Najdi forum

brez energije in koncentracije

Pozdravljeni!

Ne vem, če je tole prava stran na kateri bom opredelila svoj “problem” pa bom vseeno poskusila. Hvaležna bom kakršegakoli nasveta.

Še pred tremi leti (preden sem rodila dva otroka) sem bila izredno delovno aktivna – cele dneve, dve službi, odnos s partnerjem je bil dober. Obe službi (obe sem opravljala z največjim veseljem in bp) sta zahtevali kar nekaj miselne aktivnosti, veliko si je bilo potrebno zapomniti itd…

Nekako se mi je življenje popolnoma obrnilo. Preselila sem se iz mesta, kjer sem imela obe službi – na deželo k mojemu fantu. Rodila sem dva otroka. Vse, kar imam, mi je v največje zadovoljstvo, vendar nikakor se ne morem spraviti k sebi in začeti spet normalno funkcionirati (mlajši otrok je star 1 leto – porodniške ni več). Eno od služb sem pustila že pred 1. rojstvom otroka. Drugo pa sedaj, ker mi enostavno ni zneslo (krajevna oddaljenost, cel dan me ni bilo).

Problem je v tem, da se nikakor ne morem več na nič skoncentrirati. Ne morem niti prebrati ene knjige do konca, ker jo kar odložim,ponavadi ne naredim kakšnega dela do konca, sposobnost koncentracije je resnično na dnu. Nimam nobene volje – čeprav kakšen dan kar cvetim, spet drugi dan kar nekaj odsanjarim. Imam zelo slab spomin…

Ne vem, kaj naj naredim, da se spet spravim k sebi. V meni ni več nobene energije, elana…začeti bi morala z določenim projektom, pa kar nimam nobene volje, čeprav vem, da sem brezposelna.

Kako si naj pomagam?

Hvala za vaše odgovore.

lp, andreja

Draga Andreja,

zelo težko si boš sama pomagala. Stanje, ki ga opisuješ, imenujemo globoka depresija in le redko lahko najdemo sami pot iz tega začaranega kroga ali spirale, ki se spušča in spušča…. Nezdravljena depresija vodi na eni strani v organske bolezni ( psihosomatske motnje se počasi spremenijo v čisto somatske ), na drugi strani pa v hujše oblike psihičnih težav, ki so še težje obvladljive brez strokovne pomoči.

Tolažiš se sicer lahko, da je depresiven vsak drugi Slovenec, vendar ti to ne bo dosti pomagalo. Tvoja depresija ne izhaja iz selitve in vspostavitve partnerstva izven mesta, kjer si bivala, čeprav poznamo tudi te vrste depresije ( zlasti pri selitvah v drugačna okolja v vremenskem, temperaturnem, okoljskem, kulturnem in časovnem smislu ), ker sumim, da si zapadla v poporodno depresijo, ki sploh ni redka. Žal se vse premalo zavedamo te nevarne grožnje, saj prihajamo predvsem v stik s splošnimi zdravniki in ginekologi, ki so, v obdobju svojega sekundarija zelo kratek čas preživeli na psihiatriji, njihova doktrina pa jim onemogoča in celo prepoveduje pogled v druge doktrine, ki se ukvarjajo s tem problemom.

Ne vem, kje živiš, vendar domnevam, da je v tvojem kraju ali vsaj v njegovi bližini kakšen joga center, kjer bi lahko, vsaj deloma, omilila svoje težave. Včasih pomaga tudi samo pogovor z resno osebo ( preden so se cerkveni dušebrižniki tako intenzivno začeli ukvarjati z denarjem in premoženjem, so tudi opravljali to funkcijo ). Seveda bi bilo pa najpametneje najti strokovno pomoč, vendar ti, ne da bi vedel, kje bivaš, težko svetujem, kam se obrni. Če želiš ostati anonimna, mi lahko napišeš tudi zasebno sporočilo, v katerem ti bom lahko svetoval ustrezen center za mentalno zdravje.

Sicer pa nas iz depresije najbolj rešuje aktivnost, delo, dobrodelne aktivnosti, meditacija… Neizmerno dober občutek dajejo dela, s katerimi pomagaš drugim in ne pričakuješ za to nobenega plačila. S tem osmisliš svoje življenje. Vidim, da tudi lepo in povezano pišeš. Morda se lotiš pisanja. Predvsem pa pojdi med vesele ljudi, kjer te bo minila tesnoba in brezvoljnost.

Za kaj več mi moraš pa tudi ti napisati kaj več. Lahko v obliki zasebnega sporočila tu ali pa kar neposredno na moj naslov [email protected].

...naj bo Luč, Ljubezen in Radost!...Igor T. - LOSANG TASHI

g.Igor,

hvala za vaš odgovor. Se vam oglasim po mailu.

lp, andreja

EFT – Odpravljanje telesnih in duševnih težav s tehniko EFT. Akupunktura brez igel doma na fotelju, trajanje 2 minuti s ponovitvami, če je problem težji. Vse najdeš z Googlom.

Pozdravljeni!Prosim, če mi pomagate čim hitreje. že 3 mesece približno sem popolnoma brez moči, ko pridem iz službe imam sedeče delo z ljudmi..ko pridem domov sem tok na tleh, da včasih tud pod tuš ne morem težke noge roke…brez volje.naj povem še to da mam tablete helex in občasno ciprarex.Prosim, če mi svetujete kako naj premagam to brezvoljnost včasih bi šla spat kar ob 18 ,tok sem brez moči. hvala za odgovor

Če mi zaupate še svojo starost in približno od kod ste, vam bom veliko lažje odgovoril. Vidim, da vas zdravijo za depresijo in anksioznostjo, kar je že nekaj, vendar bi za več potreboval več podatkov. Lahko mi napišete tudi zasebno sporočilo, če vas je strah, da va s bodo prepoznali.

lp. IGOR stara sem 35 let in sem v iz okolice Domžal. Naj vam povem še to ..lani smo imeli v družini 4 smrti med njimi moj oče..tko da je blo grozno leto.antidepresive sem občasni nehala jemat ker enostavno pozabim…potem spet začnem,ne jemljem jih redno. ali obstajajo kaki prehransi dodatki za dvig energije?hvala

Pozdravljena Sabibaa!

Že iz prispevkov zgoraj in pod drugimi temami si videla, kaj je depresija in kako deluje na človeka. Antidepresivi niso bonbončki, ki bi jih jemali, ko si zaželimo nekaj sladkega. Šele po 3 – 4 tednih jemanja začnemo čutiti njihov učinek. In potem jih moramo jemati REDNO, sicer vedno, ko jih spet vzamemo, začnemo znova in nikdar se nam situacija ne stabilizira. Tudi to sem že napisal, da je eden od učinkov depresije počutje, kot je tvoje. Seveda pri tvojih letih ne potrebuješ nobenih prehranskih dodatkov, saj tvoje telo proizvaja dovolj hormonov in encimov, ki skrbijo za energetske pretoke. Ko boš tam v 50-tih in 60-tih letih, boš pa začela z dodatki, kot je Q 10 koencim in drugimi. Sedaj se najprej reši depresije. To lahko storiš le z REDNIM jemanjem antidepresivov. In to ne rednim jemanjem nekaj dni ali tednov, ampak toliko časa, kot si ga porabila, da je v tebi zrastla ta motnja – nekaj let, dokler spet ne pridobiš stabilnega dobrega počutja.

Je pa seveda dobro poiskati tudi vzroke za depresijo. 4 smrti v hiši so močna travma, vendar tvoji problemi izhajajo še od preje, saj to sama veš. Odstrani iz svojega okolja vse, kar. Ti povzroča nemir in to brez milosti. Če tega ne moreš, ti zamenjaj okolje. Nič na tem svetu ni pomembnejšega od tvojega dobrega počutja. To ni egoizem, to je tvoja naloga in odgovornost!!!

Hvala za odgovor .Še nekaj me zanima ..koliko pomaga telovadba ,kolesarjenje takrat ko sem na tleh?:Naj se prisilim in grem na kolo,čeprav se boljim da ne bom zmogla niti po stopnicah??mi bo to pomagalo?res je ,kot ste napisal problemi so že odprej,nekaj sem že odpravila in se bolje počutim napr. vezo po 8 letih ,ki ni vodila nikamor.L.P.

Tudi gibanje na svežem zraku je lahko zelo sproščujoče, zlasti, če si si nabrala preveč adrenalina in ga je treba pokurit. Prisila pa ni dobra. Zmogla seveda boš, če boš verjela, da zmoreš. Samo prepogosto se zatekamo k teku, kolesarjenju itd., ki nam sploh ne paše in se potem mučimo, kar je še slabše. Poiskusi najprej s sprehodom v naravo, s poslušanjem pric, občudovanju dreves, ki so ti všeč. To so dobra, velika bitja, ki ti dajejo energijo. Izkaži jim svoje spoštovanje….. Kar nekaj deklet iz Domžal in okolice hodi k nam na jogo in jih to zelo sprošča, n.pr…….

Kje pa imate jogo? A jo vi vodite? lp.

INTEGRALNO JOGO vadimo na večih lokacijah v Ljubljani in izven nje. Za vas bi bila najprimernejša lokacija PLESNO MESTO, ki se nahaja v I. nadstropju MERCATOR CENTRA ŠIŠKA v Ljubljani ( enostaven dostop iz obvoznice ). Vadba je razdeljena na 4 kvartale ( jesenski, zimski, spomladanski in letni ), poteka 2x tedensko po 2 uri ( 20.30 do 22.30 ). V vsaki skupini je največ 18 jogistov. Prostori so sodobno opremljeni, klimatizirani, z garderobami, avtomati za hrano in pijačo, blazinami in odličnim ozvočenjem. Parkirišče je zagotovljeno v garaži Mercator centra.

V poletnem kvartalu bomo vadile vse skupine skupaj v dvorani na Rakovniku, Pot k ribniku 20, Ljubljana ( dvorana Četrtne skupnosti Rudnik ), vsak ponedeljek in četrtek od 20.00 do 22.00. Lahko se oglasite kadarkoli in se brezplačno udeležite vadbe, da boste videli, kako poteka. Dodatne informacije na tel.: 041 610 364. Vadbo vodim sam ob pomoči ene od certificiranih učiteljic joge.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close