Najdi forum

brez izhoda

pozdravljeni. star sem 33 let, visik 170, tehtam 68 kg, ne pijem , ne kadim in sem že celo življenje precej športno aktiven. moje težave so se začele pri mojih 20 tih letih, ko sem po neprespani noči doživel napad prave panike( tresenje, slabost, vrtoglavica, razbijanje srca in strah, da bom umrl).takrat sem opravil vse potrebne preiskave, vendar vse bp. končal sem z diagnozo hipohondrično zasvojen. nikoli nisem jemal nobenih zdravil. od leta 95 pa do 98, sem imel totalno premirje s strani mojih motečih simptomov, potem pa se nekega dne napad ponovil, enako po neprespani noči, in takrat še po mačku zaradi proslave.močno sem se ustrašil, da bom umrl, imel sem mravljince po udih, občutek, kot da me je nekdo odklopil.pa vendar nikoli nisem dejansko omedlel. vseskozi me je bilo strah, da mi bo odpovedalo srce, zato sem se odločil, da temu naredim konec in obiščem še specialista kardiologa. opravil sem vse teste( kardiološki pregled, obremenitveno testiranje-15.2 meta, uz srca, pregled ščitnice in krvi).vse je bilo bp. spec. kardiolog je diagnosticiral hiperkinetični sindrom, predlagal tablete Propanol po potrebi, vendar se jih zaradi stranskih učinkov bojim vzeti. Nikakor ne morem razumeti, zakaj čutim simptom pri športu, kot je rahla nestabilnost in zaskrblenost, da bo srce zdržalo.če mi iz nosa pot kar kaplja, imam dlani od zapestja navzdol hladna. predvidevam zaradi slabe prekrvavitve.mogoče je tako potem tudi v glavi in zaradi tega tak občutek. včasih me malo zaboli v levi roki in takoj pomislim na srce, saj sem o vsem tem že mnogo prebral a kot vidite se vrtim v začaranem krogu, življenje pa teče dalje. Drugih simptomov nimam, od časa do časa pa se mi ti napadi pojavljajo brez pravega vzroka – ne nejdem povezave. športna aktivnost bi konec koncev morala na telo vplivati protistresno, pri meni pa je skoraj vedno iniciator za ssprožitev takšnega stanja.
kot strokovnjaka vas prosim, kaj mi predlagate, saj mi do takšnega življenja ni kaj dosti. se opravičujem za radi dolžine pisma.že vnaprej hvala za odgovor.

Hiperkinetični srčni sindrom je diagnoza, ki jo napišemo v primeru kakršen je pri nas: napadi hitrega rednega ali nerednega bitja srca, duševna nestabilnost, rahločutna narava človeka, življenje z velikimi duševnimi ali telesnimi zahtevami. Na srečo sedaj razpolagamo z zdravili, s katerimi bolnikom lahko ublažimo težave in jih celo pozdravimo. Tem zdravilom zdravniki pravimo blokatorji receptorjev beta. Med njimi je verjetno najboljši Propranolol ali z drugim imenom Inderal. Svetujem vam, da ga jemljete po navodilu kardiologa. Pričakujem, da se vam bo počutje v nekaj tednih zelo popravilo. Vsekakor vam priporočam še naprej aerobno vadbo in najljubšo obliko rekreacije.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

hvala. zanima me še ali so vsi ti prisotni simptomi ( vrtoglavica oz. omotičnost) posledica čustvene nestabilnost. ali lahko brez strahu še naprej treniram.hvala v naprej

Pri mnogih težavah, ki jih navajajo bolniki, se zgodi, da ne moremo natančno ugotoviti mehanizem nastanka. Omotica in vrtoglavica sta dva znaka, ki nastaneta pri številnih organskih in funkcionalnih motnjah centralnega živčevja (možganov), srca in krvnega tlaka, vida ter notranjega ušesa. Pomembni so tudi psihični vplivi.

Po podatkih s katerimi razpolagam, menim, da vam bo redno treniranje koristilo.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni g.Cibic
Pred kratkim sem tudi jaz dobil isto diagnozo “Syndroma AP Atipica-Hiperkinetični sindrom”.
Pred mesecem dni sem se ponoči prebudil zaradi hitrega in močnega bitja srca.Prvič je bilo najbolj udarno in tudi jaz nisem bil nobena izjema, da se ne bi prestrašil.
Šel sem h kardiologu, kjer sem opravil krvne teste. Rezultati so bili naslednji:
-skupni holesterol 5,17
-trigliceridi 1,97
-HDL holesterol 1,47
Na osnovi tega mi je kardiolog dejal, da so izvidi kar v redu. Potem sem opravil obremenitveni test EKG, kjer je bilo opaziti:
-rahla obremenitev levega atrija, ritem sinusni, toni so glasni in eretilni, opaziti je bilo med obremenitvijo 1xVES in rahlo ST denivelacijo (?).
Kardiolog mi je predpisal Aspirin protect 3-4x na teden ter uživanje Persena.
Ko sem dobil izvid domov, ni nikjer pisalo, da me moti prebujajoč hiter utrip srca ponoči (med spanjem). Ponovno sem šel k njemu in mu omenil, da se skoraj vsako noč prebudim zaradi motnje srčnega ritma (ritem umirim z zadržkom dihanja v trajanju cca. 2-3 sekunde).
Sedaj mi je predpisal zdravila Concor 5 (1/2 tablete zvečer). Pred enim tednom sem zvečer začel s to terapijo in moram priznati, da verjetno teh zdravil ne prenašam dobro. Pritisk mi je padel iz 130 na 110 in spodnji iz 75 na 61.Poleg tega so me začele boleti mišice v nogah ter sledilo je slabo počutje z omoticami. Klical sem kardiologa in mi je svetoval uživanje Magnezija (3xna dan kozarec Donat Mg). Tudi dva dni po tem se mi stanje ni spremenilo.Klical sem osebnega zdravnika domov (med tem vikendom) in mi je svetoval, da preidem iz pol tablete Concorja zvečer na 1/4 ter počasno ukinitev ter po posvetu s kardiologom na drugo, človeku bolj prijazno zdravilo.Poleg tega me je os.zdravnik precej prestrašil, ko mi je dejal, da sem malce premlad za uživanje Concorja (star sem 40 let) in da obstajajo tudi še druga zdravila za tovrstne motnje.
Ali bi tudi v mojem primeru predlagali uživanje zdravila Inderal?
Poleg tega bom še čez 14 dni dobil Holter (za info).
Naj nazadnje še omenim, da so se mi po treh zaužitjih 1/2 tablet Concor motnje precej umirile.
Na UZ srca me kardilog ni dal, ker mi je dejal, da na osnovi obremenitvenega testa vidi, da samo srce ni problematično (?).
Kar nekaj sem napisal, a drugače vam nisem mogel razložiti kratke zgodovine poteka mojih težav in začetka zdravljenja.
Še nekaj g.Cibic, kar malo me stiska, če bi moral takšna zdravila jemati do konca življenja (z vsemi stranskimi učinki). Kako je s tem?
Hvala za odgovor in vas lepo pozdravljam
Marjan

Na začetku vašega dopisa ste napisali katero diagnozo so pri vas zdravniki postavili. Mislim, da niso zgrešili. Zelo verjetno vaše srce burno reagira že na majhna podzavestna draženja. Upam, da so že izključili obolenje ščitnice.

Pri velikem številu zdravil, ki so sedaj na tržišču in ki ugodno vplivajo na delovanje srca, se lahko zgodi, da prvo predpisano zdravilo ne zboljša stanja in ga zato moramo zamenjati. Kardiolog vam je predpisal Aspirin in Persen. Napisali ste, da je boljši Concor. Tudi jaz bi dal v vašem primeru prednost Concorju, ki manj zniža krvni tlak in srčno frekvenco kot Inderal. Ne bo nič narobe, če boste vzeli tudi kakšno tableto Persena.

Ker domnevam, da ne gre za organsko bolezen srca, pričakujem, da bo prej ali slej težav konec in da boste lahko prenehali jemati zdravila.

Upam, da ne kadite, da uživate zelo malo alkoholnih pijač in da skrbite za rekreativno dejavnost (hitra hoja v naravi 2-3 krat na teden in podobno).

Lep pozdrav!

Prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Hvala za vaš odgovor g.Cibic.

Bil sem tudi na TSH testu (ščitnice) in vrednost je bila 2,41 mU/L (torej v redu).
Glukoza 5,25 mmol/L (v redu).
Terapija se glasi: aerobna vaja, uživanje Aspirin Protect od 3-4x teden ter 1/2 tablete Concor 5 vsak večer ter kot dodatek 1xna dan tableta B-complexa.
Moja težava je sedaj v tem, da mi tablete Concor povzročijo nizek pritisk in slabo počutje (rahlo omotico ter občasne glavobole ter bolečine v mišicah) .Pritisk mi je padel na 109/59 ter puls zvečer na 49 /min.
Kaj mi predlagate glede tega (namesto 1/2 tablete raje 1/4?).
Kot navajate, spada Concor med blage aritmike.Je možno, da je moj organizem tako občutljiv na omenjena zdravila?
Drugače že več kot 12 let ne kadim, sedaj sem tudi opustil uživanje alkohola ter še več se rekreiram po nasvetu kardiologa. Telesna teža je v bistvu idealna.

Že v naprej hvala za vaš cenjeni nasvet in prav lep pozdrav
Marjan

Lahko poskusite zmanjšati odmerek Concorja na 1/4 tablete na dan. Morda bo koristen učinek ostal in ne bo več stranskih neželenih učinkov.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni še enkrat g.Cibic

Skoraj po 6 mesecih se ponovno oglašam glede mojih težav, na katere ste mi takrat že odgovorili. šlo je za diagnozo: hiperkinetični Sindrom. Pregled delovanja ščitnice je bil normalen. Vsebnost maščob v krvi je bilo na meji normale (Holesteroli 5,17, teža normalna).
Občasno (1-2x na teden) še občutim hitrejše bitje srca, a motnje niso tako pogoste in nimajo takšne jakosti, kot takrat. Saj sem se ponoči zaradi tega tudi prebudil, kar se sedaj v bistvu ne več.
Še vedno jemljem Concor 2,5mg vsak večer in 2-3 Aspirin Protect 100 na teden.
Občasno me moti rahel občutek še vedno nekakšnega tiščanja (blaga bolečina, a zaznavna) v levem predelu prsnega koša (med levo ramo in prsnico).
Alkohol sem po vašem priporočilu zelo omejil, kadim itak ne, rekreiram se aerobno 2-3 na teden. Sam sem se tudi nekako bolj sprostil, oz.pomiril. A vendar sem mogoče le preveč optimistično pričakoval, da se bom v pol leta celo “skoraj” pozdravil.
Naslednji periodični pregled pri kardiologu imam nekako čez dva meseca (na 6 mesecev), če ne bi prišlo vmes do kakšnih težav.
Imate sedaj morda še kakšen nasvet zame? Predlagate še kakšen dodaten pregled (morda UZ srca/ožilja/…)?
Hvala že v naprej in lepo pozdrav
Marjan

p.s. pozabil sem omeniti, da sem dopolnil 41 let.

Če še nikoli niste bili na UZ-pregledu srca, ga opravite, da boste še bolj točno vedeli, če je s srcem kaj narobe. Mislim pa, da imate le hiperkinetični srčni sindrom.

Vse, kar lahko predlagam je poskusiti dvigniti dnevni odmerek Concorja na 5 mg. Pred tem se posvetujte z vašim zdravnikom. Morda bo 5 mg Concorja nekoliko zmanjšalo srčno frekvenco.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Mene pa zanima naslednje ali se človeku lahko poslabša splošno počutje zaradi pogostih ves in sves?Večkrat se mi zgodi,da se kr na vsem lepem hecno počutim sem zaspana telo imam težko sklepi me bolijo tudi mišice.Nekak večkrat na dan skačem iz enega stanja v drugo tako na presledke vsake 3 ure.Če se zjutraj počutim ok se čez tri ure ne več in bi lahko kr legla oči čutim kot zaspane včasih mi je še slabo bolj izrazito je to med mesečnim perilom ali tik pred njim.Za srce ne jem kaj se pa sprašujem če ni od tega mogoče kar se mi zdi skoraj nemogoče se mi pa včasih ta misel vsiljuje.Sem opravila že preglede pri kardiologu pa pravi če bi bile pogoste naj vzamem betablikator nizke odmerke.Drugače imam krvno sliko zelo vredu in mi ni jasno zakaj takšno počutje.

Izgleda, da imate blage funkcionalne motnje. Morda bi že zadostoval zdrav slog življenja (nekajenje, omejitev kave, redna aerobna vadba, itd). Ni zadržkov, da bi nekaj časa jemala nizke odmerke betablokatorja. Lahko poizkusite tudi učinek blagih pomirjeval.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

spoštovani nekaj časa okoli mesec dni sem se počutila nekam slabo zaspanost utrujenost in bolj brezvoljnost.Po pogovoru z zdravnikom mi je ta namignil da imam lahko depresijo,ker je bil to doktor kardiolog ma seveda ni poslal na pregled za depresijo le dal mi je vedeti,da je lahko tudi to.Potem sem začela razmišljati,da bi lahko bilo tudi to,ker imam nekaj nerešenih osebnih težav.Naročila sem se k kliničnemu psihologu vendar bo ta šele konec novembra.Vprašam vas pa glede tablet deprim forte ki sem si jih kupila v lekarni in vsebujejo šentjanževko.Tablete so mi takoj primila tako da sem se čudila sedaj pa nevem kako dolgo to jemati in kdaj prenehati.K psihologu bom seveda tudi šla vendar za to obdobje bi jemala ta deprim ali kaj veste o teh tabletah a so sploh varne ker delujejo pa resnično.

Deprim forte je blago pomirjevalno zdravilo. Odrasli lahko vzamejo do 6 tablet na dan. Pri jemanju tega zdravila ni predviden strogi režim. Niste navedli števila dnevnih odmerkov. Ker ste že ugotovili zboljšanje, lahko jih postopno zmanjšate in zdravljenje prenehate, ko boste imeli trdni občutek, dazdravila več ne potrebujete.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

aha a tako je stem no zdaj sem pa presenečena saj vzamem samo eno na dan tako piše v navodilu ali največ dve piše da je proti blagi depresiji in slabšemu počutju ali misliva na isto zdravilo?

V vašem dopisu ste navedli, da ste kupili tablete deprim forte in v navodilih sem zasledil podatek, da je blago delujče zdravilo, ki ga bolnik lahko opusti, ko se mu stanje popravi. Upam, da se vam je stanje zboljšalo že po prvih odmerkih in, da zdravilo lahko shranite za morebitno ponovno poslabšanje

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Ali se sme jesti poleg deprima,ki je naravno zdravilo za depresijo tudi aspirin protekt100?Zaradi povišanih trombocitov bi ga jemala vendar se skupaj z deprimom ne sme vse mešati ali mislite,da bi bilo kaj hujšega ,če bi jemala še aspirin protekt?

Ni zadržkov za istočasno zdravljenje z naravnim zdravilom Deprim in Aspirinom. Če imate pomisleke, lahko vzamete navedeni zdravili nekaj ur na razen.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

New Report

Close