nisem prijavljena na Zavodu (ali zadevo kaj spremeni, če se prijavim zdaj) in nisem študentka. Prostovoljno zavarovanje pa si bom plačala februarja, do takrat tvegam.

Duša moja, ne tvegat! Prijavi se tudi na zavodu, da boš imela vsaj nek status – četudi brezposelne – pohiti, da te kaj ne prehiti!
T.

Hej Teja!!
Luknje v zakonu!? Malo me to ujezi! Tudi sama sem v sedmem mesecu nosečnosti, sicer še študentka in odkar študiram se preživljam sama, dobivam štipendijo, ki pa gre za sprotne stroške!
Ali nimaš partnerja – očeta otroka, da bo finančno pomagal?!
Upravičena si do 35. tisočakov mesečni in do otroškega dodatka, ki bo znašal glede na dohodke (tvojega in od partnerja)! Upravičena si tudi do enkratnega nadomestila v vrednosti 50.tisočakov (ali paket)!
In tudi boš obravnavana kot samohranilka, vendar ne vem kakšne ugodnosti. ti bo to prineslo.V zakonu sicer piše, da se samohranilkam otroški dodatek poveča za 10%, vendar ta ugodnost, še ne bo nastopila z novim letom, ampak kasneje!
Pokliči na center za socialno delo, jim predstavi svoj položaj in oni ti bodo najbolje svetovali, kakšne ugodnosti imaš!
Mislim, da če se prijaviš bna zavod kot nezaposlena oseba, si upravišena tudi do nadomestila za čas brezposelnosti, ki pa ga izplačujejo na centru ta socialno delo, pokliči zavod, ti bodo povedali kako je s tem!
Oprosti moji “jezi”, ampak ne moreš pričakovati, da ti bo država zdaj preživljala otroka, pomagala, ja pomagala, ne pa preživljala! To je moje mnenje!
Sicer pa ti želim lepo nosečnost in zdravega otročička, če pa boš našla luknjo v zakonu, pa tudi dobro – zate!
Saša

Zakaj praviš, da ti po novem zakonu pripada le 35.000 SIT. Kdaj pa nastopiš s porodniško?
Ker jaz sem se tudi tako zaposlila in porodniško nastopim letos konec leta – imela bom približno 55.000,00 SIT (neto in cca. 92.000,00 SIT bruto) porodniške. Potem pa nam pripada še otroški dodatek, za katerega pa ne vem točno koliko bo?
Maja.

Svetujem ti, da se vseeno prijaviš pri stricu in sicer skleni pogodbo za vsaj deset mesecev. Mislim, da si v tem primeru upravičena do minimalne porodniške (cca. 50.000). Za podrobnejše informacije pa pojdi na Center za socialno delo in Zavod za zaposlovanje.

S porodniško nastopim okoli 20. februarja, takrat bo torej že veljal nov zaon, po katerem ne več, če se to še da, zaposliti za toliko in toliko časa. Če seda, mi prosim, povej, Maja, po katerem pravilu.

New Report

Close