BREZ DOD. ZAVAROVANJA
Jaz sem že leta brez dodatnega, ker se enostavno ne splača. Pri zdravniku plačaš okoli 2€, koliko pa stane popravilo zoba je pa seveda odvisno od tega kaj ti dela. V glavnem, s 25€ na mesec, ki bi jih dajala za dzz, bi imela že vse zobe popravljene :). Koliko stane puljenje pa piše tule :
“Doplačilo pacienta, ki nima dodatnega zdrav. zavarovanja za puljenje večkoreninskega zoba (tudi modrosntnega) znaša 2,62 E, oz. 4,91E (komplicirana ekstrakcija). V ceno je uštet pregled, anestezija ter sam poseg.
Lep pozdrav, N.M.”
Kopirano iz :http://www.zdravniski-nasveti.net/?nStran=forum&temaid=33080
Jaz sem že leta brez dodatnega, ker se enostavno ne splača. Pri zdravniku plačaš okoli 2€, koliko pa stane popravilo zoba je pa seveda odvisno od tega kaj ti dela. V glavnem, s 25€ na mesec, ki bi jih dajala za dzz, bi imela že vse zobe popravljene :). Koliko stane puljenje pa piše tule :
“Doplačilo pacienta, ki nima dodatnega zdrav. zavarovanja za puljenje večkoreninskega zoba (tudi modrosntnega) znaša 2,62 E, oz. 4,91E (komplicirana ekstrakcija). V ceno je uštet pregled, anestezija ter sam poseg.
Lep pozdrav, N.M.”
To, da se ne splača je ena buča. Res ne, če nisi bolan, če pa potrebuješ razne preiskave pa so lahko doplačila velika. Za nujno zdravljenje je povsem zadosti obvezno zavarovanje, za nenujna stanja (iz prakse povem, da je tudi razlitje slepiča lahko nenujno stanje) pa se doplačuje in sicer do 25% vrednosti storitve – pri zelo dragih preiskavah zna biti delež bolnika visok.
Za navaden pregled in zdravila ni nekega velikega doplačila.
Ker pa je od leta 2006 dodatno (nekoč prostovoljno) zdravstveno zavarovanje po zakonu obvezno, nezavarovane osebe pri vključitvi v tovrstno zavarovanje plačujejo pribitek (kot neko kazen) na osnovno premijo in sicer 3% za vsako nezavarovano leto od leta 2006 – tako premijo potem plačuješ do poteka zavarovanja, poleg tega te čaka še 3 mesečna čakalna doba – torej 3 mesece plačuješ, uslug za doplačila pa ne moreš koristiti. Navadno je to problem, ker se nezavarovane osebe želijo zavarovati, ko so že bolne oz. je njihovo stanje že zelo resno.
Kopirano iz :http://www.zdravniski-nasveti.net/?nStran=forum&temaid=33080%5B/quote%5D
No, če pa slučajno pride do kakšne nesreče in je potrebna hospitalizacija pa kakšna operacija pa kakšne terapije so pa številke malo drugačne in predvem veliko višje.
Doplačilo je odvisno od vrste zdravstvene storitve ali zdravil, ki jih potrebuješ. Doplačilo je lahko 10%, 15% pa tudi do 90% za določena zdravila. 100% iz obveznega je samo zgolj reševanje
življenja…to pomeni, da ti v primeru nesreče pripada 100% plačilo samo, da ti rešijo življenje vso ostalo zdravljenje, operacije, terpaije, rehabilitacija, hospitalizacija, zdravila….se pa doplača. Bolezen ne sodi sem.
Taki kot si ti grape potem, v primeru bolezni, jokajo na ZZZS, ker ne vedno kako plačati račun, ki ga dobijo in se delajo neumne, da niso vedeli, da to toliko stane in prosijo, če lahko ZZZS prevzame stroške zdravljenja čeprav so bili prej pametni in so trdili, da dodatnega ne potrebujejo.
Mogoče bi bilo bolj primerno, če bi kopiral tole in ceno za puljenje zoba, ki že tako ali tako ni visoka:
Kopirano iz strani Vzajemne zavarovalnice velja pa za vse komercialne zavarovalnice enako.
Pri zobni protetiki je delež doplačil 90 odstotkov, pri očesnih pripomočkih (očala) prav tako 85 odstotkov, pri nenujnih reševalnih prevozih 90 odstotkov, pri zdravilih z vmesne liste 90 odstotkov (v nekaterih primerih 75%). Brez dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja bi morali v takih primerih ta odstotek vrednosti zdravstvene storitve plačati sami. Tudi pri storitvah osnovne zdravstvene dejavnosti znaša doplačilo od 15 do 25 odstotkov, pri storitvah bolnišnične dejavnosti od 5 do 25 odstotkov, vendar je v nekaterih primerih (npr. zahtevnejši operativni posegi) lahko celotni znesek opravljene storitve visok, zaradi česar lahko že pet odstotkov doplačil pomeni zelo velik izdatek za bolnika.
Ob vseh stvareh, ki jih mesečno po nepotrebnem plačujemo, upam, da je tudi moje prostovoljno zdravstveno zavarovanje nepotrebno porabljanje denarja – vendar ne mislim biti brez njega.
Približno takole sem napisala par let nazaj, vmes pa sem imela kar nekaj dragih pregledov in preiskav, tako da imam že kar precej plusa 🙁
Samo enkrat sem bil brez dodatnega zavarovanja, ko sem prišel iz vojske in mi je začelo veljati šele s 1. naslednjega meseca.
V tem času sem si poškodoval koleno. Stroški so bili obupni, konkretno se spomnim samo pregleda z rentgenom, kjer sem za 3 preglede moral doplačat takratnih 16.000 SIT (leta 2000) + vse ostalo, kar so mi delali.
Jaz brez dodatnega zavarovanja ne bom nikoli, razen če ga ukinejo. Je bila predraga šola…
Ojla. Tudi jaz sem par mesecev brez zavarovanja (dodatnega), ker nimam službe in nisem mogla plačevat. A ve kdo zakaj je treba 3 mesece plačati, kritja pa ni??? tega enostavno ne razumem.
Trenutno me že več dni boli v predelu ledvic, pa se enostavno bojim iti k dr., če me da slučajo na UZ, koliko bi to stalo!!! V času nosečnosti sem seveda imela zavarovanje in če ga takrat ne bi imela, bi morala plačati 3000 € za opravljen carski rez!!!! Upam, da dobim službo in si uredim zavarovanje.
Pozdravljeni,
odgovoril bi le glede tega zakaj “je treba 3 mesece plačati, kritja pa ni??? “
Gre za zakonsko določilo, ki preprečuje špekulacije pri dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju. Če tega ne bi bilo, bi se ljudje zavarovali le takrat, ko potrebujejo zdravstvene storitve, nato pa zavarovanje prekinili. S 3-mesečno čakalno dobo je to nekako urejeno. Sicer se lahko zavarujemo šele takrat, ko se nam nekaj zgodi, vendar 3 mesece ni kritja.
Glede dileme o tem ali biti zavarovan ali ne … je bilo dovolj že zgoraj napisanega. Poznam veliko primerov, ko je nezavarovanost pri dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju pomenila velik finančni problem za posameznike in njihove družine.
Lep pozdrav,