Brez izhoda
Fanta imam že dve leti in pol. Od začetka je bilo vse O.k.. Ko sem začela jest kotracepcijo sem se zredila za deset kg. Fanta ni to motilo. Sedaj sem tabletke že drugič menjala in sedaj se mi je teža zaustavla. Nemorem pa nikakor shujšat -full se trudim vendar ne gre. Zadnje čase pa mi fant nonstop pravi kaka sem in kakšen trebuh imam, da bi lahko malo shujšala…. Ko mi to govori imam slabo vest, da sploh kaj jem in včasih grem tudi nasilo bruhat, ker enostavno nevem… Ker se to dogaja vedno bolj pogosto nevem kaj naj naredim. Vem da to ni prav, toda ko sem od njegovih besed prizadeta enostavno pozabim da ni prav. V časih celo kak dan ali dva sploh nič ne jem dokler ne čutim v trebuhu res močne bolečine in šipkosti. Kaj je to? Kam to pelje? Kaj naredit?
Tablete pogoste spremenijo metabolizem v telesu. Znižanje teže na normalno za vašo višino in starost gre lahko samo z urejenim prehranjevanjem. Preglejte svoj jedilnik, naj vsebuje redne 3 glavne obroke in dve vmesni drobni malici. Nikakor se ne zapletajte v celodnevna stradanja, ker ta pogosto vodijo v epizode nekontroliranega basanja s hrano in potem v vedenja, ki dodatno zapletejo krog neurejenega hranjenja, kot je tudi bruhanje. Potem sledijo občutki krivde, ničvrednosti in žalost, ki spet poženejo ta uničujoči krog dalje.
Torej redno hranjenje s primerno količino in pestro sestavo živil. Če ob tem kg ne padejo, je morda to vaša zdrava teža. Poskušajte biti bolj samozavestna in se imeti rada – ves čas to govorimo – ni vse v kilogramih. Tako kot po barvi oči smo si različni tudi po postavi. Delno lahko na to vplivamo z redno telesno aktivnostjo, potem pa predvsem s tem, da se zmoremo imeti radi take, kot smo.
Taki smo potem tudi manj ranljivi za pripombe drugih in znamo nanje tudi bolj samozavestno odgovoriti.
Kar pogumno,
Marija Anderluh
angel, pisi, imam dieto zate. [email protected]