Rada bi si pridobila kondicijo, vzdržljivost. Sem popolnoma brez kondicije, že v 1. nadstropje po stopnicah pridem zadihana. Po 10 m teka diham kot asmatik in mi je slabo. Nekako naj bi začela s hojo, ampak koliko in kako?
Imam par kilc preveč (3-4 kg bi lahko shujšala), ampak hujšanje mi ni osnovni cilj. Rada bi kondicijo za tek in mogoče kdaj na maraton… (sanje).
Za začetek odsvetujem bilo kakšene hribe. Pol ure do ure hoje/dan po ravnem je za prva dva-tri tedna dovolj. Komaj takrat začni stopnjevati z razdaljo ali obremenitvijo(hribčki, kombinacija hoja/tek). Kondicija se počasi in postopno nabira. Vmes moramo privaditi sklepe in mišice na novo vrsto obremenitve.
Ne pozabi: počasi se daleč pride.
Prvo res samo malo hitrejsa hoja po ravnem, potem sele dvig intenzivnosti bodisi s klancem bodisi s tekom (se hitrejso hojo). Vazno je, da se podaljsuje cas treninga in kasneje intenzivnost.
Sam ne svetujem teka…ker skoduje sklepom. Sploh pa je dokazano, da katerakoli aktivnost pri isti intenzivnosti zelo podobno vpliva na izboljsanje kardiovaskularnega sistema in izgubo kalorij. Zato – hitra hoja v klanec, kolo, plavanje…izbira je pestra.
Seveda, ce pa hoces tect na maratonu, potem bo pa treba tect, druge ni.
To nikakor niso sanje, polmaraton zmore vsak malo bolje pripravljen. Maraton je pa druga pesem, ampak ce si psihicno dovolj mocan (beri nor) zmores tudi to. Ampak ti kolena ne bodo ravno hvalezna.
Kako to mislis mesanega terena?
Jaz sem vedno v dvomih. Tecem po zelo razlicnem terenu: ce imam cas pac po neasfaltiranem, zjutraj pa obicajno ze to, da grem teci, pomeni casovni zalogaj, da bi se pa se vozila kam, kjer ni asfalta… Poanta je, da mi je po obojem dobro teci – le da sem ugotovila, da po asfaltu tecem bolj lahkotno in po prstih, pa noge manj dvigujem, po neasfaltu pa bolj godzilla-style 🙂 (ne cisto tako – samo za ilustracijo) :))
Vsi seveda takoj povejo, da po asfaltu teci ni ok, kar je po eni strani precej razumljivo, po drugi strani pa maraton proge tecejo ravno vecinoma po asfaltu!
Mislim, da vsi, ki uživajo v rekreativnem teku ne tečejo samo zato, da bi se udeleževali rekreativnih tekem. Par tekov letno je čisto dovolj, da dobiš filing kako je na tekmi, da se malo testiraš in mogoče koga tudi spoznaš.
Tek je enako kot kolesarjenje večinoma samotarski šport. Jaz sem na treningu najrajše sam. Tedaj se ne moram ozirati na nobenega. Pustim mozak na “pašo” in tečem ali vozim v tempu, ki sem si ga že prej določil ali prilagodil počutju in uživam, uživam.
Tek po asfaltu je lažji ker je podlaga ravna(bolj pa “nabije” noge). Tek v naravi, kjer je podlaga takša kakšna je zahteva več moči in bolj utrdi sklepe in vezi. Jaz imam to srečo, da sem po 10 min ogrevanju že v gozdu.
LP
OK, sam sem tekel kar nekaj let…sprva pozimi, ko se ni dalo kolesarit, potem pa vecinoma cez celo leto. Nikoli nisem dozivel, da me vsaj kdaj po treningu teka niso bolela kolena. Seveda se utrdijo…ampak to ni to. Ce imas moznost izbire, rajsi izberem aktivnost, ki ne obremenjuje sklepov.
Ne maram teka, ker se “posusis” po njemu, pa prav nobene moci nimas v nogah…pa se moznost trajne poskodbe kolena obstaja…z moje strani je jasno – ne bom vec tekel nikoli – razen obcasno kaksni sprinti na stadionu.
Kar se tice pripravljenosti pa se nimam kaj pritozevat, je boljsa kot takrat ko sem tekel.
Še vedno me ne moreš prepričati. Jaz že mnoga leta kolesarim in tečem in me v življenju še niso bolela kolena(sklepi), bolele so me samo mišice. Kljub letom lahko normalno tečem tudi po “pravem” hribu navzdol.
1. Rajši se vprašaj kako si treniral tek in ali imaš zdrava kolena?
2. To, da nekdo rad teče še ne pomeni, da mora izgledati kot kenijski maratonec.
3. S takimi mladci kot si ti, si še vedno upam tekmovati v izvajanju sklec, zgibov in žabljim poskokom, ki povedo dovolj o moči mišic, kljub temu, da prav moč dosti krat omenjaš.
4. Če bi bilo po tvoje bi kar mrgolelo od “invalidov” z poškodovanimi sklepi. Samo včeraj je teklo več kot 4.000 kandidatov za poškodbe.
Če tebi ni do teka, ne moraš strašiti ljudi z takimi komentarji.
LP
Nikoli te niso bolela kolena (sklepi) od teka…v to me ne mores prepricati.
Kako sem treniral – tako, da sem lahko tekel zelo blizu tempa 3:00. Moja kolena so zdrava in mocna (lahko brez tezav naredim pocep cez 150 kg) ali pa naredim precej pocepov na 1 nogi.
Ce lahko naredis veliko zgibov in sklec – super, kar pomeni, da treniras tudi zgornji del telesa, na kar vecina tistih, ki tecejo pozabi.
Kaj mislis, koliko od teh 4000 danes daje obhladke na kolena…mislim, da jih je kar nekaj.
“Če tebi ni do teka” – zveni kot da jaz ne morem teci…jaz sem sposoben teci zelo hitro, ampak iz vseh ze omenjenih vzrok ne mislim.
OK, vsi, ki vas tek zanima, zacnite teci…je super rekreacija, ki vam bo koristila.
Honda,
Ne me narobe razumeti. Rad slišim, da se nekdo ukvarja z športom, bilo katerim.
Normalno je, da vsaka kokoš na “vsa usta” svoje jajce hvali.
Če tebe bolijo kolena po teku, ki si mlad in močan se ti zdi nerazumljivo, da drugi niti ne pomislijo na te težave. Jaz sem očitno eden od njih , če prav se že desetletja ukvarjam z raznimi športi. Umetnost je v pravilnem doziranju obremenitve. Eni uživaju v pretiravanju in pozabljajo na osnovni smisel ukvarjanje z športom.To je: krepitev celega telesa, zdravlja in uživanja v tem kar delaš.
Pohvalno je, da lahko delaš počepe z 150kg, če prav veš, da tudi od takše vaje v primeru napačne izvedbe lahko dobiš trajne posledice.
Upam, da se razumemo .
LP
Čokoladka,
Lahko pa poskusiš takole
Za začetek si vzameš 20 min na dan, ki jih razdeliš v intervale po 5 min. Začneš tako, da vseh 20 minut (4×5) hodiš, če ti to ne povzroča težav naslednji dan narediš takole: v okviru 5 minut eno minuto tečeš (zmaeren tempo), 4 min hodiš. Ta cikel ponoviš 4x (skupaj se torej giblješ 20 min). Nato postopoma zvišujejš razmerje v prid teka… Čez kakšen mesec, dva morda tri bi morala že biti spobna preteči 20 min. Ko to ni več problem, se lahko igraš s šprinti (spet v okviru 5 minut nekaj minut tečeš zmerno, nato šprint). Za maraton pa je seveda potrebno kakšen dan v tednu preteči tudi daljšo razdaljo.
Pa še to je pomemno, vsak en dan v tednu mora biti brez teka – da se mišice spočijejo.
Tole se mi pa zdi zanimivo.
Hodim namreč lahko do nezavesti, ampak počasi in po ravnem kot upokojenec, ampak hodim. Bom poskusila po tvojem sistemu najprej vpeljati hitro hojo in iz le te v tek. Šprintala verjetno ne bom, bom si pa nabirala minute.
SEm pač tip, ki mora imeti vse sistemsko, grafično in tabelsko razporejeno, tako, da mi je tole z minutami všeč, pa še pregledno in sistemsko načrtovano je.
Hvala vsem za odgovore, vidim, da niste pomagali le meni…
Pozdrav vsem,
redno berem forum in se mnogo koristnega naučim, zato bi obenem pohvalila vse tiste, ki neumorno pomagajo z nasveti.
Rada bi na kratko povedala svojo izkušnjo.
Pred leti sem “pogruntala”, da bi bilo dobro narediti kaj za svoje telo. Edino hoja je ostala opcija, ki sem jo sprejela. Ko sem začela s 45 min na vsak drugi ali celo tretji dan so me zelo bolela kolena. S kolegico, ki sva istočasno začeli, pa ni imela težav. Po nekaj mesecih, še opazila nisem, so se težave končale. Hojo sem medtem že podaljševala. Nastopile pa so, ko sem po daljši prekinitvi spet začela. Nisem strokovnjak, menim pa, da se moramo nekateri ljudje “utrdit”, ali pa ne delamo pravilno. Če hoje ne prekinjam za daljše obdobje, me kolena ne bolijo. Kaj menite vi?
LP Pupa