Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje Brez dod.zavarovanja

Brez dod.zavarovanja

Pozdravljeni!

Zaradi izgube službe se mi je do Vzajemne nakopičil dolg in sem sedaj na izterjavi.Dokler ne odplačam sem seveda brez dodatnega zavarovanja. Imam migrene ter alergije. Ker sem brez dod.zav.moram vsa zdravila plačevati. Jemljem Imigran in Aerius. Ali jih moram res v celoti plačati sama? Nekje sem brala, da naj bi določen procent vseeno krilo osnovno zavarovanje.

Hvala in lep pozdrav.

Predvidevam, da imate urejeno osnovno zdravstveno zavarovanje. To zavarovanje krije stroške za zdravila, ki so razvrščena na tako imenovano pozitivno listo. Delno krije tudi stroške za zdravila, ki so razvrščena na vmesno listo, ne krije pa stroškov za zdravila, ki so razvrščena na negativno listo. Doplačilo iz vmesne liste pokrije dodatno zdravstveno zavarovanje za katerega ste dejali da ga trenutno nimate. Glede razvrstitve zdravil na listo odloča zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.
Za vaši dve zdravili ne morem podati točnega odgovora, ker nimam podatka za kateri vrsti zdravila gre. Zdravila z istim imenom ter v različnih oblikah (tablete, kapsule, pršilo, sirup), jakostih in pakiranjih so razvrščena različno. Nekatera so na vmesni listi (teh ne bi smeli plačati v celoti ampak 75 % celotne cene) ali na negativni listi – te moramo vsi plačati v celoti. Je pa na računu razvidno ali ste zdravilo plačali v celoti ali pa delno. Za točen odgovor bi mi morali poslati več podatkov iz škatlice zdravila.

Lepo pozdravljeni

Sebastijan Mršek, mag.farm., spec.

Sem pila zdravilo ATIFAN in in ze vec kot deset dni ne okusam hrane kaj naj storim je zelo motece saj sploh nimam apetita PROSIM POMAGAJTE HVALA

Spoštovani!

Izguba okusa je eden izmed možnih neželenih učinkov povezanih z jemanjem zdravila terbinafin (Atifan). Pojav omenjenega neželenega učinka je relativno redek, njegova pogostost narašča s starostjo, večja pa je tudi v primeru nizke teže – nižjega indeksa telesne mase.
V večini primerov gre za reverzibilno izgubo okusa, ki se običajno pojavi nekje po 35 dneh jemanja terbinafina. Večinoma se okus popolnoma povrne nekjev v 4 mesecih po prenehanju jemanja zdravila terbinafin, na žalost pa so znani tudi primeri (zelo redki), kjer se popolna funkcija okusa povrne šele po 2-3 letih po prekinitvi.
Pri motnjah okusa ob jemanju terbinafina je najprej prizadet grenak okus in je hrati tudi zadnji, ki se normalizira oz. povrne. Okus za sladko pa je tisti, ki izgine zadnji in se povrne prvi.

Svetujem vam , da se čim preje posvetujete s svojim zdravnikom o prekinitvi jemanja zdravila Atifan.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close